Comrades

Wednesday, 30 January 2013

Insya Allah

Astaghfirullah, gua makan banyak!

Rajin bebenar gua update blog ni. Heh.

Kali ni mahu cerita penggunaan "Insya Allah", membetulkan persepsi semua orang.

Semalam gua ada minta tolong seorang sahabat, untuk pergi tanya harga untuk tukar string badminton.

Dia jawab "Insya Allah, tapi tak janji."

Gua terus tegur, kalau guna insya Allah, kena bersungguh-sungguh untuk melakukannya. Bukan tidak mahu buat.

Inilah persepsi orang. Gua kata semua. Ramai orang suka guna kalimah ni ketika diminta hadir atau tolong. Jika ditanya kenapa tak hadir, dia bagi alasan "Kan saya kata insya Allah, bukan tak mau tapi tak janji," or so on.

Suka gua merujuk kembali pengalaman bro Hilal, ketika dia mengalami situasi ini semasa belajar di Jordan dulu. Eh jordankah? Heh. Gua guna bahasa gua lah. Sebab lupa macam mana dia cakap, tapi memang terpahat.

"Assalamualaikum Abu Muaz, saya mahu fotostat ini."
"Waalaikumsalam, insya Allah saya buat."
"Saya benar-benar mahu fotostat."
"Sebutlah insya Allah."
"Saya tak faham."
"Kalau kita mahu buat sesuatu, maka sebutlah insya Allah, sebab kita akan buat bersungguh-sungguh, insya Allah."

Lebih kurang begitu, hehe. Apa tidak, dorang cakap arab lagi. Gua bukan pandai bahasa arab.

Betul, andai kata mahu guna kalimah ini, gunalah betul-betul. Gunalah dengan baik. Kalau ada meeting, guna kalimah ini dengan niat mahu datang meeting tu. Bukan alasan. Nanti seolah-olah kita mengatakan Allah tidak izin, padahal kita yang tak mahu pergi.

Andai kata memang betul-betul tidak dapat, itu lain ceritalah. Sama seperti orang minta tolong, kalau dapat buat betul-betul. Bagitau dia, "Insya Allah aku buat." Haa. Buat betul-betul. Kalau tidak dapat tolong banyak, sikit pun jadilah.

Gua ada ingat satu kisah nabi tentang begini. Inilah masalah kalau otak ni tidak berfungsi untuk ingat baik-baik. Tak apa. Gua ambil dari blog orang, sebab itu ceritanya.

Nabi ditanya oleh 3 orang kafir.

"Siapa itu Ashabul Kahfi?
"Siapa itu Zulkarnain? (bukan Iskandar Zulkarnain)"
"Urusan roh itu apa? Apa tu?"

Nabi terlupa bagitau Insya Allah. Baginda hanya kata akan bagitau besok. Dengan itu, Jibril lambat menyampaikan wahyu.

Sebab itu gunakan kalimah insya Allah ini betul-betul. Jangan setakat cakap, tapi tidak mahu buat. Baik tak payah cakap.

Kalimah suci bukan alasan. Seperti orang buat dosa. Kenapa buat dosa? Dijawab, "Rilek la. Allah tu kan Maha Pengampun. Kau ni."

Gua tampar karang, padan muka.

Gunakanlah kalimah suci itu sebaiknya. Seperti Astaghfirullah, guna baik-baik. Bukan 'astaga', atau seumpamanya.

Dalam Islam, main-main tiada. Separuh-separuh tiada. Bergurau ada, sebab nabi juga bergurau. Tapi...

Baginda bergurau dengan kebenaran. Bukan palsu, bukan mengenakan orang, bukan mengumpat orang, bukan benda kosong.

Faham? Heh.

#Ubahlah persepsi kita, insya Allah.

Kahwin vs Belajar

Isnin lalu ketika dinner, gua dan kawan-kawan gua cerita tentang jodoh.

Sempat juga kitaorang target-target beberapa muslimah, heh. Itu doranglah. Gua sekadar berdiam diri, di samping menyampuk jika perlu.

Sekian lama tidak cerita jodoh, kadangkala terfikir juga pasal benda ni. Tapi gua tekad dalam hati, lagipun teringat pesan abah "Kau belajar dulu, kalau sudah kerja, berduit, baru kau fikir itu."

Ya. Tak salah cerita jodoh, tapi sebenarnya tak baguslah. Bukan tak bagus. Seolah-olah penting sangat jodoh ni.

Dulu gua akui, gualah paling banyak cerita pasal benda ni, malar status boy-girl (jika korang ingat), cerita kahwin, tapi di FB sekarang ni, memang ada gua sentuh juga pasal cintan-cintun ni.

Sebab? Gua rasa meluat tengok orang rindu-rindu, cinta-cinta yang belum pasti.

