Comrades

Saturday, 30 April 2011

The Macbeth & ELC Fever.

Famous line of Macbeth......

ACT 1
"Splendid! Hahahahaha!" - King Duncan

"I've never seen a day, so foul and fair." - Macbeth

"Oh my god! That fashion was so yesterday. And beards? That's a fashion disaster! Even Lady Gaga wouldn't approve!" - Banquo

"Speak! Who are you?" - Macbeth

"Show me! Show me!" - Third Witch

"My dear...what we're going to do is not right!" - Macbeth singing

"The opportunities come and go my darling!" - Lady Macbeth
"Believe me when I say I love you...." - Lady Macbeth

ACT 2
" Ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha..." - Background music for killing scene (Macbeth killed King Duncan)

"I've done it! I've done my part!" - Lady Macbeth
"You're such a coward!" - Lady Macbeth

"Oh no! The King has been murdered!" - Macduff

"Servant! Help the Lady!" - Lennox

ACT 3
"All of you know he is your enemy!" - Macbeth

"We will my king!" - Second murderer

"He is so FAST! Just like USAIN BOLT!" - Third murderer

"Who did this!!!" - Macbeth

"You're spoiling the mood with your stupid act!" - Lady Macbeth

ACT 4
"Lead him to the confusion!" - Hecate
"Doom and Destruction!" - Hecate

"Speak!" - First Witch
"Demand!" - Second Witch
"Will answer!" - Third witch

"Macbeth! Macbeth! Macbeth! Beware of Macduff! The Thane of Fife. Dismiss me. Enough!" - First Apparition

"Macbeth! Macbeth! Macbeth! Be bold!" - Second Apparition

"Be brave as a lion!" - Third Apparition

"Mummy look..." - Macduff's son

"You call me a liar? You call me a big fat liar?" - First murderer
"You better prepare! You better prepare! Because you will die........." - First murderer

"Merciful heaven. WHAT?!!!" - Malcolm
"Be strong Macduff! Be strong!" - Malcolm
"Let grief turns to anger!" - Malcolm
"Spoken like a man! Come! Our armies ready!" - Malcolm

ACT 5
"Yeah!!!!!" - Macbeth during final battle

"Attack!!!!" - Young Siward

"What's your name?" - Young Siward
"You'll fear to hear it!" - Macbeth
"No, not even if your name is hotter than any in hell!" - Young Siward
"My name is Macbeth!" - Macbeth
"The devil himself could not pronounce a name and hateful to my ear!" - Young Siward
"No more fearful!" - Macbeth
"No, you're lying! I'll prove it with my sword!" - Young Siward
"Bring it on!" - Macbeth

"Macbeth! Prepare for my final blow!" - Young Siward

"So thanks to you all! We invite you to see us crowned at the Royal Palace! Yeah! (Looking at his noblemen) Oi!" - Malcolm
"Yeah!" Noblemen of Scotland

EPILOGUE
"Is it over? Is it really over?" - Second Witch
"But we want more!" - Third Witch

All of the line came from Macbeth drama after the scriptwriter had simplified it. Despite the end of the drama, Macbeth fever still in the air after it, especially during the story telling on the day after the drama.

Everyone, TESL 1 & 2, will always remember the moments that they had ever have. From unknown to unite. Everyone will miss it forever.

No more drama, ELC, fun and interesting activities. Even the silent one, admitted, the drama night and ELC were one of his/her memories, the great one, that he/she had ever have.

Everyone will miss the words and demands from the director and stage manager.

"Okay, kita kumpul. Buat vocal warm up. Kumpul buat bulatan. Kita pray dulu. Okay, start dari Act one sampai 5. Buat betul-betul ah!" - Miss Director

"Okay lights off. Lights on. Lepas ni feast. Tukar background scene. Tolong angkat props." - Miss Stage Manager

Hope the friendship, bonds between us will remain forever, stronger until the day we take our on path. Seriously and honestly, April 2011 was one of the greatest memories in 2011. Hope there will be another drama or camp or anything, that needs to unite both of the groups.

Famous laugh - Si talanjang laughing. Ha haha ha haaaa~~~

AvA - Never lie to memories. Keep it in your heart, cause it's bittersweet. :)

Speak English and the world understands you. :)

Friday, 29 April 2011

Selamat tinggal CB.

Tokyo, JAPAN - Pemilik faizava sdn. bhd, encik Pae telah menamatkan kontrak perkhidmatan ChatBox dengan Shoutbox sdn. bhd disebabkan perkhidmatan CB tersebut merunsingkan fikiran beliau. Para pekerja CB tidak mampu berbuat apa-apa dan hanya mampu melihat sahaja. Kontrak yang masih berbaki 5 tahun itu terbatal tetapi Syarikat Faizava tidak mengalami kerugian dan tidak perlu membayar sebarang klausa. Encik Pae ketika ditemui untuk ditemuramah, kelihatan tenang dan cool, menyebabkan para wartawan wanita senyum-senyum malu dan control ayu.

Setiausaha beliau, Cik Debbie mengatakan bahawa bos dia berasa sangat marah dan kesal dengan sesetengah pihak yang menyalahgunakan CB syarikat mereka di mana beliau sudah jemu melihat orang datang melawat menawarkan sesuatu yang 'entah apapa entah.' PA beliau, Cik Shizu, mengatakan dia sudah penat untuk menaip membalas tiap-tiap jejak, ataupun komen yang diterima.
"CB digunakan untuk menghubungkan para bloggers, bukan untuk mempromosi sesuatu yang langsung tidak berkaitan!" kata beliau beremosi namun ditenangkan oleh setiausaha encik Pae. Ketika ditanya encik Pae mengenai bagaimana untuk bloggers menjejak beliau ketika blogwalking, beliau berkata "Saya hargai kedatangan anda untuk meninggalkan jejak di syarikat ini (blog). Tinggalkan saja komen di mana-mana post, atau tekan saja butang 'followers' maka saya tahu, anda memang suka dengan syarikat saya."
Beliau berkata lagi, "Mencari pekerja untuk menjayakan syarikat saya memang susah. Ada beberapa pekerja datang, tapi mereka datang dan hanya sekadar datang bukan untuk bekerja. Saja-saja. Bekerja kena ikhlas, supaya orang lain turut akan terpesona dengan sikap kita." Jumlah pekerja bagi syarikat Faizava ialah setakat ini 93 orang.

Salah seorang pekerja encik Pae, Nordin Aga mengatakan bahawa sistem mereka agak sedikit terganggu dengan kehadiran CB yang diziarahi oleh 'penyangak' yang ingin mempromosi produk-produk mereka. Setelah CB dibatalkan, segala kerja menjadi lancar. Beliau berkata tidak salah untuk bekerjasama dengan syarikat ini, tapi kenalah dengan cara yang betul. Bukan sekadar promosi saja.

Pihak SB berasa kecewa dan merayu agar perkhidmatan mereka tidak dibatalkan, namun encik Pae bertegas untuk membatalkannya agar syarikat mereka mampu maju ke hadapan. Ketika ditanya mengenai pembikinan kontrak dengan syarikat lain, beliau mengatakan dalam masa terdekat ini, kemungkinan untuk mencari dan membuat semula CB ialah mustahil. Beliau ingin berehat dulu dari memikirkan masalah CB ini.

"Apapun saya berharap, para pengunjung akan datang melawat syarikat kami ni (blog) dan seterusnya menjadi salah satu rakan kongsi untuk menjayakan syarikat ini, dan juga syarikat lain." kata beliau mengakhiri sidang media. - Tokyo Press

AvA - CB dibatalkan. Jadi kalau mahu tinggal jejak, guna komen saja ya. :)

Wednesday, 27 April 2011

The Success

Sekalipun dah habis, aku malas mahu taip dalam bahasa inggeris. Kahkah.

Stop! Okay, semua pembaca maklum, malam 26/4 ialah malam drama TESL 1 & 2. Segala preparation, persediaan, persiapan dan macam macam telah dilakukan. Malam 26/4 ialah malam penentu.

Konflik datang, stress menjelma, tekanan melanda, kerisauan difikirkan, kegelisahan dirasa, keresahan menguasai diri, serta ketakutan yang kurang pasti. Apakah hasilnya?

Ofkoslah hasilnya hebat, persembahan mantap, pementasan cemerlang, pergerakan lancar - inilah komen-komen yang telah diberi oleh Puan Pengarah IPGK, Tutor TESL 1 dan 2, pensyarah bahasa, serta ex-coordinator, ataupun producer kami, Mr. John Roy Chacko!

Itu dia John Cena!

Well, apa mampu ku ulas, kalau tiada dia tak bergeraklah kami ni. Macam dululah juga. Kehkeh. Thank you sir!

Miss Director

 Ah, tidak ku lupakan orang nombor satu penting dalam drama ni. Tapi jangan salah faham dia bukan GF ku, sekadar kawan yang selalu 'Trio Killers - Farid, Faiz, Nordin' selalu sakat. Kehkeh. Kalau serius seriuslah dia. Unexpected power telah kami berikan, dia tergamam kekaguman melihatnya. Itulah dia, Miss Director - Eylvera (selalu ku panggil namanya ini)

Banyak lagi mejayakannya. Tapi mesti panjang entri ni kalau ku ulas. Cukuplah aku tunjukkan 'enjin' yang telah berjaya menggerakkan kami. Hehe. Cuma lihatlah di bawah, koleksi seterusnya...

Siapa tak hepy wei?
Betul siapalah tak happy? Dalam masa yang sama bercampur sedih? Yalah. Bila lagilah ada peluang begini. Heheh.

Queen witch and the drunken guard
Err..ini ialah gurauan semata-mata. Bukan sebenar-benarnya pembunuhan. Jom tengok lagi.

Enjoy your meals.
Sedap yob dinnernya. Tapi lebih sedap masakan mak. Hehehehe.

Nda ku lupa 2 ajk makanan serta si aga di belakang.
Last but not least, don't try this at home. Kahkah.

