Comrades

Sunday, 30 December 2012

Summary 2012

From 2012 to 2013, nothing is changed except the date, same as the change of months.

But if you face something, then your life has changed, then it is special for you.

Okeh, gua mengarut.

Summary untuk 2012, sebab gua tidak akan buat entri pada hari terakhir 2012.

Malas, tiba masanya untuk packing-packing time tu, sebelum gua bertolak dari rumah ke kampus dalam jarak 5km mungkin. Dekatkan?

Keputusan exam pun dah keluar, alhamdulillah. Tapi seriously gua yakin result tu belum official lagi. Yalah. Banyak kesilapan teknikal mungkin, apapun teruskan berusaha berdoa kepadaNya.

Walaupun paling lambat tahu, tapi at least gua dah tahu gua boleh sambung semester tiga tanpa fikir-fikir mahu revise subjek semester dua.


Dan orang akan cerita tentang azam baru, tahun baru. Semuanya baru. Yalah. Gua syak ramai geng-geng, junior senior gua akan menjadi baru lepas ni. Harap baru yang bagus. Heh.

Gua pun memang ada azam baru, tapi it's better for us to be silent about it.

Kadang-kadang kita boasting up about our new goals in new year, tapi pada akhirnya, tidak terbuat juga.

Jadi biarkan azam itu Allah dan diri kita saja tau. Barulah ada motivasi mahu buat. Kan3?

Okay, berbalik kepada summary 2012. Kita mulakan dengan Januari.

Kalau tentang kuliah, jumpa pensyarah yang first time mengajar, Tuan Mahian, Cik Zainab, Mr. Henry, dan ramai lagi. Mr. John sememangnya muka lama yang mantap mengajar.

BIG fasa 1, oh kenangan terindah tu dengan kumpulan Starfish. Alahai. Gua teda gambar.

Lagi, lagi. Dalam JKM, gua jadi ketua, dengan kakak senior yang baik jadi penolong. Seriously, gua cannot recall.

Tapi paling sandih elaun yang beribu-ribu tu gua habiskan untuk makanan. Cis. Nasib bertahan sampai hujung semester.

Dan best friend gua ada laptop baru membuatkan gua jeles. Heh. Punyalah banyak perubahan.

Dan itu ja gua boleh recall untuk...semester satu. Bukan januari semata. Heh. Ups, PBS. Debut PBS, gua solo run di Sk Pekan Kuala Penyu. Heh.

Semester dua?

Gua beli laptop baru, rahsia terbongkar dah. Perlukah ada gambar?

No info about GC and Processor right? I perished them. Heh.

Games that I've downloaded except for SD.

Ambik mu. Tak perlu tahu, yang penting boleh main FIFA 13, Hitman dan banyak lagi. Ohya, no DotA dah.

Itu satu, game pertama gua main semestinya Conviction. Heh.


PBS II bersama geng kelas sendiri, si kecik Idah, si Kristal (not fx), dan si budak rock, Shyakir.

No pics okeh. Puasa, alhamdulillah. Dan biasa-biasa saja. Mungkin highlight di sana ialah laptop baru.

Oh, my first DotA and will be the last, insya Allah. I've stated the reason to stop, and I'll definitely stop. Kalau main pun, dengan AI, teda lagi angkat laptop melancong ke bilik orang.

Penat dah main, walaupun semalam tetiba ibu jari kiri gua menyentuh L+Alt.

Sehinggalah November, okay juga. Heh. Melancong ke Kudat, tetapi hujan.

Disember? Blink released new EP, damn love it.

Dan result pun dah keluar, ohya. Semester 1 result gua jatuh drastik habis. Nasib semester ni naik drastik terus. Heh. Kalau drastik mantap, pasti sembilan hari.

2013? Gua jumpa semula Sains, seperti dikatakan dalam entri dulu-dulu. Heh. Biarlah.

Oh, kereta gua, wajib diganti bumper dan renew road tax serta top overhault. Tapi itu akhir semester. Bukan awal semester.

Heh. Ok. Time for me to sleep. Don't you know? Sufficient sleep can burn about 400-500 calories, depends on person actually.

Congratulations to IPG Keningau trainees.

Saturday, 22 December 2012

Pretty Little Girl

"Pretty Little Girl"
Nineteen your eyes are glowing into my beating heart
Oh it seems like it is fine as my hand is moving up your arm
And you never really know where it goes up until it starts
I've got my eye on you, what you gonna do

Day dream near a stream with the linear bites
Oh, I listen to the song on repeat from the other night
And I can't picture you but I sure got the feeling right
What a crazy world
Pretty little girl

And we wake from the night in a bed with a bruise
And we're laughing out loud over the craziest news
And you reached for my hand I was scared in your room
We fell on the floor and we started to move
And your hands were like birds as they flew from the coop
Up my back they would climb just as I came unglued

She said
If you break my heart then I'll change your mind
And I'll do it again
If you play the part then I will play mine
And I'll do it again
If we miss the mark if we hold on tight
We'll be there to try it again

Nineteen as we roll across the bedroom floor
Your eyes they cannot lie as you're dreaming of our future home
And the kids are growing up as you and I we are growing old
What a crazy world
Pretty little girl

In the rain with the drink from the back of the bar
I would raise up my voice, you would raise it up more
We'd forget that our lives being apart it is hard
We'd thought we were close but it still feels far
Can we learn to get by if we learn to have scars
If we learn to forgive and accept who we are


You said
If you break my heart then I'll change your mind
And I'll do it again
If you play the part then I will play mine
And I'll do it again
If we miss the mark if we hold on tight
We'll be here to do it again

Wait a minute hold up a second
Don't leave me here with this feeling
Like I'm the one full of regret
Like I never did good for us both
Like you never did pull out that weapon
And stick that knife in my back
Was I supposed to accept it
When your words are like
More than just sticks and stones
Kinda like a bullet
A hollow tip that lodged in my bones
And I can't just swallow it
My pride is more than all that I own
So I gotta give it away
And some of the times I'm all the way wrong
But can't you see past me and see my f*****d up home
That made me the meanest, the devil is just singing along
To the song I write til I'm alone at night
And I hang up the phone and bite my tongue
Cause I know that me and you is just only right but one

It's a cry from the past we have been through a lot
Every year has been great and a few have been tough
And your kids they will reach for the stars up above
We'll sit and relax as we cheer in the morrow
The ropes to the light from the crypt to the grave
We started alone in the end we're okay

You said
If you break my heart then I'll change your mind
And I'll do it again
If you play the part then I will play mine
And I'll do it again
If we miss the mark if we hold on tight
We'll be here to try it again

Friday, 21 December 2012

Hiburan oh hiburan

21/12/2012. Gua rasa kaum Mayan pasti malu teruk.

Alhamdulillah masih hidup. Gua mahu bicara tentang hiburan.

Gua rasa hiburan di Malaysia ni semakin lama semakin bikin sakit hati.

Kalau dulu ramai-ramai berebut mahu masuk AF, Mentor, entah apa-apa lagi.

Sekarang ada lagi satu rancangan yang khas untuk kanak-kanak, yakni Super Bintang.

Di mana? Cari di astro.

Seriously, buat apala buat benda macam ni. Serious.

Gua rasa sangatlah membuang masa, sangatlah tidak relevan.

Gua hairan.

Why? Kanak-kanak akan pasti fokus untuk menjadi bintang, bukan menjadi ilmuwan.

Yang bikin sedih ada ibu bapa berbangga anak-anaknya ada bakat yang hebat dalam tari menari ataupun menyanyi.

Heh. Gua boleh main gitar dan drum, boleh nyanyi, boleh break dance pun parents tak bangga. Kena marah adalah!

Bilang generasi baru akan mewarisi, tapi generasi yang lahir semuanya berlandaskan hiburan semata-mata.

Mencari populariti, publisiti, tak habis-habis sampai mati.

Bukan itu saja, untuk orang tua-tua pun dah ada.

Sedarlah diri tu sikit.

Para juri memuji persembahan kanak-kanak, bagus. Bagus. Bagus. Bagus.

Tapi kalau ada sultan Al-Fateh, sudah tentu dibantainya semua tu.

Kalau ada sahabat-sahabat nabi malah nabi sendiri pun, gua rasa pasti terdiam dorang ni.

Terdesak sangatkah mahu kembangkan bakat budak-budak? Bukankah lebih bagus ajar budak untuk mencintai ilmu.

Barulah dapat melahirkan generasi yang berilmu, lalu membangunkan negara. Lebih-lebih lagi kalau ilmuwan agama.

Terlalu ikut sangat dengan budaya orang Barat dan orang Timur yang maju.