Okay, kenapa tidak wajar cerita kahwin ni?

Sebab kita ada amanah yang Allah bagi, yang ibu bapa harapkan terbaik daripada anaknya.

Ya, belajar. Utamakan belajar. Itulah gua belajar sejak kebelakangan ni. Belajar itu amanah, peperiksaan itu amanah.

Teringat gua tentang satu perkara yang bro Hilal kata dalam bukunya Fanzuru. Dia ada sentuh pasal belajar itu bukan setakat dunia. Lepas tu ada lagi satu benda, peperiksaan itu amanah, yang mana sejauh mana kita melaksanakan amanah ibu bapa kita.

Kalau tak silaplah. Tapi memang betul.

Tersentak juga gua, selama ni gua anggap benda ni dunia, dunia, dunia. Tapi sebenarnya, jika kita tengok dari sudut berbeza, peperiksaan ini satu amanah besar. Sejauh mana kita telah melaksanakannya.

Kalau result bagus, itu tanda kita belajar dengan baik. Tapi bukan sekadar pada result sahaja, pada benda lain pun wajib ditekankan.

Bukan tak boleh cerita jodoh. Boleh tapi janganlah sampai gosip-gosip, cerita mau target itu ini. Alangkah baiknya kalau kita simpan dan biar Allah saja tau perasaan tu.

Allah lebih mengetahui. Daripada update status atau post atau twit pasal jodoh, bek korang fokus belajar.

Luahlah padaNya, Dia kan pencipta kita. Dia lagi tahu isi hati kita. Jadi, baik bagitau Allah.

Semua orang ada impian mahu jodoh baik-baik, hatta orang jahat sekali pun. Satu hari ada satu titik orang jahat akan berubah. Percayalah.

So, fikir-fikirkan. Apa guna cerita jodoh yang belum diketahui? Kalau sendiri belum berubah ke arah lebih baik? Insya Allah, kalau baik, jodoh baik. Tapi kalau dapat jodoh yang tidak ngam, bukan musibah. Tapi ujian. If you know how to handle it.

Sekian. Belajarlah baik-baik, dunia akhirat tu.

Monday, 28 January 2013

DmC Devil May Cry Review

Download selama sehari, habis main dalam masa dua hari.

Heh.

Rating, gua bagi 4.5/5.

Mantap. Grafik? Pun mantap. Gua kasi on ultra, dengan V-sync pun diaktifkan. Tapi tetap power di laptop gua.

Jadi kalau laptop yang sekadar pentium tentu boleh angkat dengan merendahkan tahap kualiti grafiknya (tapi tidak terjejas kualitinya).

Namun gua nasihatkan kepada bebudak, jangan main game ini tanpa pengawasan maut daripada orang dewasa.

18 keatas itu sangatlah gila. Well, mungkin sebab Western Style, tapi memang gaya hidup setan ni 18SX.

Dengan penambahan beberapa senjata dan pertukaran nama. Contohnya, kalau dulu guns dia shotgun (ada tu nama tapi lupa), E&I dan Pandora. Kini shotgun menjadi revenant, serta...sebuah lagi pistol. Gua lupa sebab jarang guna. Heh.

Senjata? Rebellion tetap. Cuma dia ada sabit, axe, aquila dan eryx. Eryx tu umpama Prototype 2. Gaya berlawan pun sama. Siok lagi gilgamesh. Heh.

Apapun, memang mantap. Angel and Demon mode, serta mudah membuat combo. Bayangkan dari Rebellion, sehingga ke axe (gua lupa nama), lepas tu eryx lagi, lepas tu sabit (lupa nama), lepas tu aquila dan diakhiri dengan guns dia. Heh. Sadistic bro!

Gua tak mau letak gambar. Why? Biar korang alami sendiri.

Tapi gua rasa oklah game kali ini walaupun unsur 18 tu terlalu over, berbanding DMC yang dulu, menjadi kontroversi sebab penggunaan banyak unsur-unsur agama, di mana gua rasa marah. Nasiblah DMC4 tu kurang walaupun gua ragu-ragu, cuma masih ada unsur menyentuh kesensitiviti agama. Kali ini tiada, tetapi sadis.

Jalan cerita pun boleh tahan, boss dia pun kuat-kuat tapi mungkin sebab gua main setakat Devil Hunter, bukan Nephilim. Entah-entah SoS lagi power, atau mode DMD.

Hehe. Kalau mau download dan main sendirilah. Sendiri rasa. Cuma bebudak jangan terlalu gila. Taulah, western style ni budus sikit.

Sekianlah. Rating terakhir, 4.

Saturday, 26 January 2013

Sukan

Sukan. Lelaki disinonimkan dengan sukan seperti bola sepak, futsal, tenis, badminton dan sebagainya.