Extra scene - kill lady macbeth.
Itula koleksinya. Memang seronok, everyone enjoy. Walaupun ada yang diam tak mahu mengaku malam tadi malam terhebat, tapi hati dia tak nafi. Percayalah. Menjadi kenangan tu.

Aku ni macam emo pula. Hahah. Tapi memang seronoklah. Dari gelisah, ke gembira. Dari resah, ke lega. Hehe. Faktor seronok ialah penonton. Drama tidak terlalu serius, tidak terlalu jenaka. Santai saja. Sampaikan pengarah pun terhibur.

Syukurlah segala berjalan dengan lancar. Tiada blackout, walaupun hujan pada petang hingga senja, namun Allah permudahkan urusan hamba-Nya yang telah bekerja keras. Alhamdulillah.

Jadi yang menunggu di hadapan, assignment. Itu saja. Lepas tu cuti.  Time cuti, ada matlamat baru. Ngeh ngeh. Mengira bulu ayam jantan. Kah kah.

Kesimpulannya, 26/4 = 2+6+4 = 12 = 1 & 2. The Special TESL.

AvA - Malam serta kenangan terindah pada tahun 2011.

Tuesday, 26 April 2011

Final day of Macbeth

Assalamualaikum,

Oh yeah. Hari yang ditunggu-tunggu pun telah tiba. Dan agak lama aku tak update entri. Tapi apapun, harap dapat buat terbaik.

Setelah full rehearsal semalam dan kemarin punya kemarin semalam, aku tahu semua boleh buat dalam drama ni. Ini kena berdoa kepada-Nya supaya lancar saja drama ini.

Bagi aku, walaupun bukan sebagai pengarah, aku yakin dan pasti, kami semua boleh buat. Bukan senang nak melakukan drama. Tapi kena yakin, berdoa dan bertawakal. Sebab maybe boleh blackout time tu. Ya, itulah perkara yang merisaukan kami semua, blackout.

Pada hari ahad, boleh-boleh saja blackout berlaku. Nasib sekejap, andai kata lama, confirm drama kami ada sedikit kecacatan. Cuma, yalah. Berdoa saja kepada-Nya agar dipermudahkan urusan.

The Witches


*27th April ditukar kepada 26 April

Namun, kami kena menghadapi kursus dulu sebelum drama ini. Nasib baik menggembirakan (gara-gara faktor X).

Dan akhir kata, harap persembahan kami bukan seratus peratus, tapi 1000%. Jadi doakan kami berjaya, agar dapat markah cemerlang dalam Pengajian Inggeris Sastera.

AvA - Ini kali, pembunuh akan beraksi! Muahahaha!

The Special TESL

Friday, 22 April 2011

Bangga dengan kesilapan sendiri.

Assalamualaikum,

Agak lama aku tak update. Ini pun men ringkas je kot. Sebab nak cat background scene. Kehkeh.

Sedang aku memeriksa page Guru Pelatih Seluruh IPG, aku bacalah setiap wall post. Ada yang tanya pasal assignment, pasal syllabus, tak kurang juga berteka-teki. Alhamdulillah, ramai yang respond. Okaylah tu.

Sedang aku mencek lagi, tiba-tiba ternampak satu wall post. Bunyi dia... "DENGAN BANGGA, AKU MENGATAKAN ELAUN AKU DAH HABIS. KPM SILA TAMBAH ELAUN KAMI."

Bangga oo. Nampaklah kelemahan serta kesilapan dia di situ, bermaksud dia tidak pandai urus duit. Betul kan?
Nak tahu tak cikgu pelatih, anda memang kurang pintar membuat pengakuan begitu. Seolah-olah anda mendedahkan bahawa anda memang suka berbelanja. Ya mungkin perlu banyak bayar. Tapi kenapa baru bulan April ini baru post? Maknanya anda tidak bersyukur, serta tidak pandai bersabar untuk menghadapi ujian Allah.

Aku akui, bulan April memang bulan membayar. Sehinggakan kawanku yang super power save duit pun boleh jatuh bulan ini. Aku turut jatuh. Tapi takpa. Sebab kami dah biasa. Yalah, kena biasakan diri maa. Heheh.

Lepas tak tahu malu untuk bangga dengan kelemahan sendiri, tak tahu malu pula dia dengan KPM minta naik elaun. Kalau nak minta naik, pergi propose di pejabat KPM. Bukan di page. Itu namanya anda menarik perhatian orang ramai untuk...
1. Disokong
2. Dikutuk
3. Disadiskan
4. Anda jadi sadis

Tak payahlah nak kata, "aduh elaun dah habis guna. aii." Cuba stop post benda mengarut. Seriusly, sebab ia mendedahkan kelemahan kita. Optimis sikit, mungkin ini ujian. Sebab bulan lalu rilek je kan? Tiba-tiba bulan ni cepat habis. Mungkin bulan ni ada banyak belanja penting berbanding bulan lalu. Kalau tiap-tiap bulan cepat habis, itu lain cerita. Samada
1. Anda kuat belanja
2. Anda tak pandai urus wang

Ada orang bagi nasihat belajar urus wang. Lepas tu dibalas balik, macam mana nak urus kalau tiap langkah perlukan duit? Aku panas tengok ni orang, aku reply, selangkah pun guna duit ke? Maknanya satu langkah fizikal kita kena bayar duit kot? Hehe.

Daripada bising elaun habis, baik mendiamkan diri untuk berbelanja secara berhemah. Kan3? Ini tidak pandai cari usaha untuk menjimatkan belanja. Agaknya kuat guna duit kot sebab itulah habis elaun. 

Kesimpulannya, kalau ada duit tu pandai-pandai jimat. Aku pun kadang-kadang boros tapi tidak selalu. Cuma aku akui, bulan April kali ini cekik darah sungguh. Tapi mungkin ujian penebus dosa kan. Jadi aku sabar je lah.

Okay, aku nak sambung buat kerja. Chow!

AvA - 21 April. Hunny Anne, aku telah berjaya menghubungi anda. :)


Tuesday, 19 April 2011

Wanita.

Tatkala sakit itu datang,
tatkala erangan itu keluar,
Dia berusaha, sedaya upaya...
Doktor, jururawat hanya mampu memberi semangat...
Setelah bertarung dengan kesakitan, yang mampu mendatangkan maut, selama beberapa jam...
Akhirnya keluar juga kandungannya...
Itulah dia, anak yang ditunggu-tunggu, oleh suaminya, dan dirinya.
Dia senyum lega, gembira, atau lebih tepat, tiada yang boleh memperkatakan perasaannya.
Dia berjaya melawan kesakitan, dia sungguh kuat.
Lelaki secara fizikal memang kuat, mampukah mereka menghadapi saat-saat yang mencemaskan seperti seorang wanita yang ingin melahirkan anak?
Wanita, anda memang sungguh special.

Air mata tumpah. Peneman hidup sepanjang hayat telah pergi selama-lamanya.
Dia menangis, namun dia redha. Allah sayangkan kekasih dia.
Tinggalah dia dengan permata yang ditinggalkan, anaknya.
Tipu kalau kata dia tak sedih, tapi dia kena tabah, demi anaknya.
Dialah ibu, dialah bapa.
Bekerja tak kenal erti penat, mahupun lelah.
Anak harus diberi makan, biarlah diri kebuluran.
Ujian besar pun dihadapinya.
Disara hidupnya, terutamanya anaknya, dengan segala yang ada,
Termasuk pendidikan, agama tidak dilupakan.
Kuat sungguh hatinya.
Lelaki secara mental memang kuat, tapi ketabahan seorang wanita lebih hebat daripada 70 orang tentera.
Wanita, anda sungguh special.

Dia melihat penjaganya, ibunya sendiri, penat bekerja.
Dia turut terharu, melihat kesungguhan ibunya.
Ingin dia tolong, tapi apakan daya, ibunya melarang keras.
Utamakan pelajaran, itulah yang akan ubah segalanya.
Dia akur, selagi perintah tidak bercanggah dengan agama, selagi itu dia patuh.
Apa yang dia buat, ialah belajar bersungguh-sungguh.
Dia ada IQ yang tinggi, diwarisi oleh nenek sebelah arwah bapanya.
Dia ada paras rupa yang menarik perhatian, diwarisi oleh ibunya.
Tapi agama mengatasi segalanya. Dia cukup menjaga dirinya.
Didikan sempurna, mantap membentuk dirinya, walaupun tanpa seorang bapa.
Itu semua anugerah Allah, dia cukup bersyukur.
Dia sayangkan ibunya, dia rasa, sebab dia juga, seorang wanita.
Wanita, anda sungguh special.

Hujan tidak semestinya renyai, cerah tidak semestinya tenang.
Sentiasa datang ribut tak terduga, sentiasa datang mendung yang gelap.
Di saat menghadapi SPM, ibunya pergi menghadap Ilahi.
Terpana, terkejut, sedih, tangisan gugur jua.
Tapi, dia mewarisi apa yang ibunya ada, yang diberi oleh Allah,
Ketabahan yang sangat kuat.
Dia hadapi dengan senyuman, senyuman untuk menjadi kuat.
Wanita, anda sungguh special.

Selepas mendapat keputusan yang hebat, tawaran belajar datang
Kedoktoran, kejuruteraan, multimedia, pengurusan ekonomi, kesihatan, perubatan, macam-macam lagi termasuklah perguruan.
Ketika dilema datang, manakah satu yang harus dia pilih, kawan-kawannya yang setia membantu.
Menyarankan agar memilih profesion yang hebat-hebat belaka. Semuanya ada biasiswa.
Guru tempat rujukan, saudara mara menjadi sokongan dia.
Tekadnya kini, hanya menjadi guru. Sebab di situ, ada sesuatu.