Budak-budak ini kain putih, jadi ibu bapalah yang mewarnakan mereka.

Kebanyakan sekarang ramai mencari populariti, tapi mengabaikan ilmu di sekolah.

Tapi bagi artis yang dulu memang mantap akademik lain ceritalah.

Apa  tidak peratus keputusan exam-exam besar menurun, gara-gara terjebak dengan hiburan yang semacam-macam.

Itu budak-budak.

Ada lagi Fear Factor versi Malaysia.

Okaylah fine. Mahu uji keberanian? Gali kubur, buat keranda, pura-pura jadi mayat. Tanam dalam kubur, duduk 30 minit. Memang dah panik.

Tak payah nak uji dengan binatang-binatang berbisa lagi menggelikan, akan teruji juga dikubur nanti.

Time tu korang tak boleh nak patah balik.

Seriously. Memang rancangan hiburan kini semakin hari semakin mengarut.

Entahlah kenapa. Gua tak rasa menarik pun tengok tu. Satu-satunya rancangan yang gua suka ialah bola sepak. Time itu ja yang gua akan duduk depan TV lama-lama. Itu pun bergantung kepada gaya permainan.

Kalau bosan, gua tak tengok.

Baik lagi bukan TV Al Hijrah, banyak rancangan bermanfaat di sana. Kalau tak pun, Discovery channel ka, History channel ka, lagi bagus.

At least bermanfaat juga, menambah ilmu, meluaskan pemandangan.

Apapun, haraplah keadaan ini akan berubah dalam masa yang akan datang.

Memang gua terkejut melihat rancangan TV yang gua rasa mengarut, setelah lama tak tengok TV.

Heh.

Bah. Jangan lupa solat Jumaat. Datang awal. Bukan tidur ketika khatib baca atau berkhutbah.

Gua syak ramai mentertawakan tentang kiamat 21/12/2012.

That's not funny. Why?

Sebab kiamat sentiasa berlaku kepada setiap orang. Setiap orang akan mengalami kiamat kecil yakni mati.

Funny right? But it's fact. You can never deny it.

Reflect yourself.

Tuesday, 18 December 2012

Move on

21/12/2012.

Takut sangat orang-orang yang bodoh dengan tarikh tu, padahal dorang tak sedar dalam masa terdekat ni pun kita semua boleh mati.

Dikatakan kiamat berlaku pada tarikh tersebut. Gua tak percaya, yang gua percaya kiamat pasti berlaku pada hari Jumaat.

Cukup-cukuplah sudah cerita tu tarikh. Kalau takut, haaa. Bertaubat.

Senang.

Gua lebih banyak berfikir di sini berbanding di rumah.

Gua asyik terfikir kesalahan gua yang lalu, gua sangatlah menyesal.

Ada hikmah disebalik semua tu.

Walaupun banyak perkara datang menyerang, gua malas mahu layan. Gua buat macam biasa.

Heh. Biar Allah saja tahu. Manusia memang. Dorang bukan memahami, tapi menjadikan lebih rumit.

Biasalah, jarang ada manusia yang dapat memahami manusia lain, tipikal. Gua pun termasuk dalam situ.

Tapi biarlah, Allah saja tempat bergantung. Sakit, luka, perit, pahit, masam, tawar, masin, pedas semua telan saja. Allah ada.

Bagi yang ditimpa masalah, jangan sedih. Berdoa dan berusaha agar dapat mencari ketenangan.

Bukan susah pun, cuma perlu rajin sahaja. Tak perlu pandai, tak perlu duit.

Ada orang kata, berpisah itu selama-lamanya.

Kalau mati ya.

Tapi sebenarnya berpisah itu agar sama-sama berhijrah.

Mungkin berjumpa pasti baik keadaannya.

Heh. Gua tak tahu apa cerita ni.

Tapi gua akan cuba untuk menjadi lebih kuat.

Bukan setakat pada fizikal, yakni dalaman ini.

Tiada manusia yang tidak rasa sakit dengan ujian, apatah lagi ujian hati.

Ujian hati adalah dugaan berat bagi setiap diri manusia. Malah nabi S.A.W pun pernah rasa sedih.

Jadi itu normal, cuma jangan putus asa dan harapan daripadaNya.

Allah pasti tolong, bukan cepat, tapi pada masa yang tepat.

Insya Allah. Berdoalah agar kita mempunyai hati yang tabah untuk hadapi segala ujian.


 Goodbye is not a bad thing. Farewell is forever.
One day it will be a funny memory, and we'll laugh about it.

Who knows what happen in the future? Wallahua'lam.

Monday, 17 December 2012

Move Along II

After two years playing, after two years practicing, I've decided to leave DotA.

It's a great memory to play DotA with TnP, with my juniors, my batch-mates, and seniors. I know the rules, the gameplay, strategies, with my favourite team DTS and NaVi, I learnt a lot from DotA.

However, I keep thinking of this, and also my future, after hearing news about exam results, which our class aren't excluded from facing failure, I've decided that I should stop playing DotA.

Yeah, it's hard to stop, to forget, to move on without this game, but I believe I can.

I will delete it from my laptop, delete it from my memory, and my left thumb won't ever touch Left Alt again.

Yeah, DotA is a cooperative game, that's why I want to stop. So that I can focus more and have enough sleep every day, it's not that easy, but I will try my best.

Thank you to those who helped me in developing in this game, although I lost most of the time.

It made me realize, no matter how hard you try, you won't be able to get the highest rank.

No, it's not true. Maybe because I didn't put too much effort, that's why.

I'm not giving up on DotA, I just want to stop play it.

And my best hero is always Nevermore. It's so good to be able to master the most difficult and greatest hero in DotA.

Well, there's no more for that.

And I hope that when I am about to get married, I will no longer playing games.

That's my words for my unknown future wife.

Dear Allah, please forgive me for all the sins I've made.

I've lost myself, I was too immature, I was too selfish, I was too stubborn.

Yet, I will give my best to everyone, parents and friends.

And I will try to be the best because of Allah. Insya Allah.

I will move along.

Friday, 14 December 2012

Hitman - Absolution

I am absolute.

Hitman - Absolution
Heh.

Setelah mendownload lebih daripada seminggu, gua dapat main Hitman : Absolution.

Kini, gua mahu review pasal grafik, gameplay dan jalan cerita. Sebab gua dah habis main.

Tentang grafik sebenarnya gua tak perlu banyak cerita, bergantung kepada kekuatan laptop atau PC korang. Tapi memang mantap.

Memang nampak real dan sangatlah berpuas hati.

Memang best. Seperti Splinter Cell - Conviction, HA masukkan execution, tapi gua akui memang sukar mahu buat benda tu.

Jadi, grafiknya memang mantap.

Mission time.
Gameplay? Heh. Gua katakan tadi, execution atau lebih dikenali point shooting dalam HA.

Cumanya, korang perlu bergantung kepada instinct dan ketepatan serta kepantasan kamu untuk mark target. Dan sememangnya, sangatlah mantap.

Jika dalam SC - Conviction, korang perlu take down seorang musuh untuk mendapatkan kebolehan execute.

Dalam sini, instinct lebih diperlukan, jadi berpada-padalah menggunakan instinct kamu.

Bezanya lagi, HA membolehkan pemain untuk menyamar jadi orang lain, berbeza dengan SC.

Selain itu juga, penggunaan Sniper turut ada. Sorrylah, gua bercerita sebagai a new player untuk game ini.

Heh. Penggunaan sniper, salah satu part gua suka, memang mantap. Namun kalau part macam ini, gua prefer memilih MOH. Lebih realistik.

Gameplay lain? Heh. Memandangkan game ini berbentuk stealth, jadi memang kena ada akal dan vision yang tinggi untuk melaksanakan misi-misi yang ada.

Sebenarnya korang perlu main game ini untuk merasai keseronokan bermain dengannya. Heh. A must-play game.

Jalan cerita? Daebak!

You won't guess for this.
Sila alami sendiri, gua tak mau cerita.

Tapi bagi gua sebagai new player untuk game ini, ini merupakan game paling susah pernah gua main, even for a normal mode.

Seriously, kalau terdetect, confirm menembak, sudah pula tu, mahu bersembunyi bukan senang. Lainlah macam SC - Conviction, asal tempat gelap boleh tapuk. Ini? Heh.

Memang bikin panas, terutama jumpa orang yang menembak mau mampus. Heh.

Tapi seriously, memang bestlah game ni. Tak rugi dan tak sia-sia gua download hampir 2 minggu, dan final solution ialah dengan install STEAM.

Gua rasa gua akan main menggunakan HARD MODE kali ini, semestinya tanpa sebarang gangguan.