Tapi ada jenis-jenis sukan yang diminati sahaja. Tapi bukan gua mau cerita sukan popular, tapi gua mau cerita sukan yang berpotensi membakar lemak lebih.

Jom lihat.

1. Bola Sepak

'Cantona' 2013
Ups. Salah gambar. Heh.

RvP
Bola sepak, memang ramai minat. Gua sendiri minat main bola, tapi tidak mampu dribbling dengan baik. Kalau masuk skuad pun, defender agaknya, atau defensif midfielder. Cuma kebaikan bola sepak, ia melatih kaki.

Di samping tu, bermain selama sejam membakar 776 kalori (bagi mereka yang berat 85kg), tetapi pembakaran kalori bergantung kepada berat badan anda sebenarnya.

Cumanya, gua rasa bola sepak antara sukan yang boleh membakar banyak kalori sebab bagi perlawanan standard, 45 minit, bayangkan berapa banyak anda boleh bakar.

2. Futsal

Futsal
Sama seperti bola sepak, tetapi dalam saiz gelanggang, bola dan jumlah pemain yang berbeza. Cumanya, futsal lebih memenatkan, setiap kali dapat bola, setiap kali itulah korang kena berusaha untuk menembusi gol.

Futsal juga salah satu sukan berpotensi untuk menurukan lemak dengan lebih cepat. Pembakaran kalorinya bergantung kepada berat badan anda, (semakin berat semakin tinggi)

3. Badminton

LCW
Badminton! My favourite sport dari kecil sehingga sekarang. Sebab bapa gua bekas pemain peringkat kebangsaan kalau gua tak silaplah.

Badminton boleh membakar sehingga 500 lebih kalori, untuk permainan satu jam. Tapi cuba bayangkan kalau bermain selama dua jam lebih, satu rally 20 minit! Gila! Heh.

Badminton perseorangan lebih memenatkan berbanding bergu. Gua pernah lawan teacher gua punya husband one on one. Heh. Semput gua. Macam mo mampus. Tapi itu dulu. Sekarang gua bermain okay dah. Semput ada juga, tapi kalau dah terlalu lama.

Sukan ini menjadi darah daging dah, selagi gym tidak tutup. Gua bermain sepuas hati. Walaupun kalah banyak, tapi gua banyak belajar. Heh.

4. Tenis

Roger Federer
Tenis juga salah satu sukan yang bagus dan digalakkan untuk mengurangkan berat badan. Why? Ia memerlukan kita berlari, memukul, footstep yang baik dan banyak lagi.

Bagi perlawanan serius, 690 kalori dibakar (single) secara average. Tetapi, tenis memerlukan teknik yang betul, footstep yang betul, backhand, forehand malah servis pun kena betul. Kalau badminton tidak apalah.

Cuma, berbaloi untuk main sukan ni. Sukan ini merupakan sukan no.2 bagi gua, sebab gua selalu main.

5. Berjoging

Jogging
Percaya atau tidak, inilah senaman kardio paling efektif untuk mengurangkan lemak. Tetapi sangat mengambil masa dan memenatkan. Kalau sejam mungkin boleh bakar 550 kalori, itupun jika benar-benar berabis.

Jogging memerlukan stamina serta kekuatan otot bahagian kaki untuk kekal dalam kelajuan larian bagi satu tempoh masa yang lama. Gua jarang jogging, sebab stamina tak berapa kuat. Tapi gua berani kata jogging merupakan senaman yang bagus, cuma berpada-padalah kalau mau berjogging.

So, konklusinya, apa jenis sukan pun boleh membakar lemak. Yang penting tahu bagaimana serta keperluannya. Jangan berlebihan untuk buat senaman kardio, fokus juga kepada senaman otot. Supaya seimbang.

Oklah, ini sekadar tips-tips. Maaf jika tersalah.

Game Preview : DmC Devil May Cry

Dante - Wanted

First preview

Aaarrgghh!!!
25 Januari, tarikh keluarnya game terbaru, DmC : Devil May Cry untuk Windows.

Ini preview saja. Ada trailer yang latest tentang game ni, memang mantap dan best.

Macam mana mahu download? Pergi ke skidrowgames.net, di sana, korang boleh download torrent atau direct link.

First impression gua, game ini bukan lagi Dante versi Jepun, tapi Dante versi America.

Apapun, gua belum boleh rate lagi, gua kena main dulu sampai habis. Heh. Sedangkan FC3 dan AC3 pun gua tak kasi habis.

Downloading time. 6 parts to go.

Thursday, 24 January 2013

Islam is Wonderful

Maulidur Rasul.

Seperti biasa, perarakan ada, tapi untuk tahun yang kedua, gua tidak join. Bukan sebab tidak mahu. Tapi gua balik ke rumah, jumpa keluarga.