Menghadapi kursus, berjumpa rakan baru, sesuatu menarik.
Cuma kesedihan melanda, apabila ketika pendaftaran, dia berseorangan. Dia tidak nangis.
Ketika cuti, dia berseorangan. Saudara mara datang lawat. Rumahnya, di asrama. Itulah rumahnya.
Seringkali melihat gambar arwah ibunya, dan juga arwah bapanya, yang dia tidak kenal, yang dia tidak pernah sempat bermanja. Air mata tetap gugur.
Tipu kalau tak kata rindu, semua orang perlukan kasih sayang.
Allah, tempat mengadu. Al-Quran pengubat hati. Solat itu pelerai masalah.
Wanita, anda sungguh special.
Di akhir kursus, dia telah menjalani apa yang patut.
Ketika berjalan-jalan di supermarket, dia didatangi oleh seorang teman lama.
Bercerita, dan bertukar cerita. Temannya, terkejut, mengapa dipilih profesion perguruan.
Dipersoalkan, sebab masih banyak profesion yang menjamin kerjaya.
Dia senyum, ternyata temannya berfikiran sempit.
Perguruan dipilih, bukan sebab mahu kerjaya.
Dari situ, dia akan curahkan segala ilmu, segala pengetahuan, yang ibunya beri,
Kepada anak-anak muridnya.
Dari situ, dia akan menyayangi semua anak muridnya, terutamanya yang anak yatim piatu.
Kerana dia tahu, apa rasanya semua itu. Dari situ, dia mempunyai anak angkat.
Dia jaga anaknya, sepertimana dia dijaga oleh ibunya.
Wanita, anda sungguh special.

Ramai jejaka ingin memiliki hatinya, tapi semuanya ditolak.
Dia tahu hukum agama, kalau haram, haramlah ia.
Dia ingin seorang lelaki, yang boleh bimbingnya, dalam agama, agar tidak jatuh.
Tapi ternyata, tiada seorang jejaka pun yang mempunyai sifat malu.
Berterus terang menyatakan cinta, bukan begitu caranya.
Jalan terbaik ialah bernikah.

Saat yang tiba, seorang lelaki datang melamar.
Dengan penuh hemah, dengan mempunyai orang tengah, dia dilamar.
Dia diam, tunduk, malu.
Tipu kalau kata diri tidak ingin bersuami, berkasih, berkahwin.
Itu adalah fitrah setiap manusia.
Tunduknya dia kerana dia takut, apabila bakal suaminya tahu dia anak yatim,
maka dia akan ditinggalkan. Tapi dia serahkan jodoh pada Allah. Jodoh tertulis di Lauhul Mahfuz, bukan di tangannya.
Dia redha, dan dia terima apa yang ada.
Anda memang special.

Menggunakan wali hakim, dia bernikah. Lelaki tersebut gembira. Syukur alhamdulillah.
Sekadar ala kadar, sudah cukup. Tidak perlu persandingan.
Ketika malam pertama, mereka bercerita. Masih lagi malu-malu.
Maklum, dua-dua sangat menjaga diri. Hinggakan ketika bernikah pun, tidak melihat muka sesama sendiri.

Kebenaran dia tahu, kini dia telah tahu siapa lelaki itu.
Lelaki itu sama seperti dia, seorang anak yatim piatu.
Betapa terkejutnya dia, menangislah dia.
Suaminya memeluk kasih, menenangkan hatinya.
Si isteri terharu, sememangnya ada yang senasib dengannya. Tidak terjangkau pemikirannya, jodohnya sama sepertinya.
Dia redha, dia tahu itulah terbaik. Sememangnya, suaminya seorang yang baik.
Dijaga penuh kasih oleh nenek datuknya, menjadi orang beriman.
Si isteri kini tidak berseorang lagi. Suaminya, itulah peneman hidupnya.
Syukurnya kepada Allah, kerana mengurniakan nikmat yang baik.
Sememangnya Allah tahu apa yang baik utntuk hamba-Nya.
Ketika wanita lain tengah berpeleseran, si dia kini menjadi isteri kepada seorang lelaki yang baik.
Ternyata, kehidupan yang dia hadapi, tidak dijadikan satu alasan untuk jatuh. Tapi jadikannya sebagai kekuatan.
Wanita, anda sememangnya sungguh special.

Hargailah wanita, terutamanya ibu anda, yang telah banyak berkorban untuk anda. Wanita memang special berbanding lelaki, banyak kelebihan seorang wanita berbanding lelaki.
Memang benar, tanpa lelaki, kita tidak lahir. Tapi tanpa wanita, kita tetap tidak lahir. Buktinya? Kalau Allah tidak ciptakan Hawa, memang Adam akan berseorangan di syurga. Sebab itu wanita sangat special.

Apa yang penaip ingin tekankan sini, sayangi wanita. Wanita memang special. Tapi jarang lelaki menghargai seorang wanita, tidak dikisah perasaan seorang wanita. Wanita sentiasa perlukan kasih sayang. Lelaki buat dek ja tidak kisah.
Kepada para suami, sayangi isteri anda. Jaga mereka, agar mereka tidak lari cari jantan lain. Kepada para isteri, jadilah isteri baik, jaga suami anda. Agar mereka tidak mempergunakan anda sebagai alasan untuk mencari isteri kedua.

Pesanan untuk para wanita, tolonglah, jaga diri anda. Jadilah mukminah, muslimah baik. Labuhkan segala untuk menutup segala, kecuali yang dibenarkan. Anda sungguh special, anda sungguh istimewa, kalau tidak, sudah tentu lelaki tak tertarik dengan anda.


Sunday, 17 April 2011

Lelaki sweet? Awek bertudung? Tsk.

Gah!!!!!!!

Pembuka kata yang teruk. 17/4, tinggal seminggu lagi untuk pementasan drama. Huh! Harap mampu buat yang terbaiklah.

Okay, baru-baru ini, aku terjumpa satu page yang pelik tapi, pelik, tapi pelik, dan jelek. Lihat title tu, anda dah lawat?

Kalau sudah berikan pandangan anda. Anda rasa apakah rasionalnya membuat page begitu? Nak lihat lebih lanjut? Jom kita lihat.....


Bagitau aku apa rasionalnya? Mencari laki2 manis? Perempuan cantik? Untuk apa? Suka-suka? Memberitahu dunia tentang diri anda (yang ikut)? Melambatkan FB gara-gara banyak upload gambar? Apa rasionalnya? Aku jawab tu semua. Laki2 manis untuk apa dicari? Perempuan cantik untuk apa dirisik?

Aku cuba optimis. Cuba optimis, ternyata idea optimis ku tak begitu kuat. Jadi, sadislah jawapannya. Aku bukan apa, cuma itu tidak berpatutan. Aku masih tertanya-tanya apa rasionalnya. Kalau ada alasan yang super kukuh, yang power, beritahu aku.

Hakikatnya, perkara sebegitu hanya membuang masa. Kalau lelaki aku tak kisahlah. Ini perempuan, ramailah jantan poyo, perempuan songsang akan pergi page ini, dan seterusnya tergoda dengan perempuan cun. Tapi di situ awek bertudung bukan? Siapa tahu dunia? Ada lelaki tak kira bertudung atau tak, dia bantai saja. Sebab itulah banyak berlaku keadaan yang tidak diingini sekarang.

Memang betul kita tak boleh berprasangka, tapi kan dengan membuat acara sebegini, ianya boleh menimbulkan fitnah. Ingat, lain orang lain perangai lain isi hati lain DNA dan lain pemikiran. Ada yang suka contest ini, ada yang kata buang masa. Tidak berfaedah.

Menunjukkan gambar, terutamanya perempuan, dalam keadaan yang cantik, cute, cun, mekap haram bagi orang lain MELAINKAN keluarga mahram dan suaminya. Yalah, dalam hadis pun dah sebut, Quran juga buktinya. Jadi tell me, what's the reasons for this contest?

Kalau nak kata saja suka-suka, hilangkan boring, menghiburkan, tidak ada ke benda lain nak dibuat? Bukan apalah. Rasanya korang ni kurang DHA kot, sebab perkara ini pula dibuat. Cubalah buat sesuatu yang membawa faedah ka, seperti perkongsian ilmu, buat page perkongsian ilmu, perbincangan ka, ini tidak, perkongsian gambar. Apa gunanya?


Walaupun niat tu baik, tapi niat tidak semestinya menghalalkan cara. Gambar perempuan free. Pasti ada orang pertikaikan, "DIA BERTUDUNGLAH! BUKAN NAMPAK PUN BENDA LAIN." Memang tak nampak benda lain, tapi perempuan itu mendedahkan kecantikan, di mana ianya khas untuk suami dia saja. Korang tu suami dia ke? Pa lah rasionalnya mendedahkan imej sebegitu?

Kan bagus kalau kecantikan itu disimpan saja. Kalau makin ramai orang tengok, makin hilanglah seri muka tu. Yalah, makin ramai lihat, makin bosan lah semua. Kalaulah, mungkin, bakal suami anda melihat muka anda di situ, nanti lepas kahwin, makin bosan dia nak tengok muka anda. Jadi fikir-fikirkanlah.

Banyak benda yang kita buat sebenarnya, beriadah ke, berusrah ke, perbincangan ke, main game ke, bersukan ke, tengok TV (yang penting jangan lalai) dan banyak perkara lain yang boleh kita lakukan tanpa menimbulkan fitnah. Jangan korang ingat fitnah itu tuduhan, fitnah tu lain daripada tuduhan.

Jangan kita terpengaruh dengan benda sebegitu. Menguploadkan gambar dan kasi lihat pada orang lain. Kalau sekadar upload supaya orang tahu siapa kita okaylah. Tapi ini kalau gambar seperti yang menonjol kecantikan dan kehenseman, supaya orang puji, baik buang saja niat tu. Jangan biar diri anda menjadi tatapan orang lain.
Harap kita semua dapat elakkan perkara-perkara sebegini. Sebab ini menimbulkan fitnah. Berdoalah kita kepada Allah. Mudah-mudahan, Dia sentiasa melindungi kita.


Thanks for the memories - 2006

Pae melangkah masuk ke dalam kelas. Ternyata banyak sikit perubahan yang ada. Terutamanya dari segi ahli-ahli kelasnya. Dan sungguh, dia bernasib baik. Ditakdirkan Allah untuk memasuki kelas terhebat di sekolah itu. 2 Intelek.