This is when you use sniper.
Heh. Wahai bro Aga, sila jeles dengan gua.

Selepas ini, AC3, Far Cry 3, CODBO2, MOHWF dan NFS:MW.

Ini adalah game yang didownload pertama gua habiskan.

P/S - Tiada gambar, agak-agaknya belum ada yang mahu letak Screen Shot. Gua malas buat sedemikian. Heh.

Thursday, 13 December 2012

Bola Sepak

Kecundang pada semi-final. Jadi gua mahu ulas sedikit.

Sebenarnya, memang susah mahu main berbanding cakap. Tapi at least gua tahu apa mahu kata. Heh.

Gaya permainan Thailand lebih kepada short pass, walaupun start tengok second half, tapi sejak first match pun gua tengok Thailand mengekalkan peratus hantaran mereka.

Gua kecewa dengan Harimau sebenarnya sebab dapat bola mesti bagi long pass, kalau tak pun dribble yang senang dirampas bola.

Ramai orang kata pengadil berat sebelah. Ya, dia berat sebelah pun boleh fight tu Thailand. Seperti England vs Portugal. Rooney dibuang padang pun, tapi England fight sampai penalty.

Gua rasa, possession Thailand mesti 60% keatas, dan Malaysia tidak akan lebih daripada 45%. Pass accuracy? Gua berani kata Thailand 90%, Malaysia less than 65%.

Seriously.

Cubalah tengok style permainan EPL di Eropah, atau tiru permainan Barcelona. Sebenarnya Harimau satu kelebihan mereka ialah pantas, cuma gaya permainan mereka terlalu agresif. Apa tidak, mengejar lawan dengan penuh keganasan tapi kurang naluri dan reaksi.

Gua tidak hairan jika coach Harimau kata sesuatu yang tipikal. Gua akui referee tu berat sebelah, tapi tetap boleh fight walaupun menang tipis.

Lagi satu, siapa perasan laser dihalakan kepada GK harimau time wisel penamat ditiupkan? Gua tak hairan. Sebab sebelum ni pun ada penyokong yang sangatlah kurang bijak buat begitu time first match.

Heh. Rasanya status FB malam ni semua salahkan pengadil, tapi gua rasa Thailand memang masuk final walaupun pengadil dia jenis 'adil'.

Ramai gua tengok, maki-maki tu pengadil. Heh. Rasanya, baik korang sentiasa update bola setiap musim jika mahu tau apa sebenarnya itu bola sepak.

Memang jelas lagi bersuluh, tapi lagi terang benderang lihat the way they play since the match with Indonesia. That's the mistake.

Apapun, semoga berjaya pasukan negara. Jangan risau, improve banyak-banyak, paling penting, sentiasa kaji gaya permainan. Peduli kata orang mengenai meniru gaya permainan barat, padahal dorang tak sedar hidup mereka seperti orang barat.

Contohilah gaya The King Of Come Back, Manchester United. Come back mantap setiap perlawanan, dan paling smart free-kick RvP.

Heh.

Cuba tukar nama dan masukkah orang Sabah dan Sarawak, barulah nama satu Malaysia. Heh. Orang Sabah hebat okeh!

Gua syak orang Thailand buat tarian Gangnam dengan menaiki gajah sambil nyanyi Oppa Bangkok Style.

Sekian, Mr. Analyzer.

P/S - Gua jarang buat entri bola sepak, tapi gua memang peminat bola sepak.

Wednesday, 12 December 2012

Too many in 1

Ketika sibuk-sibuk mendownload latest game, gua sebenarnya agak gelisah juga memikirkan result exam, sebab rakan-rakan di IPG lain telah pun keluar result. Apabila terfikir seorang sahabat yang sedih ketika lepas menjawab exam tu, lagilah gua rasa resah di samping simpati terhadap dia.

Namun, hanya Allah saja tempat kita bertawakal. Dialah yang membantu semua urusan hambaNya di dunia ini. Paling penting, teruskan berdoa lagi dan lagi.

Time-time cuti ini, minat gua terhadap muzik tetiba meningkat, sehingga gua mencari semula lagu-lagu lama pernah gua buat pada 4 tahun lalu, entah berapa buah semuanya. Mungkin hampir 20.

Software gua guna? Heh. Gua tidaklah sepro seperti orang-orang yang belajar muzik, sehingga mereka mengguna FL Studio 10, gua guna Guitar Pro 5 je dengan RSE. Ada juga gua download GP6 tapi seriously, otak gua tak berfungsi langsung. Heh.

Mendengar semula lagu-lagu tu, bikin gua ketawa sorang-sorang. Ada terlalu jiwang, ada belum siap, ada terlalu panjang, ada terlalu sentimental.

Gua buat keputusan untuk mengubah lagu-lagu yang gua rasa seronok, laju dan mantap saja.

Masalah gua hanya satu, lirik. Lagu-lagu tersebut pernah ada lirik, tapi berkarat dalam otak sebab jarang layan ni benda.

Dulu pernah juga gua minta seorang junior comel (ketika Highschool) untuk mengarang sebuah lirik, tapi biasalah budak-budak. Tak perlu gua sebut.

Namun memang di hati ada niat mahu orang dengar lagu tu, bukan sebab mencari populariti, tapi menghayati. Sebab adakalanya lagu yang disampaikan tu mempunyai mesej penting.

Cumanya, lagu-lagu gua tu versi pop-rock/punk-rock/fast-rock. Jadi gua simpan ja.

Tapi itulah hobi gua sekarang. Mengedit-edit sambil dengar. Andai ada orang mahu dengar, gua kasi dengar ja.

Itu satu.

Cuti gua juga bukanlah kosong tanpa aktiviti luar semata-mata.

Banyak ilmu gua belajar secara langsung dan tidak langsung, sekaligus membuka minda gua yang memang sempit macam parit ni.

Membaja sawit, heh. Penat tu penat, tapi mau tolong abah yang dah separuh abad tu, harus cekal. Dia punya tenaga lagi banyak dari gua, semput sangat gua ni. Heh. Tapi seriously, banyak gua belajar pasal pertanian bisnes ni. Siapa tahu gua bikin bisnes, berhenti dari kerja guru kot. Heh. Taklah.

Gua suka guru ni sebabnya gua rasa anak-anak muda sekarang perlu dididik dengan baik. Kalau bolehlah, gua tak mau ada anak-anak murid gua tu jadi artis kecil.

Macam dalam TV, heh. Realiti TV untuk orang besar tak laku, disasar bebudak. Ibu bapa pula terima ja.

No wonderlah bidang artis ni macam-macam.

Kalau boleh gua mau anak-anak murid gua jadi ahli sukan yang beriman, andai mereka target mau jadi atlet.

Barulah okay, main sukan tak tipu, akhlak bagus. Ini tidak, entahlah.

Memang payah kerjaya guru, gua bukanlah orang yang tepat untuk bicara tentang ni, mungkin ada senior yang lebih arif. Tapi melalui pandangan gua yang kurang matang ni, setiap kerjaya ada kelebihan dan kekurangan. Tapi gurulah kerjaya yang paling penting di dunia ini.

Why? Rasulullah S.A.W menjadi guru kepada satu dunia ini walaupun ada yang ingkar kepada dia. Dia ajar benda-benda baik melalui banyak cara yakni percakapan dan akhlak. Ini dua perkara penting sebagai seorang guru, jadi tak semestinya kerjaya lain tak baik.

Asal niat kerana Allah dan kerja itu memang dihalalkan oleh syara', baguslah.

Previous entri gua ada kata gua kecewa dengan kebanyakan orang.

Ya. Semakin gua terjumpa muka-muka lama di Keningau ni, semakin gua hairan dengan perubahan mereka.

Malah di FB pun, ada yang berubah kerana terkejut dengan budaya.

Pesan gua pada mereka terutamanya lepasan SPM. Time cuti inilah peluang korang belajar agama dengan baik-baik dan mencari hidayahnya.

Gua faham, time sekolah dulu kita fokus pada pelajaran yang diajar, dan jarang sekali belajar agama (bagi yang bukan sekolah agama).

Gua dulu jahil, tapi alhamdulillah Allah beri hidayah melalui abah gua yang garang paksa gua ke masjid. Heh. Boleh-boleh berhujah mengatakan solat berjemaah di rumah sama seperti solat berjemaah di masjid, tidakkah hujah tu boleh dipatahkan. Heh.

Jadi gua pesan, memasuki alam 18 tahun ini, bagi yang baru mau masuk, jagalah diri. Dan kalau boleh, kekalkan Islam bagi yang Islam, dalam diri kamu. Jangan time di sekolah budak baik, tudung tak tinggal, solat ditunaikan, selalu pakai seluar panjang, rambut kemas-kemas, tapi time dah habis SPM, masya Allah, gua terkejut beruk.