Tapi ianya tidak wajib, cuma diharuskan sahaja. Tetapi itu lebih baik daripada berdating dengan kekasih yang haram. Kan?

Mari banyakkan berselawat kepada baginda Rasulullah S.A.W.

Allahumma solli 'ala muhammad, wa'ala alihi muhammad.

Insya Allah, Allah akan berselawat keatas kita sebanyak sepuluh kali. Baca ayat yang pertama pun dah cukup.

Baginda merupakan orang teragung, satu-satunya orang teragung yang gua sangat kagum. Selepas baginda ialah sahabat-sahabatnya, dan juga orang-orang yang memperjuangkan Islam.

Kadangkala, gua rasa malu secara peribadi, sebab banyak lagi sunnah baginda gua tidak buat walaupun senang. Rasa sedih.

Apapun, jom kita ikut baginda. Kan ada diberitahu dalam kitab quran, ikutlah nabi jika kita cinta Allah.

Belum terlewat untuk berubah, kepada readers semua.

Jom kita banyakkan berselawat, beribadah dan bertaubat. Astaghfirullh al azim.

Lihatlah gambar-gambar di bawah, mudah-mudahan kita mendapat nur hidayah daripada-Nya.

Our way of life.

No one has an easy life.

It's not too late to change.

Love in Islam is wonderful.
Insya Allah.

Everything is from Him.

Maulidur Rasul.
Isn't it wonderful?

It was, it is, and always be.

Allahurabbi.

Always pray.

Allah loves us.
#Salam Maulidur Rasul semua. ^_^

Seramkah?

Gua ada cerita tentang gula-gula melanda tempat gua belajar di asrama perempuan.

Heh. Jangan tengok kalau anda seorang penakut.

Gula-gula
Seriously, ketika mencari gambar macam ni gua rasa seram sikit.

Sebenarnya, gua tidak nafikan spesis daripada iblis ini wujud, tapi gambaran begini gua ragu-ragu. Sebab di luar negara lain gambarnya.

Kalau cerita tentang pengalaman gua pasal misteri ni, ada juga sikit-sikit. Sebab paling bikin gua takut ketika kecil-kecil nampak sepasang mata berwarna merah muncul tetiba waktu maghrib di hadapan gua.

Kedua, gua tidak nampak benda tu, tapi ternampak kawan gua kena tindih something, di mana gua fikir ianya gurauan. Tetiba dia bangun dia kata "Kamu hati-hati. Aku kena tadi ni."

Dan gua terus tidur dekat kawan gua.

Ketiga, ketika ini, PPISMP semester 2, di mana gua tidur di bilik sorang-sorang, tiada roomate, atau lebih tepat solo, di bilik besar.

Time ini, gua ingat berlaku 3.45 pagi. Gua terbangun sebab..gua rasa lupa. Tapi gua gosok-gosok mata gua, kelip 50 kali pun, tetap kabur pandangan gua. Dan gua terdengar anjing melolong.

Oh damn. Gua tidur balik.

Keempat, baru berlaku tadi pagi sebelum subuh. Gua fikir dah subuh, terdengar bunyi tapak selipar yang baru saja keluar dari tempat berair. Ada faham? Kalau selipar jepun tu kena air, dan kita berjalan mesti berbunyi. Begitulah bunyinya.

Selipar

Gua fikir roomate gua yang pergi mandi, atau orang lain. Tapi gua perasan, bunyinya tidak menjauh atau mendekat. SETEMPAT!

Gua beranikan diri membuka mata, tengok puas-puas dekat pintu. Gua time tu memang dah seram, tapi gua tekad dalam hati untuk berani. Cuma gua masih di katil.

Dan gua pura-pura batuk, baru bunyi tu hilang. Gua ternampak satu bayangan macam sebentuk kepala, tapi ianya imaginasi gua.

O_O
Setakat ni, belum lagi extremelah. Kalau dengar cerita orang, best juga. Macam teringin mahu rasa. Nauzubillah.

Tapi cerita misteri ini memang cepat tersebar. Gua tidak tahu kesahihan cerita tentang seorang pelajar bunuh diri, memang gila punya kerjalah mahu cerita benda begini malam-malam.

Teringat gua slender man. Damn punya game. Kawan-kawan gua punya pasal, suruh off lampu, kuat suara, main benda tu.

Slender man.
Oklah fine. Gua mahu tidur. Cerita gua ni taklah seram sangat, tapi bacalah waktu begini dengan melihat gambar-gambar ini. Heh.

#Kerja gila taip entri begini!

Tuesday, 22 January 2013

Today

Gua agak suka hari ini, kerja tutorial untuk TSL3105 awal siap. Heh. First time buat begitu rajin.