Pae meninjau-ninjau tempat duduk, ada satu tempat kosong bersebelahan dengan kawan baiknya, Val. Itu dia, kali ini disertai oleh Renz, Dri, Vester. Jadi memang agak bisinglah mereka.

Pae duduk sebelah Val. Ternyata ramai muka baru di kelas mereka. Tapi Pae sikit punya banyak kurang kenal. Teana, Icchie, Mira. Manakala yang telah meninggalkan mereka, Mary, Lynn, Jenny. Pae sedikit sunyi tanpa Mary, namun pasti kebisingan melanda dirinya sebab gosip antara dia dan Mary telah diketahui seluruh kelas. Malahan seluruh batch dia telah pun mengetahuinya. Tapi apa dia kisah. Sehingga dia putuskan hubungan dengan seorang perempuan gara-gara Mary. (Tiada diceritakan dalam 2005)

Satu hari, kelas 2 INTELEK tu terlalu bising. Sebising-bising yang sangat bising. Walaupun di tingkat teratas, terhujung, bilik guru tetap dapat mendengar kebisingan kelas tersebut. Tiba-tiba
"Kenapa kamu bising-bising ni?" Penyelia petang (PP) masuk secara tiba-tiba. PP merangkap guru Geografi kelas Pae.
Semua diam. Tak tahu nak jawab apa. Apa lagi, PP terus berleter, kelas INTELEK mesti jadi contoh. Ini tidak, mengalahkan kelas bawahan. Dimarahi lagi oleh guru lain. Entahlah berapa kali dah dimarahi. Tapi masih seperti itu.

*     *     *     *     *     *

Musim exam dah tiba. Ahli INTELEK sememangnya tidak leka dari belajar. Tapi geng-geng Pae dan lelaki jajal yang lain, sememangnya tak pernah diam. Kecuali Dri, walaupun kini dia mula ikut geng jajal, tapi siapa sangka, dia seorang budak genius yang hebat. Mengejutkan ahli INTELEK tahun 2005 dengan menduduki tempat pertama pada semester 2 mengalahkan Janie yang merupakan juara semester 1.

Ketika exam, subjek sains. Pae kelihatan bingung melihat paper dia. Bingung dia dengan subjek tersebut. Dan kebanyakannya tidak dijawab. Gara-gara kehabisan idea. Tapi idea jahat datang.
"Psst! Wei Val, minta jawapan." Pae berbisik kepadanya.
Apalagi di situ, mereka bertukar-tukar jawapan. Betul atau salah sudah tidak dipedulikan lagi. Pae menoleh ke belakang dengan berhati-hati. Dilihat Bob mengeluarkan sesuatu dari meja dia. BUKU SAINS! Gila sungguh. An a.k.a Tambi di sebelah dia ketawa tapi ditahan melihat si Bob. Si Bob apa kisah.

Sedang leka Bob membaca dan mencari jawapan tiba-tiba...
Papp! Kepala Bob ditempeleng. Terkejut si Bob cikgu tergarang di sekolah disebelahnya. Cikgu L di depan sana sekadar melihat saja, dan membiarkannya. Cikgu S mengambil buku dari Bob. Lalu keluar dari kelas INT. Pae sendiri secara tidak sedar bagaimana Cikgu S berada di belakang kelasnya. Seperti ninja sahaja lagaknya.

Pae terus fokus. Dia takut. Takut nanti ketahuan. Dia diam saja. Kini, dia terus tutup kertasnya. Sudah habis idea lagaknya. Dia menoleh kebelakang lagi, itupun setelah ditunjukkan oleh Renz. Si Bob mengeluarkan buku lagi. Wah sungguh berani dia. Renz sendiri meniru, tapi dia mudah saja untuk menyembunyikan semula jawapan@buku sebelum cikgu datang sebab dia terletak paling belakang. Berdekatan pintu belakang. Manakala Pae di depannya. Bob leka membaca buku.
Tup, tup tup. Bunyi tapak kasut, tapi sungguh sayup. Pae menjeling ke luar kelas, Cikgu S datang lagi. Sungguh, Pae terus tunduk pura-pura fokus. Renz yang menyedari kehadiran beliau terus saja berlagak tenang. Bob pula masih khusyuk melihat buku kedua dia.

Pap! Kali ini, no tempelang, no cubit. Terus tampar kepala. Diambil buku Bob, dibuang ke belakang kelas. Terkejut seluruh ahli. Semuanya menoleh tapi dalam keadaan yang diam.
"Ko tak pandai serik oo kan! Bagus!" kata Cikgu S sebelum menampar Bob. Cikgu L sekadar melihat saja. Pae melihat cikgu L, berkata dia dalam hati, bongok juga cikgu L ni, suratkhabar saja ditatapnya.

And the rest is history, seperti kata HLOVATE.

*    *    *    *    *

"Val, ko ada gitar ka?" Pae bertanya.
"Ada ba. Kita pi rumah saya la tengok." jawab Val. Mereka menuju ke rumah Val. Dan sememangnya dia tidak tipu, cantik gitarnya. Tapi tuning tak bagus. Dengan ilmu yang Pae ada, dia tune gitar tu menjadi standard tune. Hebat.
"Pinjam dulu aa Val." Pae
"Bah, tapi jangan lama. Kazen saya mo guna tu."
"OKAY!"

Dan gitar itu menjadi sejarah di rumah Pae, sampai sekarang.

Pae membawa gitar Val ke sekolah. Ramai yang diam dan kagum dengan Pae. Walaupun Pae tidak hebat bermain. Mereka berusaha menyembunyikan gitar tersebut daripada pandangan cikgu. Ketika rehat, mereka bermain di pondok ilmu. Sedang siok-siok main, tiba-tiba cikgu L datang, dan terus ambil gitar dari tangan kawan Pae. Terkejut mereka, dengan penuh ego, cikgu L jalan. Pae terdiam.
"Pae, ko bertanggungjawab. Sebab ko bawa." rungut Val.
"Eh, tuan punya gitar ba." Pae cuba mempertahankan dirinya. Tapi akhirnya dia mengaku kalah. Dengan muka tebal, dia minta dengan cikgu. Ditolak, dikehendaki menulis surat dan bayar RM10. Tamak duit sungguh!

Pae buatlah, dijanjikan RM500 oleh Val. Pae diam saja, sebab dia tidak percaya kata-kata Val walaupun hatinya gembira Val kata begitu. Yalah, kalau Val tipu, mana dia nak lari? Tukar sekolah?

Dan dapatlah claim semula gitar tersebut. Betulkah Val membayar Pae? Pae diam saja. Dia tak kisah, dapat atau tak. Yang penting gitar mesti dapat. Ketika pulang sekolah...
"Pae, nah. RM50." kata Val sambil hulur not RM50.
"Eh?"
"Pendahuluan la. Takkan mo bagi semua." kata Val. Dengan tidak tahu malu, Pae request minta pinjam gitar. Ya Rabbi.

Dan segalanya ialah sejarah - HLOVATE.

Ditanya Val macam mana dapat duit tu. Dia jawablah dia kerja dengan bapa dia. Vester menafikannya. Pae dan Renz semakin berminat apabila tawaran tersebut dikemukakan untuk mereka. Mereka pun mengangguk saja.

Banyak perkara yang dibincangkan. Hadiah hari lahir, dan macam-macam lagi. Val sponsor, katanya. Tapi, itu hanya auta. Akhirnya fakta keluar juga. Dan segalanya menjadi sejarah. Seperti kata HLOVATE.

Cumanya, Pae kagum. Val sanggup bahagiakan kawan dengan duit. Tapi itulah, Pae menjadi mata duitan. HAHAHAHAHA.

Sekuel dari TFTM - 2005


Thursday, 14 April 2011

Temuduga

Assalamualaikum,

Malam ini merupakan malam terburuk persembahan drama. Itu ja ringkasan untuk drama malam ni. Apapun, jangan stress, jangan pressure, jangan tension, kehkeh.

Okaylah, sukacitanya aku nak kongsi cara-cara untuk menjalani ujian temuduga. Ini versi akulah, aku nak share apa yang aku buat ketika temuduga time mau masuk IPG dulu.

Banyak tips yang diberi oleh ibu bapaku, guru-guruku, rakan-rakanku dan siapa-siapa saja yang berkenaan. Jadi, marilah kita share ilmu yang bermanfaat kepada semua ini.

Time temuduga, perkara paling penting ialah kita kena ingat Allah. Kalau tidak Allah pasti lupakan kita. Itu paling penting. I prioritized this because Allah is the best companion in our life, not only the best, BEST OF ALL companion. Jadi seharusnya kita kena ingat-Nya kalau nak ditolong.

Okay, itu pembuka menu. Mari kita lihat apa isi menu ini.

Tips untuk temuduga
1. Ikhlas kerana Allah
2. Yakin sepenuh hati
3. Optimis terhadap diri sendiri
4. Amalkan doa ini

A025
Nabi Musa berdoa dengan berkata: "Wahai Tuhanku, lapangkanlah bagiku, dadaku; (Taha 20:25)

A026
"Dan mudahkanlah bagiku, tugasku; (Taha 20:26)
A027
"Dan lepaskanlah simpulan dari lidahku, (Taha 20:27)

A028
"Supaya mereka faham perkataanku; (Taha 20:28)

5. Jangan sekali-kali kurang  yakin.
6. Baca isu-isu semasa, pasal bidang yang anda dapat, semua yang baru.
7. Kalau pasal perguruan, faham Falsafah Pendidikan Kebangsaan, baca latest news pasal KPM, selain daripada profesion ini, sila baca pasal bidang yang anda terpilih.
8. Minta tips daripada orang lebih berpengalaman
9. Pakai kemas-kemas
10. Bersopan-santun
11. Sentiasa senyum
12. Lumrah kalau berpeluh dan gegar. Yang penting yakin, cakap biar mereka faham.
13. Berlatih bercakap depan cermin untuk tengok ekspresi muka, cakap dengan orang lain supaya dapat mengatasi masalah percakapan.
14. Bagi yang dapat bidang khas B.I (perguruan) banyakkan baca bahan dalam bahasa inggeris.
15. Minta restu ibu bapa.
16. Buat solat sunat hajat.
17. If possible, try to fast during your interview time. Person who fasting, his/her pray will be accepted.
18. Apa yang penting doa, usaha, istiqamah dan tawakal.
19. Kalau mahu buat nazar, elok tanya ustaz/ustazah terlebih dahulu
20. Last but not least, good luck, Allah always be by our side. :)
21. Jangan lupa segala dokumen penting termasuk I.C, surat beranak, keputusan peperiksaan, dan sijil-sijil berkaitan.