Dan kalau boleh, kalau mahu bercinta tu berpada-pada, andai cinta itu putus di tengah jalan, korang sakit teruk padan muka. Gua bukan apa, mengarut sungguh cinta budak-budak sehingga mengatakan sehidup semati. Hoi. Kalau besok kekasih korang mati, apakah sanggup korang mati?

Okay cukup. Pasal bola sepak. Ingat, entri ini boleh jadi panjang. Gua gembira MU menang, tapi gua agak tidak puas hati sesetengah die hard fan MC yang gila melukakan salah seorang pemain.

Dan lagi, ada haters tidak puas hati MU menang, sampai merendah-rendahkan pasukan tersebut.

Satu sajalah ya gua punya kesimpulan, korang jeles. Full stop.

Tak pernah gua nampak fan MU memburuk-burukkan pasukan lain, paling-paling pun boo saja. Heh.

Gua pernah terlibat dalam hal ini, jadi gua diam sajalah. Yalah, sekadar bola sepak. Makin didebat, makin teruk.

Heh. Biarlah. Ohya, kepada rakyat Malaysia yang main laser tu. Jangan biadap, kalau kena balas balik, takziah kepada anda. Suppor-support juga, tapi berpada-pada. Gua hairan apa guna cat muka tu.

Tadi gua baca di langitilahi.com tentang provokasi orang murtad. Gejala ini bahaya bagi orang Islam. Orang murtad ini kebanyakan gua jumpa, dorang suka provok dan hasut orang. Dan gua perasan apabila dibalas, mesti ada makian. Jadi muncullah ulasan "nama ja Islam tapi memaki".

Senang saja mau deal mereka ini, tapi yang susahnya tu mahu jadi sabar. Jika dorang provok Islam itu benar atau tidak, jawab saja ya. Kalau dorang balas balik dengan provokasi, jawab sekiranya ilmu tinggi, diam jika tidak mampu dan biarkan.

Orang yang memprovokasi orang lain tu sebenarnya ketagihan perhatian, mencari publisiti, temberang. Yang perlu dihadapi ialah mereka yang diam-diam tu. Hujah dengan baik, akhlak yang bagus-bagus.

Barulah orang suka. Macam mana seorang wanita buta yang sering memburuk-burukkan nabi boleh masuk Islam? Sebab akhlak Rasulullah S.A.W tu sangat baik.

Lihatlah macam mana dia berhadapan dengan orang-orang lemah (yakni orang kafir yang sekadar benci), dia tunjukkan akhlak baik. Kaji macam mana dia tegur sahabatnya yang pakai cincin emas.

Begitulah kalau mahu berdakwah kepada orang bukan Islam. Bukan provok!

Heh.

Lagi satu, pasal tarikh 12/12/2012 dan 21/12/2012.

Firstly, tiada special untuk tarikh hari ini. Apapun, gua simpati dengan kematian kucing Miss A. Jangan nangis, tak comel. Haiwan mati tak masuk neraka.

Kedua, memang tarikh ini sekali muncul sekali dan berakhir selama-lamanya. Let me tell you something, tiap hari yang datang itu muncul sekali dan berakhir selama-lamanya, hatta minit yang datang pun begitu. apatah lagi saat.

Allah ja tau bila hari special untuk kita yakni ada satu saja jika betul, kematian kita. Hari itu special atau pun doom bagi kita saja, samada kubur terang atau gelap.

Faham? Heh.

Tarikh yang satu lagi, ianya jatuh pada hari Jumaat. Gua nasihatkan, mana-mana Jumaat pun boleh terjadi kiamat dengan izinNya, tapi jangan iktikad tarikh tersebut.

Pedulikan kajian orang lain, sedangkan nabi sendiri tak tahu bila kiamat, kita yang penuh dosa lagi temberang ni memandai. Heh.

Okaylah, cukuplah. Terlalu banyak benda gua kupas.

Apapun, ini sekadar ulasan gua yang tidak matang, gua minta maaf banyak-banyak jika ada yang tak puas hati.

Gua masih belajar, gua perlu berubah, rasanya dari segi peribadi tu gua kena berubah. Gua tahu diri gua ini tak mampu memuaskan hati orang lain, tapi at least biarlah gua ini tidak jadi satu alat untuk dibenci orang lain kerana kesalahan gua.

Minta maaf banyak-banyak kepada yang berkenaan. I'm immature, stubborn, selfish, hot-tempered, yet I am trying to improve myself to be a better person, for you, to lead you to Jannah. Insya Allah.

Tuesday, 11 December 2012

Game III

Disember dah datang.

Alhamdulillah masih lagi diberi peluang untuk bernafas hari ini.

Seperti yang korang lihat pada title, gua akan cerita game lagi. Tapi kali ini game review, bukan preview. Heh.

Gua telah download sebanyak tiga game setakat ni, dan install sebanyak 4 game (satu game tu main beli).

Jadi gua mau komen-komen sikit, walaupun belum habis main semua tu.

1. Need For Speed : Most Wanted

NFS:MW
Criterion game. Seperti ku katakan, adaptasi daripada NFSMW. Pandangan gua pada game ini untuk laptop gua, agak berat sedikit tapi tidak teruk. Boleh main masih. Cuma mungkin grafik kena low sikit, masalah laptop gua ada dua saja, RAM dan kapasiti Hardisk. Insya Allah tukar dan upgrade nanti.

Gaya permainan juga sama tapi untuk ini, tiada Speedbreaker. Walaubagaimanapun, permainannya mudah cuma mau drive tu sandih. Gua akui ini game bikin panas. Heh.

2. Medal Of Honor - Warfighter

Warfighter

Paling best pernah gua main sebab tak pernah main COD. Heh. Setelah beberapa kali download, rupanya masalah tu boleh selesai tanpa download yang baru. Cis. Tapi, seperti NFS:MW, memang berat sedikit sebab ianya perang-perang. Tapi gua suka main ni benda, dan yang paling best, main sniper. Heh.

3. Hitman - Absolution

Absolution

 Ini antara first-time game. Berbentuk stealth, dan lebih kurang Splinter Cell - Conviction dari segi execution menggunakan pistol dan marking. Tapi marking dia perlukan exposure yang tinggi. Heh.

Gua baru main 2 misi, tapi ingat. Game ini memerlukan kesabaran tinggi terutamanya apabila korang mau continue game. Oh ya, selain itu, korang mesti download dan INSTALL STEAM. Tak payah log in pun tidak apa. Sebab ada masalah sikit dengan game ni.

4. Assassin Creed III

Assassin Creed


Game Assassin Creed kedua pernah gua main (sebelum ni Revelation). Game-game sebelumnya gua tak pernah main. Heh. Tapi gua bagi rate 4.5/5 sebab sangat best jalan ceritanya.

Gua belum habis main, tapi gua kini telah sampai Sequence 2. Seriously, first time gua main game dengan wataknya speaking British accent. Seolah-olah tengok Harry Potter. Heh. Tapi seriously, cara berlawan juga berbeza seperti terdahulu, cumanya gua belum tengok lagi penggunaan Tomahawk. Heh.

Jadi itu antara game review yang belum 100%. Rasanya, cukup sudah bagi pembayang sama korang. Misi gua kali ini mendowload Call Of Duty : Black Ops 2 dan Far Cry 3. Jika dah siap, mau hantar assignment ni pada otai gua yang mana cemburu dengan gua punya kejayaan download game-game ini. Kahkahkah.

Apapun, selamat bercuti. Jaga diri, kesihatan dan iman anda. Seriously, gua rasa kecewa dengan kebanyakan orang.

Monday, 26 November 2012

Art Of Flirt

Assalamualaikum/Selam Aleykum.

Heh. I saw many people especially guys who really like to flirt a girl, just because of her looks.

Well, typically, they will try to tackle by chatting them on FB, be friends with them, making jokes that are not funny and many more. Heh.

That's typical, in FB they will say like this....

If someone posts about his/her current situation/hobbies/interests, they will say "samalah!"

Another one? During online.

"Buat apa tu? Dah makan? Tinggal dekat mana?"

Yeah typical. Why do I know?

I found them when my FB's friends are still 1k.

Let me teach you the arts of flirting. Please take note that this is a very serious matter.

1. Prepare yourself to be a good person

Always improve your knowledge in everything, especially in 'agama'. Why? This will help you to know which is right and wrong, and this is important for every one of us. Of course, this will also help you to guide the one when it is the time to do so.