Tapi yang tak bestnya ialah besok ujian keahlian pengakap SEKALI LAGI. Sebab gua tak hafal undang-undang pengakap bersama geng-geng lain. Tak apalah. Hafal..hafal.

Okay, gua mahu bagi satu tip kesihatan. Yakni mengenai badan dan senaman.

Kalau kita bersenam, sudah tentu ada rasa sakit pada sendi bukan? Itu tandanya kita tidak warm up tu. Otot terkejut.

Hanya sesetengah orang saja yang akan cramp, selebihnya akan rasa sakit selepas bersenam atau ketika. Jadi gua nasihatkan supaya stretching dahulu sebelum buat senaman.

Lagi satu, kalau rasa sakit badan sejak kelmarin, hari ini rehat. Jangan terover bersenam. Why?

Badan kita juga perlukan rehat. Gua kini sakit bahagian triceps serta kaki. Padan muka tidak rehat. Mungkin besok rehat kalau masih sakit, tapi kalau tak, insya Allah bermain badminton.

Hehe. Simple saja tips gua. Yang penting anda tahu, senaman itu perlu, kalau badan sihat. Kalau sakit, sila jangan bersenam tapi aktifkan diri, jangan malas. Paling penting jaga diet.

Andai kata kita tercedera, sudah tentu kita rasa susah mahu menjadi sihat. Lebih-lebih lagi kalau kita cedera, kita kuat makan. Heh. Salah tu namanya.

Jadi, jaga badan anda. Pastikan rehat secukupnya, andai lewat tidur waktu malam, pastikan siang tidur. Cuma tidak dinasihatkan sangat.

Tak susahkah mahu jadi sihat? Naa.

Itu cerita sihat.

Aktiviti gaming gua juga berkurangan, gara-gara FIFA 13 crash setiap kali habis season kedua. Penat gua develop tu player jadi mesin gol, tapi akhirnya? Sandih. Heh.

Apapun, hari ini gua belajar banyak perkara dalam LGA 3102. Gua mengembangkan lagi pemikiran gua, kreativiti gua yang memang agak rendah - I am very poor in terms of creativity.

Gua juga belajar, membuat lesson planning ini tidak susah, yang susah itu apabila kita rasa susah. Kalau kita anggap mengajar itu susah, maka kita akan merasa susah.

Dan tadi juga, gua belajar untuk bekerjasama serta mengurangkan rasa malu, demi belajar. Kalau mahu develop untuk jadi guru, perasaan malu terhadap orang ramai in term of teaching mestilah tiada. Kalau dari segi keaiban, wajarlah untuk malu.

Heh. Okaylah, gua mahu tidur. Seriously, inilah first time gua mengantuk setelah tidur petang, which selalunya gua tidak dapat tidur awal pada waktu malam.

Jangan lupa bangun subuh!!

#Entah apa mahu bagi title benda ni.

Monday, 21 January 2013

Transformasi

Transformasi blog gua.

Heh. Gua bercadang menjadikan blog ini sebagai blog yang bagus, yang rajin-rajin bagi tips, di samping gua sendiri melaksanakan tips-tips itu.

Dulu blog ini menjadi blog personal, jika anda read first post. Tapi setelah sekian lama, gua banyak bagi pandangan di samping bercerita tentang experience gua.

Kini, blog ini akan memberi tips-tips untuk menjadi sihat, tetapi kritikan untuk isu-isu semasa juga akan semakin hebat.

Siapa tak mahu jadi sihatkan?

Pilihan di tangan anda. Jom lihat.

Kim Jong Kook?

Super thin?
atau
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

Fat man?
ARRGGHHH!!!
Sila baca entri terdahulu mengenai tips-tips kesihatan. Dan gua gembira apabila upload gambar dah dibenarkan, eh dah bagus. Insya Allah gua akan cuba beri tips yang baik-baik. Jom sama-sama sihat!!

Lagu - Disaster

Blink 182
"Dogs Eating Dogs"

Disaster, disaster
Disaster, disaster

Fall comes a loaded gun
Black ties for everyone
Can you read my mind
Fall in my arms again
Grey stones that break apart
French braids demonic art
The dead come alive
Fall in my arms again

Again
I'm scared of the dark my friends
What do you fear, my love?
Hold on you're breaking up

Disaster, disaster
Disaster, disaster

White stones of hollow eyes
Death comes you better hide
Never rest in town
Fall in my arms again
Full moon on a rotten night
Eighteen and a wind came by
Not a soul around
Fall in my arms again

Again
I'm scared of the dark my friends
What do you fear, my love?
Your soul it will float like a dove
Your words they will scream out our love
Your lips they will stutter with flavor
You can't shake the taste of the blood
Hold on you're breaking up
(Breaking up)

I'm scared of the dark my friends
What do you fear, my love?
Your soul it will float like a dove
Your words they will scream out our love
Your lips they will stutter with flavor
You can't shake the taste of the blood
Hold on you're breaking up
(Breaking up)

Sihat itu penting

Gua mahu bagi tips. Tips melupakan kekasih lama.