Itulah setakat yang mampu ku kongsikan. Memang banyak lagi tapi yang penting tahu asasnya. Berserahlah kepada Allah selepas temuduga. Kalau dapat maka itulah yang baik untuk kita, kalau tak dapat, sesungguhnya Allah merancang sesuatu yang lebih baik untuk kita.

Mudah-mudahan para temuduga berjaya mengharungi temuduga anda dengan tenang, baik dan lancar. Insya Allah.

AvA - Heh. Tips lagi dari si AvA. Buat baik-baik yer.

Sunday, 10 April 2011

Tunggu seru baru tutup? Tunggu ikhlas baru ubah? Bukan jaga tepi kain, tapi nak jaga dalam kain.

SEJUK.

Memang sejuk.

Tak dapat tidur.

Okay, bicara wanita kali ini. Tentang a-u-r-a-t. Aurat. Hehehe.

Perempuan, atau suka aku panggil CEWEK sekarang memang suka stylo punya. Percayalah, kadang-kadang sampai pelik-pelik style mereka. Malahan ada juga yang menghampiri tahap LADY GAGA. Huh.
Kadang-kadang kita nampak kawan kita muslim, tapi tidak bertudung. Kita tegur baik-baik, ada dua kemungkinan saja jawapan mereka. Apakah ia?
1. Dorang balas dengan alasan yang tipikal
2. Dorang maki kita balik.
Jom tengok. Sayugia diingatkan, ini ialah situasi zaman sekarang. Dialog direka juga hanya palsu tapi berdasarkan realiti.

Situasi 1
Pae - Ko ni memang cantik. Comel pula, tapi lagi mantap kalau bertudung. Kan kan kan?
Cewek - Adei, cukuplah pae. Ko dari dulu cakap pasal tudung dan tudung.
Pae- Eh, betul la kan? Kalau bertudung lebih nampak manis oo. Mungkin ramai laki gila-gila kat ko ni.
Cewek - Entah-entah ko agaknya salah seorang laki2 tu. Haha.
Pae - Agak2lah. tapi cuba ko bertudung. Sekali sekala tukar selera kan bagus?
Cewek - Ala Pae. Belum tiba masanya lah. Hmm...kalau dah ada seru baru aku buatlah. Lagipun kena berubah mesti ikhlas punya.
Pae - (diam)
Well, itu situasi pertama. Tunggu seru, mesti ikhlas. Alasan tipikal. Jangan sudah ditimpa bom nuklear baru nak berubah, seperti mana dalam entri terbaru si Burungman. 

Alasan yang tak munasabah langsung. Tunggu seru, mesti ikhlas. Itu alasan klise saja tu. Kalau mencari agama, tak boleh bertangguh-tangguh. Mesti cari sampai dapat. Pasal ikhlas tu, apa yang korang nak takut? Itu belakang cerita. Nanti aku cerita.

Janganlah kata tunggu seru ka, hidayah ka, apa ka baru nak berubah. Kalau boleh terus berubah, tanam niat, azam dan keinginan untuk berubah. Insya Allah ditunjukkan oleh Allah ke mana harus kita tuju, hati kita digerakkan olehNya untuk pergi jumpa kawan-kawan yang pakar agama. Percayalah, kalau bersungguh-sungguh pasti dapat.

Tentang ikhlas, ini kita kena yakin dan sentiasa ingat Allah. Kalau nak berubah, buang sikap yang begini...
"hmm...kalau aku pakai tudung dan labuh semua badanku ni, mesti dorang kata aku ni menunjuk-nunjuk dan pasti terkejut. Apa tak, dari seksi tukar ke labuh habis. Ahh nantilah!"
Inilah yang harus kita elakkan dari memikirkannya. Tukar persepsi kita, biar orang lain mengata tentang perubahan positif kita, kita kena terus ingat Allah.
"Tapi..tiada guna aku takut mereka tu. Siapa juga mereka. Makhluk Allah juga. Ya! Aku tukar kerana Allah, aku ingin berubah! Aku ingin sekali berubah! Ya Allah, sesungguhnya aku berubah kerana-Mu. Berikanlah ku kekuatan."
Kalau kita ingat Allah, segera berdoa kepada-Nya. Pasti kena tolong punya. Hehe.

Sama seperti solat di masjid, malas nak ke masjid sebab takut kita menunjuk-nunjuk bahawa kita ini alim. Lantas di bilik saja solat. Ini tak boleh sebenarnya. Boleh jadi syirik kalau begini, kita tak mahu ke masjid kerana takut orang fikir kita menunjuk-nunjuk. Apa saja ba ada pada makhluk Allah bernama manusia seperti kita, ALLAH yang patut kita takut sebenarnya. Jadi pergi sajalah solat di masjid. Sebab Allah tahu keikhlasan kita sepenuhnya berbanding orang lain.

Situasi 2
Pae - Uii Yin. Seksi gila kau ni. Weh tukar weh, nanti kegilaan jantan di luar sana.
Cewek - Heh! Ko diam sikit boleh tak? Suka hati aku la nak pakai apa sekalipun. Jangan jaga tepi kain orang lah!
Pae - Wei cewek. AKU BUKAN NAK JAGA TEPI KAIN KAU! AKU NAK JAGA DALAM KAIN KAU TU! SUPAYA TAK JATUH DARA KAU TU! FAHAM TAK?!

Pernah menghadapi begini? Aku belum pernah. Tapi kebanyakan mesti pernah. Apa rasanya kena cakap JANGAN JAGA TEPI KAIN ORANG? Sadis kan? Balas balik tu ayat terakhir si Pae. Itu ustaz aku yang selalu cakap time ceramah. Betul juga, amar ma'ruf nahi mungkar. Hah, para pembaca, ambil iktibar.
Memang susah nak nasihat supaya tutup aurat, cabaran sebenarnya. Aku akui diriku juga sukar untuk melaksanakannya, maka selemah-lemah iman ialah benci saja maksiat tersebut. Kena banyak sabar.

Memang ramai orang tak suka diambil kisah kehidupan dia, who cares??!! Istilah yang sentiasa dipakai oleh mereka yang tak pandai terima nasihat. Last-last kalau dah kena, hah, menangislah air mata darah dorang tu. Baru nak menyesal. Seperti pepatah baru, sesal dahulu mengubah kita, sesal kemudian memalukan kita.

Kalau boleh berubah, cuba ubah secepat mungkin. Memang sukar untuk mengubah diri yang terbiasa dengan tabiat maksiat. Ingat Allah banyak-banyak boleh membantu kita. Kebanyakan masalah kita, terutamanya orang yang mula berubah sikit-sikit ialah mereka kekurangan supporters daripada kawan, keluarga dan yang dekat dengan mereka. Mereka malu untuk meminta bantuan sebab mungkin mereka diherdik gara-gara dosa yang dilakukan dahulu. Akhirnya, mereka hanyut tanpa sebarang bantuan. Kita semestinya tak ingin perkara ini berlaku.

Jadi kepada perempuan di sana, jangan tunggu seru baru berubah, sama juga macam laki2, jangan tunggu isyarat baru nak buat. Cari seruan tu, cari isyarat tu dengan keyakinan dan usaha. Para kaki seksi, tutuplah semua. Tiada guna jaga tepi kain, yang penting dalam kain tu kena jaga habis-habisan. Kalau tidak punahlah mahkota. Begitu juga para lelaki, bukan nak jaga bawah seluar, tapi dalam seluar tu kena dijaga supaya tidak menghancurkan mahkota si gadis.

Kesimpulannya, berubahlah kita secepat mungkin. Takut tak sampai hajat, kita telah berpisah dengan dunia ini. Nauzubillah....

AvA - 2 in 1. Peringatan untuk kita semua, termasuk penaip sendiri. :)


Lebih baik berdiam diri.

Assalamualaikum,

Hoooo. Sejuk sejuk sejuk. Hujan memang mendatangkan kesejukan. Ofkos. Hehehe.

Kali ini, jom kita bicara tentang menghadapi orang yang suka berdebat, tengkar, berlawan kata dengan kita iaitu diam. Cara paling susah di dunia. Korang tak percaya ke???

Better silent than talk - Google.com


Definisi diam mengikut dewan bahasa faiz ava, ialah tidak berkata dan tidak membuat sebarang pergerakan yang membawa maksud. Faham? Simple, tapi itulah kebenaran.

Kita dalam hidup ni, kalau tak berdebat, berlawan kata dengan orang memang tidak sah hidup kita. Percayalah. Memang semua orang pernah rasa tu. Kadang-kadang sampai nak tahap bertumbuk pun ada, bersifat dingin pun ada dan banyak lagilah.

Kebanyakan kita memang tak mahu mengalah. Degil. Degil. Dan degil. Kan? Ada juga yang mengalah tapi golongan yang melawan memang sikit. Kita tak mahu terima pendapat orang lain, ingin diterima saja pendapat kita.

Sebenarnya tak baik begitu, menjejaskan kesihatan mental dan emosi. Yalah, kalau orang lain tolak bulat-bulat pendapat kita, tak ke haru? Hehehe. Lepas tu siap hentam lagi dengan komen bikin panas.

Aku sendiri pernah mengalaminya. Ya memang sakit. Tapi syukur sungguh Allah kurniakan kesabaran yang tinggi. Tapi bukan apa pun, hanya sekadar berbahas. Heeheh. Cerita kami tu pasal bola sepak eropah. Tak payah sebutlah kelab apa yang penting aku kan peminat setia Man Utd. Kawan ku pun sama, yang dua orang lagi Arsenal/Barca, Liverpool. Dengan Man Utd kalah kepada Chelsea serta Liverpool, berabis dorang kenakan aku.