2. Improve yourself

Improve what? Everything, overcome your weaknesses. It's very crucial you know. Shift yourself from become bad to good. Yesterday, you wore short pants when you play futsal, today, improve yourself by wearing long tracksuit or tights. Aren't you improving? Yes!!

If today, you only read a page of Quran, the next day, you will end with a Juzuk of Quran. Isn't that improving? Yup.

Always improve yourself, no matter what. Also, improve your akhlak. People like the one with a very good akhlak.

3. Know your target

This is very crucial. Why? So that whenever you see someone attractive, you won't be crazy to flirt him/her. Loyalty is the best, never betray the love, especially The Almighty.

4. Don't be too obvious

This is my worst weakness. Whenever I fall in love with a girl, I would be too obvious until someone will tell the girl. Damn.

If you love someone, keep it to your heart, pray to Allah, follow the steps that I've mentioned.

5. Know his/her family

Why? For a guy, this is very crucial. Simple words for every guys.

'FLIRT' HER FATHER. What I mean flirt here is make her parents to have trust in you.

Why? You can only get married with her when her father agrees with you. Seriously.

6. Have a good financial

How can you flirt someone if you don't have good financial for your better life? Heh.

7. Tawakkal to Allah, do the best.

Yeah. This is the final step. After everything is planned, never forget to pray, we can plan. but Allah will decide. Don't worry, if you don't get the one that you want, you will get the one that you need. Insya Allah. Allah knows the best for us, if you are not married at the world, you will get a beautiful angel at Jannah. Insya Allah.

Friday, 23 November 2012

Holidays

Hmm.. It's been a while.

Hello folks. How are you?

Last year, on the final semester break (2011), I started to have interest in Korean show, dramas and movies.

The title of my first Korean Show was Heroes = Yangul, but the show already ended due to low rating I guess.

And that's how I know about K-pop like T-Ara, After School, IU and other celebrities as well.

Seriously, it happens again this year.

Maybe I was too late, but I started watching Running Man!

It was last weekend before the previous weekend, where my brothers and I watched it, episode 118, I guess.

Since then, I downloaded the first episode from YouTube, yeah. I was laughing, yet I had a hard time to look for HD videos.

Seriously, I hate those kinds 360p only. So I copied most of them from my brother, and from my friend. I also downloaded the latest one, but still it's not HD, and I haven't watch it yet.

After copied, I renamed the files. Why?

I hate to see not-the-same title for each episode. You know what I mean?

First episode, Running Man ep1 (guests names). Second episode, RM ep2.

I was annoyed. My friend called this type of person, perfectionist.

It means, everything has to be done perfectly without any single error/fail/mistake.

But I apply it only on the game. In real, I apply it when I organize my room, files in laptop, the titles, and many more

Seriously, now I have watched 58 (including the one that I watched with my brothers).

I like this, but seriously when Lizzy (OK) was out from permanent member, I felt a bit disappointed.

Heh. I talk about Korea, seriously.

For the remaining days, I've done something that change myself.

Heh. Now in a month, or should I say before the term start, I need to lose 20kg.

But it's very difficult to do so. Now I only have to eat once per day. Seriously, for heavy foods.

For simple foods, I will try to keep control my lust. Since I always watch RM, I'm not easily hungry.

Alright, that's for now. I need to face the days with strength, heh.

But for the game, I still haven't play NFS:MW. Now both CODBO and AC3 already out, I have tasks to do.

Download the game!!!!

Wednesday, 21 November 2012

Move Along

People, if you can't bear the pain inside you, let it out.
Sometimes, even a strong person cry, because that person never feel the pain before.
However, Allah is always by our side.
He won't let us feel sad, as a good thing will come afterwards.
He never promise life will be easy, but He does promise that He will help us, as long as we obey to him.

When you cry about your pasts, it's okay.
But if you cry about your sins, that's the best.
Pray to Allah to be strong.

If you're hurt, don't worry.
The remedies will come afterwards, whether instantly, nearly or in the future.

Memories always make us stronger.
In the end, you will be fine, and just move along to face the pain.
Pain doesn't last longer, remedies heal forever.

Saturday, 17 November 2012

At least they've done something.

Ketika gua sedang melayari FB, gua terlihat satu artikel, sebab ia panjang.

Lepas tu ada orang bagi note beginilah nilai sebenar untuk doakan Palestin.

Okaylah. Beginilah, alangkah baiknya jika kita bersangka baik terhadap mereka.

Ada orang share-share status, share pasal Palestin, share pasal semua berkaitan dengan Gaza.

Gua tak nafikan, ada antara begitu.

Tapi janganlah sesekali kita merendah-rendahkan usaha untuk let the world knows about Gaza.

Bagi kita, keganasan di Gaza itu tidak patut, dan wajiblah kita mendoakan saudara-saudara seagama kita.

Bagi mereka bukan Islam, keganasan di Gaza itu juga tidak patut, kerana perikemanusiaan.

Gua kadang-kadang sedih ada sesetengah orang mempertikaikan tindakan-tindakan mereka yang share status pasal Gaza, dengan mengatakan ini lagi baik daripada itu. Ia bukan begitu.

Tapi ia begini, setiap kebaikan akan dinilai oleh Allah, dan hanya rahmayNya yang membolehkan kebaikan yang kita buat diterima.

Sedangkan nabi pun kata baginda tak masuk syurga melainkan dengan rahmatNya. Jadi biarkan orang yang buat kebaikan walaupun sikit, dosanya hanya Allah tahu.

Lebih baik home page FB korang dipenuhi status pasal Gaza daripada penuh dengan status AIM yang sedang berlangsung, ataupun permainan bola sepak.

Kalau mahu tegur gua silakan, tapi berpada-pada. Gua tak kata tak terima teguran, tapi tegur dengan baik-baik.

Adakalanya gua update pasal bukan-bukan, ya, tapi gua minta maaf.

Ingat, walaupun sekadar satu status yang simple mengenai Gaza, siapa tahu betapa besarnya nilai status itu di sisi Yang Maha Esa.

Sebab itu gua kata, tak kira apa lu buat, upload pic lu ka, upload benda bukan-bukan ka, yang penting jangan lupa tanggungjawab kita sebagai muslim dan saudara kepada seagama kita di luar negara.

Biarlah usaha itu sedikit, yang penting berterusan, jangan membanding-bandingkan sesuatu yang lebih baik dengan menyindir, tapi bawalah orang untuk buat yang lebih baik.

Sekadar pandangan gua yang kurang berilmu. Wallahualam.

P/S - In Sha Allah..Gua rasa kena tanya ustaz gua untuk lebih faham.

Thursday, 15 November 2012

Game II

Selepas bercuti sakan di banyak tempat walaupun sepintas lalu.

From Keningau > Tambunan > Ranau > Kundasang > KB > KM > Kudat > KM > KB > K.K > Beaufort > K.K > Keningau.

Jumlah perjalanan? Sekurang-kurangnya 1000km, apa tidaknya, kudat tu bukan dekat!

Tapi sepanjang perjalanan ke Hotspring, mata tu laju melihat driver-driver. Ops. Nasiblah bukan gua yang drive.

Ceritera cuti tu nanti, gua mahu ceritera game.

Antara game telah gua habis main. Jeng jeng jeng!!!

1. Sleeping Dogs

Rate - 3.5/5

Game ini lebih kurang GTA, dan cara berlawan seperti Batman Arkham (entah apa dah tajuknya). Game ini khas untuk mereka yang berumur 18 tahun ke atas dan kuat semangat sahaja. Why?

1. Harsh words. Perkataan-perkataan dilarang sudah tentu ada dalam game ini.
2. Babak 'SX' yang kurang keterlaluan tapi berbahaya. Serius.
3. Gengsterisme. Seriusly bebudak sekarang senang terpengaruh.
4. 18 SG!!!!!

18 SG? Pembunuhan antagonis terakhir yang sadis. Oh daging!!!!!!!






2. Dishonored

Rate - 4/5

Game ini berbentuk stealth game yakni seperti Metal Gear Solid. Tapi sebenarnya game ini creepy kerana...

1. Setting time and place untuk game ini sangatlah misteri.
2. Game ini misteri dan agak scary jika main dalam keadaan gelap-gelap. Kononlah.
3. Game ini misteri kerana watak utama ada power (magical) dan lebih mantap daripada MGS.
4. Ending kepada game ini bergantung kepada tahap kekacau bilauan sepanjang korang main game ini.

Serius korang boleh kata zaman dulu-dulu. Sebab gua pun kata begitu. Tapi teknologinya berbeza, manakan sama seperti zaman sekarang. Heh. Mainlah sendiri game ini.