Heh. Fikir sendiri, gua pun tidak tahu macam mana.

Sebenarnya gua mahu bagi tips pasal kesihatan, yakni pasal sihat-sihat, mana boleh gua saja sihat. Kan?

Heh.

Ceritanya begini, semalam gua ke bilik junior untuk bercerita banyak perkara, daripada IPG sehinggalah kepada LISTEN LISTEN.

Then, datanglah roomatenya membawa air kelapa dan mangga. Seriously, ketika tu gua telah mengambil fish oil, di mana gua tidak akan makan apa-apa selepas mengambilnya.

Tapi, untuk melapangkan hati si kawan ni, gua minum juga air kelapa tu, cuma gua kurangkan banyak, sehingga jumlahnya kurang daripada suku. Sebab gua tahu, air kelapa ni telah dicampur gula.

Lepas tu mangga, seriously ini makanan paling gua suka. Kalau lu hidang nasi dan mangga, gua ambil tu mangga.

Manis tu manis. Gua pun berkata, gua gemuk!

Sebenarnya, makan mangga sihat, durian sihat, pisang sihat, semuanya sihat.

Yang tak sihatnya kalau kita makan berlebihan. Berlebihan.

Dalam buah ada kalori, dalam kalori ada? Karbo, gula, protein, lemak (mungkin ada), dan banyak lagi.

Tapi bayangkan kalau kita makan buah terlalu banyak dalam masa satu hari, sudah tentu ada effectnya. Gua tak kata gemuk, tapi effectnya ada.

Ya, bukan sahaja buah, malah benda lain pun kalau boleh jangan berlebihan. Sekadar yang perlu sahaja. Tapi jangan risau, jika ada pendapat mengatakan buah itu tidak menggemukkan, tidak apa. Beritahu. Setiap orang ada pendapat.

Point utama gua di sini ialah berlebihan. Ada seorang sahabat beritahu, dia selalu ambil nasi separuh, tapi lauknya banyak. Mungkin itu caranya.

Gua, kalau lauk itu lebih daripada tiga pasti gua terdetik di hati, kenapalah aku makan banyak, kata mahu sihat.

Kalau nasi lagi terlebih? Heh. Petangnya gua boost up exercise.

Kalau mahu makan berlebihan boleh, tapi kalau mahu sihat, pastikan senaman korang juga melebihi kalori yang korang ambil ketika makan. 2 jam main badminton perseorangan, mungkin membakar 600-800 kalori.

Heh. Kenapalah gua tidak ambil kisah pelajaran biologi dulu, kan bagus.

Air sahaja satu-satu benda yang tiada kalori langsung. Tapi kalau BERLEBIHAN, alamatnya gemuk airlah korang. Heh.

Ini sekadar pandangan gua, jadi kalau ada yang korang rasa tak ngam beritahu atau betulkan. Eh sama saja. Heh.

Bukan apa, gua beritahu korang satu fakta yang jarang orang ambil tahu. Di kedai, makanan-makanan dan minuman-minuman yang sihat, dijual dengan harga mahal. Manakala yang sedap-sedap tetapi mudaratnya banyak murah-murah.

Jadi, kalau korang mahu sihat, mulakan dari sekarang. Tak paksa, tapi menggalakkan. Why? Nanti dah tua makin penat, makin teruk, makin lemah, makin berpenyakit.

At least, menjadi sihat, senang beribadah kepadaNya, dapat bantu orang, tidaklah nanti mencari ubat, mengeluarkan wang banyak, semata-mata mahu mencegah penyakit.

Gua ada kawan yang hypertension, gua kesian dengan dia. Jadi gua juga akan sedaya upaya membantu dia, lebih-lebih lagi dia tu orang penting. Syukurlah, dia kini mahu membina muscle, walaupun gua sarankan kurangkan lemak di badan supaya hypertensionnya berkurang, dan musclenya kelihatan.

Kesihatan penting, nabi tak pernah sakit ketika baginda masih hidup, kecuali ketika di akhir hayatnya. Jadi, takkanlah kita tak mahu jaga kesihatan?

Lagi satu, kalau makan biarlah berpada. Ya, memang tidak apa makan banyak, makan mahal-mahal. Duit sendiri tanggung. Gua juga kadangkala makan banyak, tapi jangan selalu.

Sekali sekala tidak apa. Manusia kan, nafsu tu tinggi. Hehe.

Besederhanalah. Insya Allah, ada manfaatnya.