Di sini perbahasan berlaku. Lepas tu cerita sikit pasal pemain hebat, mesti muncul pemain dari Barca. Barca. Barca. Aku tak benci Barca, dan aku tak pernah mempertikaikan kehebatan dorang. Yalah masing-masing power kan? Tapi kawanku seorang ni temberang tahap bikin panas hati. Cakap pun sudah bikin panas, bangga sungguh dengan Barca tu. Aku rasa, inilah mungkin namanya die hard fans bola sepak. Sungguhpun aku peminat setia, tapi aku tak gila sangat. Kalau kalah, terima, menang pun terima. Lumrah kan?

Lepas tu sibuklah dia mau cerita, mau bising-bising Man Utd kalah, kasi ketawa la, kasi malu la. Aku panas la ba. Ofkos, tapi apa ku buat? Takkan aku mahu balas balik kan? Memang bergaduh la kami kalau begitu. Aku diam dan senyum ja. Terus dia pun makin lama makin bosan, dan dia pun stop. Kalau ada lagi cerita bola, aku cerita pasal team yang menang ja. Kalau Man Utd kalah, aku diam saja. Biarlah kena kutuk, tu Man Utd bukannya family ku. Hehehe. Tapi kalau Man Utd menang, aku share sama kawanku yang juga peminat Man Utd ja. Sebab kalau bising2, makin teruk kena aku dipanaskan, konfom kena sebut "Ahh! Tiadalah Man Utd tu macam sial saja." Siapalah tak panas kan?. Jadi diam adalah paling baik.

Itulah kelebihan orang yang diam sebenarnya. Tak ramai yang dapat buat. MEREKA HANYA DAPAT BUAT KALAU BERHADAPAN DENGAN ORANG TUA/PENSYARAH/GURU mereka sahaja. Percayalah. Kenapa? Sebab mereka hormat, walaupun mereka benci.

Dan juga, ada satu hadis nabi yang mengatakan bahawa diam ini pengubat hati. Orang yang diam dan kalam banyak ialah orang yang bagus dan hebat. Walaupun diam, tapi banyak ilmu dia. Macam mana kalau orang yang sikit ilmu? Orang itu lebih senang berdiam diri. Sebab dia tahu dia kurang ilmu.

Kalau kita banyak cakap, banyak salah kita buat. Banyak salah, banyak dosa kita buat. Banyak dosa, banyak peluang untuk memasukkan kita dalam neraka. Itu apa yang ku dapat dari ceramah ajaibnya hati tadi. Banyak lagi tapi buat masa ni aku belum dapat recall.

Kalau kita berhadapan orang yang suka bising-bising dan hentam kita, lebih baik kita diam. Berfikir dalam dan cuba cari mungkin dia betul atau mungkin kita tidak salah, bukankah begitu?

Pernah ketika dulu, aku dan kawanku masih berbahas. Jom tengok.

P - Torres pindah Chelsea berapa harganya tu?
F - 50 juta euro.
Aku - 50 juta pound.
F - Euro. 50 juta euro ba.
Aku - Pound ba. 50 juta pound. (aku tak mengalah ni)
F - Asta, euro ba. Ada dia bagitau, 50 juta euro.
Aku - Cek di internet.
(Mencari)
F - Cari dulu. (dah jumpa. terdiam)
Aku - (hanya menengok saja dari belakang dengan diam. Ternyata, aku betul.)
Hehehe. Berbahas lagi pasal bola sepak. Lepas tahu ja aku betul, aku diam saja. Dia pun terdiam, terus tukar topik. Aku malas mau bising-bising walaupun betul. Sebab itu hanya menambah malu kepada dia, dan seterusnya boleh menyakitkan hati dia.

Begitulah cara untuk berhadapan dengan orang yang degil dalam berkata-kata, yang susah mahu terima pendapat, diam saja. Kita kena pertahankan pendapat kita dalam situasi
1. Kita yakin betul
2. Kita boleh berhujah untuk menyokong pendapat kita
3. Kita tahu pendapat kita itu ialah FAKTA

Diam yang kurang ilmu lebih baik daripada bising berlagak berilmu. Kita kena hati-hati setiap percakapan kita, supaya tidak banyak salah kita. Tapi kalau kita ragu-ragu dengan pendapat kita, cuba kita dengar pendapat orang lain dengan berdiam diri. Lepas tu berfikiran positif dan cuba untuk twist pendapat kita supaya diterima juga. Sebagai contoh

Aku - Solat tidak payah lafaz niat pun cukup. Dalam hati ja pun boleh.
Kawanku - Paling bagus lafazlah, sebab sunnah. (betul ke ada sunnah lafaz solat?)
Aku - Iya ka?
Kawanku - Betul la. Imam Syafie yang galakkan.
Aku - Ooo. Tapi kan, lebih baik kalau dalam hati saja. Sebab kalau lafaz niat, takut nanti terganggu orang sebelah. Hilang khusyuk dia nanti tu.
Kawanku - Betul juga. Tapi sunnah ja ba tu. 

Macam tu lah. Aku pun kurang pasti pasal topik lafaz niat ni, tapi aku tahu, tak payah lafaz pun tak pa.

Walaupun diam dan dengar pendapat, tak semestinya terima bulat-bulat. Kena cek dulu bukti/fakta sebelum buat kata putus.

Jadi, kalau kita ingin berbahas, kena bahas dengan baik-baik. Kalau tak tahu, diam dan dengar. Kalau tahu cuba pertahankan. Diam juga boleh hilangkan kemarahan, kalau kita bergaduh, ofkos bertengkar kata kan? Cuba kita diam saja dan duduk dengan tenang. Ofkos tidak keluar tu hormon marah. Tapi kalau kita masih degil dan tengking menengking, adrenaline dalam badan akan menggerakkan badan kita untuk membuat pergerakan fizikal yang membawa kesan buruk. Sudah tentu kita tak mahu begitu bukan?

Aku kira setakat ini aku mahu share pasal diam ni. Banyak kelebihan diam ni. Cuma aku tak tahu sangatlah kalau yang lebih advance.

So, kalau ada orang yang cari pasal, pandai-pandailah ya. Aku dah gitau basicnya, tinggal anda saja untuk mempraktikkannya.

Kesimpulannya, diam itu lebih baik daripada bising manakala diam yang berilmu lebih hebat dari dua golongan tersebut.

AvA - Topik bola sepak sentiasa dibicarakan antara lelaki. Harap maklum.

Saturday, 9 April 2011

Tiada hak anda wahai COUPLE!

Hoooo. Isu couple, hmmm.

Aku mahu ulas tentang budi bicara antara kekasih heteroseksual. Sila buka mata dan buka minda.

Situasi 1
Boy : Sayang apa khabar?
Girl : Baik saja. Hehehe.
Boy : Apa cerita sayang?
Girl : Abang tahu, tadi ada sorang mamat dari *******. Namanya ***********. Siok juga bercerita dengan dia tu. 
Boy : SIAPA BENARKAN SAYANG BERCERITA DENGAN LELAKI LAIN HAH?!
Girl : Kenapa abang ni? Kami bercerita je lah.
Boy : Abang tak benarkan. Mamat tak guna tu mungkin nak mengurat sayang!
Girl : Takkanlah? First time jumpa nak suka-suka?
Boy : Abang kata tak boleh tak boleh!
Girl : Apa pula hak abang buat begitu?
Boy : Ek eleh minah ni. Aku boyfriend kaulah!

Situasi 2
Suami - Hai sayang.
Isteri - Abang! Bang, tadi ada seorang customer call, namanya ******. Dia nak jumpa sayang.
Suami - Untuk apa?
Isteri - Untuk bincang tentang tender kafe di IPG ***************.
Suami - Siapa-siapa terlibat?
Isteri - Kami dua je bang. Boleh yer?
Suami - Tak boleh. Berdua-dua dengan lelaki lain selain suami haram.
Isteri - Abang ni. Pentinglah projek ini.
Suami - Bawa kawan yang lain. Mana boleh seorang.
Isteri - Manada yang free time tu.
Suami - Jumpa lain hari.
Isteri - Abang ni. Ini pentinglah bang! Cemburu tahap buta sungguh.
Suami - Sebab abang adalah SUAMI sayang. Selagi abang kata tak boleh, maka sayang kena ikut kata abang.

Nampak tak perbezaan dua situasi di atas? Ofkoslah. Tapi ambil mesej tersirat yer. BF/GF selalu marah dan larang kita kalau bercakap dengan orang lain. Marah habis loh? Tapi mereka tak sedar. Mereka sebenarnya tiada hak untuk melarang sebab mereka sendiri buat begitu. Contoh, si A larang GF dia berdua-duaan dengan lelaki lain walaupun tujuan untuk belajar, tapi dia tak sedar dia juga berdua-duaan dengan GF dia dengan tujuan yang boleh mendatangkan maksiat.

Anda masih bingung? Si A marah GF dia sebab berdua dengan laki2 lain, malahan dia melarangnya. Tapi apakah hak dia? Apakah hak dia?

Tak salah menegur BF/GF kita. Tapi sedarkah anda kita sendiri melakukannya. Masih kurang faham? Kita marah BF/GF kita berdua dengan orang lain, tapi bukankah kita sentiasa melanggar perintah Allah dengan selalu berdua dengan BF/GF mereka? Tak guna menegur kalau sendiri tak buat.
Sebagai BF/GF, kita tiada hak untuk larang mereka untuk berkawan atau jumpa sesiapa, sebab kita tiada IKATAN YANG SAH dengan kekasih kita. Inilah aku maksudkan. Kita bukan suami/isteri kekasih kita yang belum ada ikatan sah, jadi apa hak kita untuk melarang dia bergaul dengan orang lain selain dari kita? Bukankah perkara itu sama saja?