Game ketiga? Tak ada!! MOHWF incomplete files, beli di kedai pun file tidak complete. Aigoo. GRFS pula tak dapat main. Entah apa kes. Aish.

Jadi, game yang bakal-bakal gua main selepas ini?

1. Need For Speed : Most Wanted



Terkejut? Jangan hairan. Ini adalah keluaran terbaru EA. Diadaptasi daripada Need For Speed Most Wanted (sila perhatikan betul-betul tajuknya). Menjadi raja memandu di jalanan. Nasiblah game ini tidak mempengaruhi gaya gua memandu. Ceh.

2. Call of Duty - Black Ops II



Seriously gua tak pernah main mana-mana game COD. Jadi tak ada preview. Tapi member gua kata mantap.

3. Medal Of Honor : Warfighter



Damn dah dua kali kena tipu! Tapi gua akan main juga game ini. Antara game yang gua rasa best sejak main MOH 2010. Gua jumpa original pun, mau dekat rm200!!!

4. Assassin Creed III



Anticipate about this since I played Revelations. Penggunaan Tomahawk. Heh.

5. Borderlands II

Gua punya brother yang beli ni. Manalah gua tau game ini, tapi macam siok.

6. God of Wars II

Ini pun gua punya brother yang beli. Apa tidaknya, sekarang bertandinglah kami dua ni. Tapi gua tak tahu game ini pasal apa.

7. Football Manager 13

Heh. Lu pikir gua tak pandai menjadi manager? Hehehe.

8. Entah apa lagi. Yang pasti, game-game seperti Hitman:Absolution, TC - Splinter Cell Blacklist, Crysis 3 akan keluar next year. Maaflah member, gua tak dapat download Hitman.

Hampir 7 game untuk cuti ini. Weehh. Nampaknya kemahiran DotA akan berkurang 3 %. Heh.

Tapi, banyak knowledge kalau main game. Kita tahu sejarah-sejarah, terms-terms, macam mana operasi, macam mana sesuatu bidang itu bekerja seperti tentera. Rata-rata kita tahu tentera hanya berperang. Tapi kita tak tahu macam mana operasi mereka. Penggunaan bahasa mereka dan banyak lagi.

Tapi gua tak sarankan main game berlebih-lebihan. Mainlah sekadar yang perlu. Kita masih ada tanggungjawab untuk dijalankan, sebagai muslim, sebagai anak, sebagai pelajar, sebagai suami, sebagai bapa. Why semuanya lebih kepada male? Mestilah. Lelaki biasanya dikaitkan dengan game.

Andai ada perempuan main game dan gila game, heh. Untunglah lelaki yang gamer juga. Kehkehkeh.

Apapun, jangan lalai. Ohya, boikot zionist. Jika anda main game, bayangkan musuh itu zionist semuanya. Bunuh!!!!

Tuesday, 6 November 2012

Selamat tinggal semester dua.

"Bila kau balik?"
"Mungkin besok kot."
"Kau senanglah dekat saja."

Tiap kali gua ditanya bila balik, akan ada kenyataan tersebut.

Sebenarnya, dekat atau jauh, bila-bila boleh balik.

Hairan.

Dan gua tak suka ada orang kata.."Kau okeylah dekat saja rumah. Senang."

Heh.

Ada seorang hamba Allah kata begini.

"Kau dekat saja kan...tapi kalau pulang ke rumah biasa saja tu. Sebab selalu nampak."

Aku teringat kata seorang junior PAI. Betul, orang yang merantau beruntung.

Apabila korang balik rumah, akan ada rasa perubahan suasana. Percayalah.

Jangan kamu cemburu pada orang yang tinggal dekat-dekat kampus, percayalah gua sebenarnya kalau boleh pergi merantau ke Sarawak atau Semenanjung.

Kepulangan dan kerinduan suasana di rumah pasti akan diamati jika orang merantau berbanding orang dekat.

Sebab orang dekat dah terbiasa, terutamanya diriku ini.

Namun, kadang-kadang terguris juga sedikit, apabila bandar kelahiran gua ini dibanding-bandingkan dengan tempat lain. Yalah, korang expect tempat kelahiran gua ini canggih sangat ke?

Lagi satu, gua jenis duduk rumah tak suka jalan-jalan. Apa-apa kedai yang ada di KK, tiada di Keningau memang gua tak tahu.

Sorrylah ya jika kadang-kadang cadangan gua untuk pergi mana-mana kedai, gua tercadang yang tak setaraf dengan KK.

Gua sedar diri. ^_^

Cemburu jugalah mereka yang balik, mesti suasana tu sangat berbeza. Kalau gua? Sama saja. Hehe. Apa tidaknya balik pun biasa saja. Sebab tu gua jarang balik rumah kalau hujung minggu, lebih selesa di IPG. Lantaklah apa nak dikata, gua rindu family gua cara sendiri, tetap rindu dan kadang-kadang gua call bertanya khabar.

Mungkin sebelum kahwin, gua lepak ja dalam bilik, entah-entah lepas kahwin, gua melancong dengan isteri tersayang.

Insya Allah. ^_^

Kepada yang kembali ke kampung, hati-hati. Berdoa agar Allah permudahkan. Kepada senior semester 8, tahniah. Alam kerja menunggu dah di depan kamu. Ikhlaskan hati.

Kepada kakak-kakak JKM semester 8, Kak Ani, Kak Yati dan pembantu gua, Kak Ibah, gua minta maaf banyak-banyak jika gua ada buat salah. Heh. Rajin-rajin baca blog gua, hehehe. Kalau kahwin jemput gua ya, terutamanya kak Ani sebab dekat saja tu Tenom. ^_^

Orang cemburu melihat mereka keluar, gua berfikir bolehkah gua jadi guru pencetus inspirasi untuk murid-murid..insya Allah.

Semester depan, UBF gua, kembali ke zaman sekolah, Pengakap. Elektif dua? Heh. Nightmare before I know, Science. Itu apa gua nampak di status rakan gua. Elektif sains, dahlah TESL ni susah. Tambah lagi SAINS.

Oh, nampaknya, gua expect satu semester paling sibuk akan gua lalui sebelum praktikum. Heh.

Jangan saja mimpi buruk datang.

Sleeping Dogs, MOHWF, DotA, AC3.

Saturday, 3 November 2012

Kahwin itu indah.

Last paper.

Gua rasa mood belajar terus tiada, gara-gara killer paper.

Terbayang-bayang wajah lecturer yang ajar gua.

Arrghh!!!

Gua malas mahu fikir tu benda. Sekarang fokus Phonetics and Phonology.

Walaupun gua dah baca habis pasal subjek ini, tapi gua harus berjaga-jaga.

Walaupun markah assignment agak tinggi, gua malas mahu transcribe benda.

Heh.

Kahwin.

Gua sudah set ingin berkahwin sejurus selepas gua graduate nanti.

Malas mahu tunggu-tunggu, lagi cepat lagi bagus.

Why?

Simple, rezeki bertambah, zina dijauhi, anak lagilah.

Sebenarnya, gua mahu bina saham akhirat.

Teringin benar mahu solat berjemaah dengan isteri, sekali-sekala. Hehe.

Teringin benar mahu mengaji dengan isteri, walaupun gua tak berapa lancar.

Teringin benar mahu beri tazkirah dan diberi tazkirah.

Apapun, semua itu perancangan, kepada Allah jua diserahkan.

Dan gua mahu laksana sunnah nabi ketika majlis nikah nanti.

Biarlah simple dan yang ada, asal tidak terbazir benda dan makanan.

Sabarlah nak, praktikum pun belum pass!!!

Walaupun ada pendapat kata boleh kahwin ketika belajar, tapi gua pilih kahwin apabila dah kerja.

Bukan apa, semestinya rezeki itu daripada Allah. Tapi jika harap pada elaun semata-mata, heh. Akhir sem nanti makan timun ja kerja.

Lagi satu, nanti pelajaran terganggu pula. Lagi pun biarlah fokus satu, barulah pindah ke satu lagi.

Nabi pun tidak tergesa-gesa untuk selesaikan satu perkara, apatah lagi gua yang sekadar orang biasa.

Hehe. Jadi gua ambil pendapat untuk kahwin apabila dah graduate. Insya Allah.

Dengan siapa? Wallahualam. Gua tak mahu uar-uarkan. Gua tak mahu berharap sangat, kalau tercipta untuk gua, terima dengan syukur. Kalau orang lain, tak apa. Pasti yang terbaik muncul.

Jadi, wahai awak, insya Allah gua dah niat mahu nikah. Gua tak kenal siapa awak, dari mana, tapi yang pasti, gua harap kita sama-sama berubah jadi baik.