Gua dah beritahukan tips-tips menguruskan dan menjadi sihat? Rajin-rajinlah baca. Jika anda sedar diri anda itu kurang sihat. Heh.

So, harap ada manfaatnya. Kalau salah sila betulkan. Sebab gua bukan pakar biologi, bukan pakar pemakanan, bukan pakar badan-badan, bukan pakar semua tu. Yang gua tahu, apa yang baik gua share, sekadar pendapat. Wallahualam.

Friday, 18 January 2013

Monolog

Ketika mesej masuk, begini bunyinya. Gua lupa tapi ingat sedikit kata-katanya. Dia kata dia terasa sungguh dengan apa gua taipkan di sini, dan minta gua jangan jauhkan diri.

Gua fikir balik. Seriously, kalau ada apa-apa gua taip di sini, gua tiada niat mahu singgung perasaan korang. Sekadar pendapat gua.

Gua baca balik mesej tu, dia minta supaya gua tidak jauhkan diri. Gua terfikir.

Ada salah faham ini, lantas gua jelaskan kepadanya.

Mungkin bagi yang kurang tahu perangai gua, tidak tahu gua macam mana. Ya, gua jenis kurang bersosial, gua lebih suka bersendiri. Kalau dulu, gua bersosial pun di luar rumah dengan jiran-jiran, main gitar. Lepas tu sekarang, ada laptop, gua bersosial kalau gua bosan saja.

Gua jenis bersendiri, sebab gua rasa lebih best untuk sendiri-sendiri layan hobi sendiri. Jadi...yalah. Jangan salah faham, gua tak jauhkan diri, hatta dengan orang yang dibenci orang pun, gua memang jadi diri gua yang tidak biasa dengan orang yang gua kurang rapat.

Sahabat gua dulu pernah tersalah sangka, kenapa gua menjauhkan diri daripada mereka, ketika sesi refleksi 2011 dulu. Gua explain yang gua jenis sendiri, tak ramai kawan. Kawan sekolah rendah, satu dua orang saja yang ingat. Sekolah menengah? Gua layan saja macam biasa, kalau ada apa-apa aktiviti seperti raya, dorang-dorang saja. Gua bersama family. Bukan apa, gua tak biasa dengan mereka, sebab gua evil dulu. Heh.

Sekarang di IPG, alhamdulillah. Boleh membiasakan diri di sini, dengan roomate, dengan schoolmate, dengan senior, dengan junior, dengan lelaki, dengan perempuan, dengan pensyarah, tapi bergantung juga. Dengan erti kata lain, low profile.

Kalau dulu, gua cuba jadi nice, tapi awkward, gua rasa down. Sekarang, no down-down. Gua rasa sebab gua terpengaruh dengan Running Man. Heh.

Memang, gua suka bersendiri. Sebab keliling gua, banyak acara kutuk-mengutuk, dan gua juga tidak terlepas dari benda ni. Cuma, gua banyak diam.

Walaupun disebut dalam nada gurauan, tapi gua memang akan diam saja. Ketawa sajalah. Pernah gua tegur, tapi kena bantai semula. Tidak apalah. Biarlah.

Apapun, terima kasihlah kerana sudi memberi teguran dan nasihat, kepada mereka yang rajin membaca blog gua ini. Gua tak kisah kena tegur, serius. Kalau ada salah, tegur saja. Sebab gua jenis berlapang dada.

Dah terbiasa kot, dulu memang memanas kalau ditegur, tapi sekarang tidak dah. Insya Allah.

Dan biarlah, gua berehat. Sebab sekarang gua cuba menjadi neutral. Entahlah. Kalaulah boleh, gua mahu rasa ukhwah yang sebenar, without any hatred.

Sihatkan Diri

Gua ada buat entri mengenai tips-tips kesihatan sebelum ini, tapi tak dapat disiarkan sebab super long dan tiada gambar. Seriously, what's wrong with uploader blog? Gua try line di rumah pun tidak dapat, di sini lagilah. Adakah ini penanda gua perlu tukar blog? NO!

Jadi biarlah gua ringkaskan tips-tips untuk menjadi SIHAT. Insya Allah bermanfaat.

1. Niat

Kenapa? Orang beria-ia mahu kurus, bukan sihat. Setiap orang mahu sihat, hatta gua juga. Tapi perbetulkan niat. Kenapa mahu sihat? Supaya jadi rajin buat kerja, dan paling penting, rajin solat. Betulkan niat, kerana Allah.

2. Kurangkan pengambilan makanan

Kurangkan, bukan tidak ambil. Gua pernah bercerita dengan seseorang yang kini gua nampak kurus, dia kata dia skip meals, ganti nasi dengan oat, lepas tu tahan lapar. Gua tidak beri apa-apa komen sebab itu cara dia.