Lainlah, kalau sudah kahwin. Suami kena jaga isteri baik-baik. Isteri kena patuh arahan lakinya. Kalau langgar perintah suami, dosa besarlah jawapannya. Tapi kalau BF/GF? Dua-dua dapat dosa. Sebab? BF dan GF tak pandai jaga diri asyik nak berkepit tahap orang kahwin saja, di mana berdua-dua dengan bukan mahram adalah dosa.

Aku bukan apa, sebab kadang-kadang ada ayat berbunyi,
"Aku BF ko. Ko kena ikut kata aku. Tak boleh cakap dengan lelaki lain selain aku dan keluarga lelaki kau. Faham?!"
Doh, bodoh sungguh. Ko sendiri LELAKI LAIN (lelaki yang tiada ikatan sah dengan kekasihnya), ko bukan suami dia. Manada hak kan?

Tak salah untuk tegur, tegur untuk ke arah kebaikan boleh. Seperti tegur BF supaya jangan merokok, tegur GF supaya tutup aurat. Itu boleh. Tapi ini tegur tak boleh jumpa laki/minah lain sebab HARAM? Tiada perbezaan langsung.

Kesimpulannya wahai COUPLE, fikir-fikirlah yer. Para suami isteri sekalian, mudah-mudahan anda bahagia. Amin.

AvA - Sila fahami entri ini, kerana mungkin boleh membingungkan anda.


Senior vs Junior?

Assalamualaikum,

Pagi begini lebih baik kita berqiamulail kan? Tapi sayang sekali aku takde tidur langsung. Nak tidur 5 minit, last2 jadi 5 jam. Siapalah mahu termiss solat Subuh.

Okay, tadi aku mencheck di page IPG seluruh Malaysia, mengatakan IPG tiada istilah senior atau junior. Semua sama-sama jadi guru. Kalau di sekolah guna istilah ini juga, sama-sama mau ambik exam. Kan?

Apakah senior dan apakah junior? Menurut kamus dewan si penaip tegar, atau lebih senang pemahaman ku, senior adalah orang lebih tua dari kita manakala junior adalah orang lebih muda dari kita. Faham?

Istilah ini membezakan taraf kita, kalau ditengah-tengah apa? Midnior kali. Lalalala. Kenapa perkara ini dipertikaikan? Kenapa orang itu mempertikaikan? Rasanya istilah ini tak salah digunakan. Malahan berguna untuk kita supaya kita sedar SIAPA diri kita dan SIAPA orang lain.

Senior dirujuk sebagai orang yang berpengalaman, ingat! Orang yang berpengalaman, orang yang tua, orang yang hidup dulu dari kita itulah senior. Dengan kata lain, jangan bangga dengan title senior tu.

Aku faham, orang itu mempertikaikan istilah ini, mungkin disebabkan senior tempat dia minta puji dan ego serta temberang. Oh, kasar sungguh bahasa ku, maafkan. Macam ini,
"Ko tu baru junior mau tembirang! Saya senior ba!"
Macam inilah yang berlaku di mana-mana saja, hatta tempat aku sendiri pun ketika mula-mula masuk dulu. Yelah, mentang-mentang korang duluan masuk IPG, duluan keluar dari perut, korang la ba menang. Syukur korang aku tak kata begini..
"Korang senior? Awal masuk? Awal gol!"
Hah. Tak ke terharu kalau kena sebut begini. Sebenarnya istilah ini, seperti dikatakan, hanya untuk membezakan taraf, supaya sedar diri, bukan untuk meninggi diri. Walaupun kita senior, tapi kita masih belajar kan? Jadi tak layak kita berego sama junior. Umpama monyet makan pisang tapi tiada isi. Huh?
Hormatilah junior, hormatilah senior. Bukan mau berlagak dengan title. Sayugia diingatkan, junior juga kena BERADAB dan BERBUDI BAHASA. Korang berlagak memarah si senior yang temberang dengan title senior, tapi mungkin PERANGAI korang tu bikin panas yang menyakitkan hati. SEDAR DIRI SIKIT!

Aku bukan apa, tapi tulah. Kalau sudah tahu diri tu junior, fikir balik kenapa senior tu marah kita, mungkin sebab perangai? Kelakuan? Percakapan? Yang mana menyakitkan hati orang lain samada directly or indirectly.

Junior-junior sekarang berlagak tak mahu dengar nasihat seolah-olah dorang saja betul, tak pandai terima teguran. Tak pandai sedar diri. Bikin malu saja. Marah senior sebab bikin panas, korang sendiri tu bikin panas yang membuatkan diri orang lain panas.
Pendek kata, senior sayang junior hormat senior. Barulah hidup rilek je. Ini tidak, mesti mau bergaduh. Lepas tu yang bikin sakit hati, POST DI FACEBOOK. Ya! Let the world knows about your situation. Bukankah itu perkara gila? FB bukan tempat memaki.

Yang junior, jaga perangai, tidak semua orang suka perangai anda. Yang senior, jaga perangai juga. Senior tua, banyak pengalaman, jadi jangan sombong mahupun ego terhadap junior, bersifat angkuh tak tentu pasal.

Permasalahan yang ada harus diselesaikan dengan cara baik. Kalau tidak, memang hati kita panas tiap-tiap hari. Huh, panas hati, terus adalah mungkin satu dua benda rosak yang jadi mangsa geram. Kan kan kan?

Kesimpulannya, juniorkah anda, seniorkah anda, kita semua sama. Yang membezakan kita ialah pengalaman yang kita ada, umur kita, ilmu yang kita pelajari dan perkara yang membezakan secara nyata atau maya. Rileks, buat baiklah sesama kita.

AvA - Agak-agak yer kalau nak buat post, status, news. Kena ulas habis ni. HAHAHA!


Thursday, 7 April 2011

Mereka ingin ditembak ke?

Assalamualaikum,

Ampunkan diriku sebab title tu gila benar. Kehkeh. Gurauan semata-mata.

Well, today amat siok sebab drama hanya waktu pagi hingga ke tengahari. Well, gara-gara elaun dah masuk ofkos la petang tidak praktis. Hehehe.

Dalam hari ini banyak kejadian berlaku. Tapi ada satu cerita yang panas cumanya amatlah memalukan profesion perguruan, melainkan kes tertentu.

Betul, apa nak jadi dengan akhlak para remaja? Atau lebih tepat dewaja? Dewasa + remaja? Dimanakah intergriti dan maruah mereka? Apa ini tempat orang barat ke?

Aku tak mahu ulas panjang. Kes ini selalu didengar, atau kebiasaan berlaku di barat. Itu budaya mereka, kini anak-anak muda negara kita mula melakukannya. Oh hebatnya. Tak ingin ku sebut tapi jangan fikir bukan-bukan, kalau setakat berdating, pegang tangan perkara biasa (konon) tapi kalau dah tahap cantuman part pertama, apabila nafas bertemu nafas, lidah bertemu lidah, bibir bertemu bibir, apakah itu budaya kita?

Tak perlulah nak sibuk-sibuk pasal mereka. Tanya diri juga. Tanya diri juga dan tanya diri juga. Kita sibuk kutuk-kutuk orang, tapi kita ni sedar diri ke? Banggalah kita konon "alaa tengok aku tak buat begitu. Dorang, teruk!"

Jangan kata orang teruk sekiranya tak pandai nilai diri sendiri. Maafkan mereka sebab mereka itu 'terjatuh'. Palinglah aku benci dan benci, pesalah telah diketahui, tapi ada orang suka berteka teki lagi seperti.."oh dorang pula tu yang buat." Ini menimbulkan persoalan. Lebih baik diam-diam sajalah. Nama saja guru tapi perangai tu, macam ingin promosi atau jual ceritalah tu.

Paling bagus cara menegur ialah bagitaulah, janganlah memalukan profesion perguruan, ingat diri, jaga akhlak. Aku nak persoalkan sikit, itu baru sikit punya hal, couple bercumbu. Kenapa kalau orang merokok, dating sana sini, pegang tangan sana sini tidak dipersoalkan? Kira berita hotlah kan perkara yang tersebut tu. Semualah mahu diperbesarkan, ambil iktibar saja. Jangan sampai menyakitkan hati orang. Kata orang teruk sendiri sepuluh kali ganda lebih teruk.

Siapa kita untuk nilai? Siapa kita untuk nilai? Sepatutnya kita beri nasihat, pengajaran, iktibar, bukan kata makian! Apa yang menyedihkan, apabila hot news ini tersebar, rata-rata mengutuk, ups, mengkritik tapi boleh diterima. Cuma sesetengah pihak suka sungguh guna ayat makian, cacian, cercaan, ko kata orang teruk, ko lebih teruk suka kata begitu. Agak-agaklah mau guna tu ayat.

Bukan aku sokong pesalah, tapi janganlah sampai tahap sadis ba. Tidak apa bagitau untuk pengajaran, tapi jangan sampai menimbulkan persoalan yang membuatkan orang betul-betul ingin tahu siapa pesalah sebenar, lepas tu mula buat cerita atau lebih senang bergosip. Tak baik memburuk-burukkan orang. Beri dia peluang lebih baik daripada memaki. Okay? Atau lebih baik, bina diri untuk jadi guru yang baik. :)

Aku dah banyak merungut ni. Eceh, tidaklah terlalu. Aku pun tahu aku bukan baik, kita semua masih belajar. Betulkan aku kalau ada silap, saling menasihati lebih baik sebenarnya. Maaflah entri kali ini memukul hidung kita semua. Tapi prinsip aku, siapa makan peria, dia rasa pahit, siapa kena air panas, tangan dia melecur. Hehehe.

Kepada anda semua, jaga akhlak kita dengan baik. Ada kekasih sekalipun buatlah cara baik. Jaga baik2, ini perangai ikut barat, stoplah please okay? Nanti anak murid pun terikut, salah siapa? Kita juga. Heeee.

Haa, ambik pengajaran yer semua. Tapi siapa-siapa tak puas hati silakan, kalau ingin ditembak. Kehkeh. Gurauan semata-mata.