Orait, lama tak cerita kahwin, muncul cerita kahwin.

Besok, paper terakhir, gua mahu bakar sampai tiada kesan.

Gua mahu cuti dalam keadaan gua tidak mahu fikir pasal exam, gua berserah kepada Allah.

Apa guna fikir pasal result, bukan ubah satu pun. Paling penting, berdoalah kepadaNya.

Allah pasti terima, bersangka baiklah dengan Allah.

Gua bersyukur sebab Allah tolong gua jawab soalan yang sangat susah tadi, semua berisi. Salah atau betul, terpulanglah kepada siapa pemeriksanya.

Kalau ada keajaiban, insya Allah.

Make Allah the king in our heart, we'll get what we want.

Heh. Sweet gila!
Heliza? Bila kahwin? Tunggu gua masuk minang? Heh. Gurauan semata-mata. ^_^

Angin dan air bersatu, paper killer.

Gua saja mahu update entri.

Sejak akhir-akhir ini, entri gua semua dalam BM.

Apa tidaknya, 3 hari berturut-turut terpaksa latih tangan menulis bahasa kedua.

Heh.

Kemarin petang, secara tiba-tiba sahaja ribut datang menyerang bumi Keningau.

Apa tidaknya, gua syok-syok tengok drama "The Nanny", ketawa melihat The Butler and The Nanny, gua terdengar bunyi seolah-olah benda jatuh/kuat terhempas/entah apa lagi.

Gua terkejutlah. Gua lihat di luar, fuuh. Angin dia power, disokong oleh si air hujan.

Tiba-tiba, blackout. Syukur laptop gua ini dah ready baterinya.

"Ini angin kuat ini."

Gua terus keluar lihat situasi, masya Allah.

Menakutkan, gua sebenarnya fobia dengan ribut-ribut ni.

Apa tidaknya, ketika di kampung dulu, time tu blackout, lebih-lebih lagi dekat dengan pantai, sudah tentu guruh dan kilat mengaum di langit.

Gua pegang cermin, flash + bunyi guruh serentak tiba-tiba, dan bunyi paling menakutkan pernah gua dengar.

Bergegar jantung, gua terus duduk, diam, menggeletar maut.

Itu dulu, sejak itu gua fobia dengan bunyi-bunyi guruh dan flash.

Lagipun, gua teringat zaman ketika gua masih kecil, ya. Greg melanda Keningau.

Entah kenapa namanya ribut Greg, siapa juga orang tu.

Gua terperangkap di rumah jiran, kilat sabung-menyabung, guruh berdentum, angin bertiup kencang.

Itu dulu. Sekali dah habis, gua lihat, jalan raya penuh sampah-sarap.

Sekarang ni, kawan gua kata kesan daripada taufan Sandy, di mana ramai tidak percaya, termasuk gua pada pertama kali.

Tapi gua fikir-fikir, mana mustahil, siapa tahu Allah sengaja buat begitu.

Apa tidaknya, angin bertiup umpama pusaran, tapi tidak tereffect sangat tempat gua.

Cuma, kasihanlah mereka yang pintu biliknya menghala ke padang.

Basah!

Si Nordin pun bagitau, ada kucing terbang. Satu kucing tu terjatuh, satu lagi terselamat.

Kasihan. Gua ke bawah join the geng, gua sempat lihat di padang, cantik pemandangan, gua basah juga, tapi tidak kuyup.

Cuma, walaupun demikian, sebaik habis sahaja benda tu, guruh baru mula berdentum. Mungkin begitu agaknya patternnya.

Ketika gelap-gelap juga, gua paksa diri untuk belajar. Redha dengan ketentuanNya. Yalah. Walaupun kitaorang bergurau tentang tak payah ambil paper Methodology ni, tapi belajar tetap belajar.

Sampai sekarang gua masih baca-baca, dan serius gua stres lapar secara tiba-tiba.

Gua dah bagitau dalam entri sebelumnya, sila baca.

Dan gua tak dapat tidur dengan aman, tapi gua masih bertenanga. Wallahualam.

Tak dapat diterangkan dengan detail.

8.30 a.m, paper yang membuatkan semua pelatih guru TESL semester dua stress, yang boleh membunuh jiwa dan raga, akan gua slash, rampage.

Heh.

Memang killer, sampaikan ada yang mahu berdarah hidung belajar ni benda.

Susahnya pada pembelajaran dan penghafalan teori, di samping membingungkan.

Gua stres tau semalam pasal tu UG sahaja.

Heh.

Apapun, mudah-mudahan atas segala usaha yang telah dilakukan, Allah permudahkan urusan, walaupun diuji dengan macam-macam.

Terutamanya diri gua yang hanya tidur sejam sahaja pada waktu siang, dan sejam sahaja pada waktu dekat subuh.

Friday, 2 November 2012

Sistem saraf diserang.

Dia bangun dari pembaringan. Memikirkan tentang masalahnya.

Tiba-tiba dia rasa lain macam, seolah-olah dia ingin makan coklat. Dia rasa gelisah, risau, macam penagih dadah tetapi dia tidak hisap dadah. Apatah lagi mahu sentuh rokok yang didakwa sangat sedap oleh perokok-perokok.

Dia menuju ke tempat kawannya. Melihat kawannya sedang melayan komputer ribanya, dan dia pun bertanya.

"Ada makanan tak?"

Dengan sempoinya dia minta makanan, muka memang tak tahu malu. Tapi dia tak kisah, secara tiba-tiba pula dia rasa lapar, walhal dia sudah makan tadi petang, ayam dan kentang goreng, macam KFC tapi bukan. Jauh sekali dari McD yang memang dia tak pernah suka.

"Tiada ni, biskut saja."

Dia diam. Lalu balik ke biliknya, menyelongkar almari yang sememangnya hanya ada dua bungkus Mi Segera sahaja, itu pun yang dia muak sudah makan.

Tekadnya, dia mahu makan. Dia tidak kisah pasal masalahnya, masalahnya sekarang ialah dia mahu isi perutnya yang tiba-tiba menyerang sistem sarafnya, dia makan milo, belum cukup. Dia buat keputusan untuk makan Mi Segera, yang dia beli pada beberapa hari yang lepas.

Dia ke bilik kawannya, mengambil tiga benda yang boleh mengisi perutnya. Di samping meminta sebungkus biskut, sekadar mengurangkan rasa laparnya.

Dia tak kisah berapa bungkus dia makan, yang penting sistem sarafnya kembali normal.

Puncanya satu, dia stres belajar, dan itulah kali pertama dia stres lalu lapar, syukur juga tidak terdampar, entah-entah masuk hospital pula gara-gara lapar.

Gila!

Nasib stres lapar, kalau stres benda lain?

Kesimpulannya, jangan stres, siapa suruh belajar last minit.

Heh.

Syukurlah Allah uji stres lapar. Kalau stres, lapar, terus diuji lagi benda lain? Heh.

Thursday, 1 November 2012

Move on!

Gua lepas tekanan kejap.

Heh. Malaslah nak taip dalam bahasa kedua, sebab saya akan menulis juga bahasa itu besok.

Doakan kejayaan kami yang ambil peperiksaan sama ada yang belum atau pun sudah. Hehe.

Gua rasa lucu penggunaan 'saya' ini. Tapi itulah bahasa yang sopan untuk para pembaca.

Tadi ketika di masjid, waktu di antara selepas solat Maghrib dan sebelum solat Isya', saya terpanggil untuk bercerita dengan seorang sahabat.

Ya, inilah satu-satunya sahabat yang sentiasa mendengar segala-gala yang ada dalam hati saya ini, selain daripada Allah yang sentiasa Maha Mendengar.

Saya cerita satu persatu, luah segalanya.

Dia pun tanpa buang masa, berikan nasihat berguna, serius, dengan dia senang sahaja saya bercerita.

Mungkin selama ini, saya pernah ada seorang sahabat juga, tetapi sejak kami terpisah (aiseh), dia ke universiti, saya ke IPG, kami jarang berhubung.

Dengan sahabat ini, dia bercerita tentang hati, walaupun tidak secara kasar, tapi saya faham. Dia beritahu agar saya sentiasa menjaga hati sebab dari hatilah segala-galanya akan dipengaruhi.

Dia bercerita tentang 3 orang pemuda, bercerita tentang kisah Nabi Musa.

Dia tak sembunyi dengan mengatakan.. "kau patut kena timpa musibah ini barulah kau ok".

Okay, itu perkataan tak betul, tapi lebih kurang begitu maksudnya.

Apapun dia pesan, ikhlaskan hati, jangan sangka buruk dengan Allah.