AvA - Ambil pengajaran. Jangan ambil kisah siapa pelakunya, yang penting jaga diri agar tidak terjebak. Dan jangan kata orang teruk kalau anda 2x2 atau pun lebih teruk daripada dorang. SOKONG MAN UTD!!!






Monday, 4 April 2011

Sebarkan cinta!

Orang yang menyebarkan cinta...
Akan menyebarkan cinta dengan lebih perbuatan yang menyenangkan...
Bukan sekadar kata-kata...

Orang yang menyebarkan cinta..
Akan menyebarkan cinta dengan kasih sayang yang ikhlas..
Bukan sekadar kata-kata...

Orang yang menyebarkan cinta..
Akan menyebarkan cinta dengan senyuman yang manis dan ikhlas..
Bukan sekadar kata-kata...

Orang yang menyebarkan cinta...
Akan menyebarkan cinta dengan menjaga hati orang yang disayang..
Bukan sekadar kata-kata...

Kata-kata berbentuk emel berantai, post berantai, status berantai dan apa2 saja yang berantai... Itu bukan cara menyebarkan cinta.

Kata-kata boleh menipu, perbuatan boleh hipokrit. Tapi keikhlasan itu mengatasi semuanya.

Fikirkan. Sesungguhnya kita dicipta untuk berfikir.

Thanks for the memories - 2005

Pae melangkah masuk ke dalam sekolah. Dia terfikir-fikir dalam kepala, mana kelas aku ni? getus hati kecilnya. Dia ternampak seorang senior yang memang di cukup kenal. Ditegurnya.
"Bro, wassup. Hehe." kata Pae.
"Ai pae? ko di sini pulak?" senior tersebut membalas sapaannya.
Mereka bercerita dan bertanya khabar masing-masing. Akhirnya dia jumpa juga kelas dia selepas senior tersebut memberitahu. Ternyata, dia masuk kelas yang paling hebat di sekolah itu.

Di kelas, Pae melihat seluruh kelas. Ada yang dia kenal, ada yang langsung tak kenal. Dia ternampak seorang perempuan merangkap classmate di sekolah rendah. Dia senyum, dia tak perlu terkejut. Perempuan itu memang genius. Di sekolah lama, di kelas lama, perempuan itu sentiasa mengatasi Pae. Pae pula sentiasa di tempat kedua. Perempuan itu bernama Oni.

Pae melangkah ke suatu tempat. Tempat kawan lamanya di sekolah rendah. Mereka berbalas sapa. High five sambil bertanya-tanya. Pae tahu dia dan rakan lama dia dulu bergaduh selepas habis exam besar. Tapi sekarang dah okay. Lepas tu datanglah rakan lain yang sememangnya budak-budak genius kelas itu. Pae berkenalan dengan mereka. Bob kawan si Pae pun banyak cerita. Dari situ, mereka berkumpul dan sentiasa beercerita.

Ternyata ada lagi satu kejutan bagi mereka. Ketika cikgu Frey mengajar subjek Geografi, tiba-tiba pintu diketuk.
"Cikgu, ini ada murid baru." kata pengawas yang mengiringi pelajar tersebut. Setiap pelajar melihat, berharapkan seorang wanita bagi lelaki, dan sebaliknya bagi perempuan. Pelajar tersebut lelaki.
"Baiklah. Sila kenalkan diri anda." kata cikgu Frey.
Bermulalah sejarah kelas itu.....

"Vester, ko gini gini gini..."
"Bla bla bla..."
"Bla bla bla..."

Pae hanya duduk diam. Dia melihat saja si Vester yang dah mula buat kawan ramai2 walaupun baru masuk. Pae diam saja. Di sebelahnya, Iman dan seorang perempuan bernama Ina. Tidak diketahui sangat siapa perempuan tu. Di belakang Pae seorang perempuan bernama Mary, sebelahnya Lyn dan sebelah lagi Anne. Pae sentiasa bercerita dengan Mary. Kata-kata di kelas mula kedengaran membicarakan keintiman Pae dan Mary.

"Pae!" Ayu memanggil. Pae menoleh. Dia melihat Ayu dan rakan-rakannya mengamit dia untuk datang ke tempat mereka. Pae lantas menuju ke arah mereka.
"Apa hal Yu?" tanya Pae.
"Duduk dulu." arah Ayu. Sebelahnya Ana dan Ifa. Sebelah Pae pula Zi dan Yana. Mereka semua melihat Pae. Pae rasa malu. Maklumlah, first time duduk dengan perempuan.
"Pae..." Ayu bersuara. Pae terus melihat Ayu. Erm, cantik juga Ayu ni, desis hati Pae. Tiba-tiba..
"Sudikah kau keluar dengan Ayu? Hari Sabtu ni?" kata Ayu sambil memegang tangan Pae. Pae terkejut. Lembutnya tangan perempuan ni.
"Err...er....err...." Pae tergagap-gagap. Rakan-rakan dibelakang mereka, Bob, Im, Dam, Ram, Vester, An, Riz semua ketawa melihat gelagat Pae. Pae berasa panas di mukanya.
"Pae free tak Sabtu ni?" Ayu bertanya lagi. Pae menggelengkan kepalanya. Dia tidak tahu apa harus diperkatakannya.
"Oh, takpelah. Pae, jangan risau. Ayu nak lihat reaksi lelaki je tadi tu. Jangan risau ya." kata Ayu. Pae hanya mengangguk. Pae bangun dan menuju ke tempat geng lelaki. Bob beritahu dia, dia pun tadi dikenakan begitu. Pae diam. Dan dia berasa malu...

Tiada guru memasuki kelas mereka. Memang bising. An, dilabel sebagai Tambi, memang bising. Dia dan geng-geng dia tu la yang selalu buat bising. Pada ketika ini, Oni, Dam, Nick dan beberapa lagi orang lain telah berpindah ke MRSM. Jadi kelas genius ini di conquer oleh geng-geng gila. James juga join mereka. Hanya ada satu budak saja di kelas  tu, diam-diam ubi tapi genius. Dri namanya.

Sampai saat kelas itu mencapai kemuncaknya, mereka mula bermain baling kapur. Pada ketika itu, papan hijau masih digunakan dan kapur sebagai alat tulis. Baling punya  baling, datang cikgu. Terkejut mereka.
"Bising juga kelas kamu ni! Mana ketua kelas??!?!!" suara cikgu merangkap guru kelas teriak tinggi. Ketua kelas, Janie berdiri dalam keadaan resah.
"Saya cikgu." terketar-ketar suara dia.
"Kenapa ko tidak jalankan tanggungjawab ko? Siapa main kapur tadi tu? Give their names to me!" arah cikgu tersebut. Janie terpinga-pinga. Dengan bantuan rakan lain, akhirnya keluar juga muka bersalah si pesalah yang disebut oleh mereka. Im, James, An, Dri, Riz, Vester, Mary yang tidak main pun kena, Lyn, Jenny, Ifa dan Bob. Mereka semua diam saja.
"Kamu tulis surat pada cikgu dan hantar besok!" kata cikgu tersebut sebelum melangkah pergi. Pae pula terselamat sebab dia memang tiada main. Dia bercerita dengan Mary tapi akhirnya Mary yang dituduh pesalah.

Siapa sangka cikgu kelas mereka datang. Rupa-rupanya kebisingan kelas genius itu mencecah hingga ke bilik guru. Sudahlah bilik guru hanya 20 meter dari kelas mereka, depan-depan pula tu. Kadang-kadang bising, memang kena denda punya. Paling teruk, disuruh angkat kerusi oleh guru mereka sebab terlalu bising. Heboh satu sekolah, kelas genius pertama bermasalah di sekolah tersebut. Apa tidaknya, senior semua okay. Tapi tradisi dipecahkan. Patutnya kelas itu jadi contoh kepada kelas lain, tapi lain jadinya. Dan sampai bila-bila, penghuni kelas itu akan mengingati denda pertama mereka. Angkat kerusi ke tengah padang pada ketika panas. Itulah dia, kelas 1 INTELEK.

Dan semuanya selepas itu, ialah sejarah. Seperti kata HLOVATE.

Pada ketika sedang menunggu loceng berbunyi pulang, Pae sedang bercerita dengan Mary. Kebisingan kelas tersebut tidak dihiraukan oleh mereka. Hatta pada ketika itu, petang yang gelap, jadi guru tiada masuk kelas. Pae cuba berbicara hati ke hati dengan Mary. Setelah sekian lama memendam. Di belakang Mary, Vester mengacau Mary. Kacau daun orang katakan. Setelah lama memendam, akhirnya, itulah kali pertama Pae meletup. Hampir saja meja-meja di kelas tu terbalik gara-gara auranya.
"Kau kan Vester, cuba jangan kacau si Mary!" sambil menghempas buku di meja. Satu kelas senyap. Kerusi di sebelah Pae terjatuh ketika Pae berdiri tadi. Vester diam. Dia terus ke belakang kelas, ke tempat Im. Pae duduk semula. Dia melihat Mary menangis. Pae terus pujuk dan akhirnya Mary pun stop nangis. Pae ingin memberitahu sesuatu, tapi lidah terkelu. Dengan sekeping kertas, Pae meluahkan keinginannya menjadi kekasih Mary.

Apakah jadi? Dari situlah, Pae belajar, sakitnya terlalu berharap, sakitnya terlalu menyayangi, dan sakitnya itu CINTA. Sejak itu, hubungan Pae dan Mary jadi renggang. Dari situ, Pae suka bersendiri. Kawannya? Hanya seorang. Dri. Budak pandai itu. Tapi itu pun sekadar ala-ala kawan saja. Beralih arah, ke tempat Val. Sentiasa lepak di tandas bercerita. Kadang-kadang bergeng dengan perempuan rockers kelas lain, Pat, Cia, Fi, Vira, Tia dan beberapa lagi. Selalu saja bercerita, dan kadang-kadang bertengkar. Terutamanya Pae dan Pat. Nasib tidak bercouple.

Sejak situ, Pae bina semula kekuatannya. Akhirnya, dia berjaya memulihkan dirinya, selama hampir 9 bulan. Macam mengandung ja, HAHAHA!

AvA - 2005/92