Alhamdulillah, terlintas dalam hati, selama ini ketika saya cuba mencari kekuatan sendiri, memang agak payah. Mungkin Allah tunjukkan jalan dengan mengurniakan seorang sahabat yang sangat memahami ini.

Wallahualam, tapi saya sangat bersyukur dapat bercerita walaupun dalam tempoh yang singkat, untuk mendapat kekuatan yang selama ini saya tidak jumpa.

Apapun, ikhlaskanlah hati.

Dengan peperiksaan EDU besok hari, insya Allah saya buat persiapan. Walaupun ELT belum lagi habis baca tentangnya, tapi saya pasti habiskan.

Saya cuma perlu kurangkan aktiviti GAME, ketika ini, sebab itulah satu-satunya godaan paling berat ketika berada dalam situasi ini.

Heh, lepas cuti bolehlah main, tapi insya Allah ingin manfaatkan masa yang ada, game game juga, ada tujuan lain juga.

Cuma berdoa saja dan bertawakal kepadaNya. Apa yang penting, usaha. Ia bukan bila kita berusaha, tetapi bagaimana kita berusaha.

Tetapi yang pasti, waktu paling sesuai untuk melakukannya adalah SEKARANG!

No problems that have no solutions.

Wednesday, 31 October 2012

Membaca, Reading.

Random.

"Sebenarnya kan, tentang apa orang bagi sama kita secara tiba-tiba, dengan niat dia minta kita balas balik kebaikan dia, bagus tak payah layan, tapi terima ja kebaikan dia tu."

A friend said to me the night before LGA paper.

Heh.

Desperate.

Sebenarnya, dah lama saya taip dalam bahasa kedua, maklumlah TESL.

Jadi hari ini, jom baca entri saya dalam bahasa Melayu.

Dan, saya akan menggunakan 'saya' sepanjang entri ini.

Saya mahu bercerita pasal hobi, membaca.

Membaca seringkali dikaitkan dengan buku, semestinya. Tapi, ramai orang jarang membaca sejak kebelakangan ini.

Sebenarnya, sangat bagus membaca, menambah ilmu, membuka minda, meluaskan pemandangan, pendapat dan banyak lagi.

Dari segenap aspek, membaca sebenarnya sangat penting, termasuklah dalam permainan komputer.

Contoh? Mempertahankan Khazanah (DotA). Hehe.

Itu satu.

Kedua? Baca berita. Dunia sekarang dah mantap, tak perlulah dah surat khabar. Buang kertas.

Kan kerajaan dah kaya.. jadi peruntukkanlah setiap manusia di Malaysia ini ada sebiji komputer atau komputer riba. Hehehe.

Atau pun, naikkan elaun kami - berharap sangat.

Bukan tak bersyukur, tapi ada berita macam tu saya dengar, malah dari orang atasan sendiri.

Kalau naik, alhamdulillah, kalau tak pun, redha.

Okay.

Ketiga, sebenarnya hobi saya suka membaca. Sesuatu yang pelik, sesuatu yang berkaitan dengan DotA (sangat penting), bola, permainan komputer, berita-berita hangat (kecuali gosip artis itu ini).

Malas mahu baca hiburan tentang percintaan artis, persembahan artis, kehidupan artis.

Tapi jika ada 'mood', baca jugalah. Tapi semestinya tak pernah jadi keutamaan ketika memilih bahan bacaan.

Dan musim peperiksaan pula sekarang ini, saya sepatutnya membaca EDU, TSL subjek yang akan berlangsung pada Jumaat ini.

Baru-baru juga, saya baca berita hiburan mengenai Gangnam.

Saya tak benci K-Pop atau pencipta Gangnam tu, tapi perlukah buat pertandingan "Saya adalah Stail Gangnam"?

Tidak. Buang masa. Buang tenaga. Buang duit.

Heh, semualah buang-buang.

Apapun, rajin-rajinkan diri untuk membaca.

Sebab orang yang membaca lebih pandai daripada orang yang tidak membaca.

Tapi orang yang mengaplikasikan ilmunya lebih bagus daripada orang yang sekadar berteori.

Dan paling bagus, orang yang membaca al-Quran dan hadis serta mengamalkannya.

Sebab itu Allah beritahu dalam quran kita digalakkan untuk membaca.

Semestinya, membaca benda yang berfaedah, bukan baca bahan lucah!

Kamu semua pasti tahu tentang berita sepasang kekasih yang memuat naik gambar-gambar 'gila' mereka di blog mereka.

Komen saya? Bodoh lagi bangang.

Apa mereka perjuangkan? Seks bebas?

360 darjah? Ya. Tak boleh dinafikan.

Kalau mereka mengakui dan meminta maaf tidak mengapa.

Sebaliknya, mereka berbangga.

Astaghfirullah al azim.

Apapun, doakan saya dalam peperiksaan kali ini. Jom membaca!

Apa kaitan kekasih tersebut dengan membaca?

Membaca menambah ilmu, mereka ada ilmu tapi tidak berilmu.

Itulah orang yang rugi, yakni tidak mengamalkan ilmunya.

Kucing pun membaca.
P/S - I think I am bad in my first language. Dear miss A, please check my grammar, vocabularies, words, sentences and other. ^_^

Tuesday, 30 October 2012

One down, three to slash.

First day of exam already passed.

Which was yesterday.

Alhamdulillah, I managed to answer the questions, Allah showed the ways to solve it.

LGA 3101, claimed by our lecturer, was the easiest paper this semester.

Now that the only threat is Phonetics & Phonology. For EDU and ELT, I need to read a lot.

For Phonetics? You need to read, to understand, to practice, especially for transcription.

Damn, now I am very demotivated. Need to boost up my motivation.

Next papers are on 2nd of November, Friday. The other two papers will follow up on the next days.

Well, motivation, motivation. I need to work hard and always seek His help. Insya Allah.

But now, FIFA 13 and DotA....the real temptation. Grr....

Just look at the pictures below.

I found on internet

Just for fun

Seriously, this is what I actually do.
Enjoy.

P/S - The first picture meant for you. ^_^

Tuesday, 23 October 2012

Temptation vs Study

If not thinking about upcoming exam, I would play about 5 games until now.

However, despite the temptation, I almost played the game at afternoon. But, due to the stupid WarKey and system complication ( I copied the game from a friend), I was not in mood to play it.

Why? The warkey and skills hotkey are stupid, conflict to each other. Well, I just have to copy the original (clean and light version) from my home laptop, as it is the good one.

Still, hearing from the other room "KILLING SPREE", I was screaming inside. Damn you DotA!!

Although the map is released, but still no development about AI. Through AI, I practice using heroes, which my target heroes after exam are Invoker, Enchantress, Holy Knight, Witch Doctor, Necrolic, Warlock, Jakiro. Others like Dazzle, CM, VS, SF, Veno, Ogre, and killer heroes I have learned to use them. Oh yes, I managed to have fun with Dazzle when we fought against seniors. Hehe.

Okay back to the reality. I was tempted to play DotA during this hour, but I keep telling myself that I WILL PLAY DOTA AT NOON OF 4TH NOVEMBER. As soon after my exam is finished. Hehehe.

Studying P&P is very hard, yet easy to understand. All I have to know is about transcription, some concepts and the rules. Yeah, this is a sadistic killer paper. Compare to Methodology, which I already have the picture of exam, I might be able to shoot a good question. Hehehe.

However, EDU is not a tough paper yet could kill me, while LGA might haunt me if I aim inaccurately. Well, both of these are very scary if I do not study. Hehee.

Day after tomorrow, I will be heading home for Idul Adha. Sorry, friends for not being able to celebrate together at IPG, as my only brother and sister are coming home. Hehe. I miss them you know, especially my sister. Though we always quarrel, but we are used to it. Hehehe.

For my brother? Well, I would ask him to buy FIFA for me! Hehehe.

The game seriously.

Then, insya Allah I will be back on Saturday. Why not Sunday? So that I will study. I know that at home, I will not be able to study due to internet and food temptation. Lucky us, we don't eat meat (I am forbid to eat due to my health condition). But seriously, free foods? Heh. Save my money.

Then my LGA paper on 29th. Hoooo. After that, there are 3 days before 3 killer papers in three consecutive days. However my weakness is, I tend to not study after the second final paper. I will end up with movies of playing games afterwards. I hope that I will able to hold much longer.

It's just me. I hope I can.

Well readers, I want to study a few things about P&P before heading to bed. Seriously I am sleepy (a little) since I only slept half an hour at noon.

Hey you, please study. ^_^

P/S - The only way to get rid of DotA/Movies/Korea temptation is to delete or hide them. Seriously.