Gua berpendapat itu mungkin sesuai dengan dia, sebab dia jenis tidak aktif. Bagi orang aktif, makan itu perlu. Selalu ambil sarapan, jangan skip. Tengahari ambil sikit, sebelum bersenam ambil sikit, selepas senam ambil sikit, dan malam ambil sikit. Dengan itu, korang tidak rasa lesu dan lemah.

3. Makan 5-7 kali sehari

Why? Supaya nafsu korang tu tidak membuak-buak, melainkan anda berpuasa. Caranya begini, sarapan - snack pagi - lunch - snack petang - makan malam. Tapi ingat! Ambil dalam kuantiti sedikit. Supaya tidak berlebihan pula nanti.

4. It's all about calorie

Ramai orang berpendapat karbo menggemukkan, betul jika berlebihan. Tapi sebenarnya dalam kalori, ia mengandungi karbo, protein, lemak, dan macam-macam lagi. Jadi sila take note kalori anda serta nutrisi-nutrisi yang ada, pastikan anda membaca maklumat pemakanan di belakang makanan tu sebelum beli. Itu bukan setakat perhiasan

5. Exercise? Boost up

Meninggikan kadar untuk turun berat badan. Tapi ingat, jangan berlebihan terutamanya jika anda adalah first-timer, why? Nanti habis injured. Dan paling penting, jangan setiap hari bersenam jika anda ada possibility untuk cedera, gua pernah alami ini benda. Entah hamstring gua sakit senantiasa, menyukarkan untuk solat dan main. Jadi kena berehat.

6. Supplement

Herbalife? Alphad Lipid SDII? Dari korang saja. Tapi teda guna ambil supplement kalau tidak amal diet yang baik. Gua berpendapat ambil herbalife ini tidak digalakkan. Hanya setakat minum pepagi? Lepas tu malam baru dapat makan? Lu gila. Ambilah green tea atau fish oil omega 3. Insya Allah bermanfaat.

7. Exercise cardio dan bina otot

Ini gua masih ingat pembelajaran PJ ketika tingkatan satu. Senaman kardio seperti berjoging, berbasikal semuanya itu latihan meningkatkan stamina dan membuang lemak. Bayangkan berlari saja boleh mengurangkan 500 kCal dalam masa sejam.

Bina otot? Penting. Bina muscle seperti bicep curl, tricep exercise, abs exercise, senaman kaki. Memang senaman kardio juga boleh bina muscle, tapi tidaklah seeffective muscle training. Kenapa perlu? Sebab ketika senaman kardio, yang dibuang ialah kalori dan lemak-lemak (itu pun setelah anda kepenatan mahu mampus), tapi possibility untuk loss muscle juga tinggi. Sebab itu kalau tidak tahan berlari atau bersenam tapi masih banyak tenaga, something wrong with your muscle.

8. Fokus sihat, bukan kurus semata-mata

Kurang kolesterol dalam badan sangat penting, bukan bergantung kepada penurunan angka berat. Why? Sebab ada orang kurus, tapi kolesterol dia sangat tinggi, terutamanya di bahagian jantung. Jadi rajin-rajinkan diri untuk bersenam.

Sebenarnya gua juga dalam proses untuk menjadi sihat, yalah. Insya Allah kalau gua berjaya, gua bagitau. Yang penting lagi, don't give up, be patient sebab weight loss isn't one day job. It's a whole life process.

Wednesday, 16 January 2013

Listen - 2013 - Listen - Ulat bulu - Listen - Gula-gula - Listen

Listen! Listen! Listen.

Ceh.

Fenomena 2013, setakat ini.

1. HKR
2. Gula-gula
3. Listen!!!
4. Ulat bulu
5. ???

Gua syak nombor lima ialah PRU. Paling tidak pun, entahlah apa lagi.

Fenomena HKR, alhamdulillah tiada cedera, rasanya. Sebab tiada pula berita hangat pasal benda ni.

Fenomena gula-gula?

Belum cukup bahan untuk buat repot. Seriously, fenomena gula-gula ini menyeramkan. Hatta gua yang self-proclaim orang berani pun rasa gementar. Tapi relax. Bukan temberang, kalau dilayan, nanti menjadi-jadi.

Baru plan mahu tunjuk gambar, tapi tak guna punya uploader.

Fenomena LISTEN!!

Haaa. Ini best. Tapi sorry, tiada gambar.

Gua rasalah, gua malu. Why? Sebab perspektif orang, walaupun gua boleh nafikannya, tapi tidak semua mahu terima.

Seorang pensyarah muslim - gua tak mau cerita peribadinya yang tak tutup bagus-bagus tu, tapi perangainya, ish ish ish.

Seriously, gua haramkan harsh words dalam blog ini. Sangatlah tidak bertamadun dan damn bullshit gaya lu ni.

Orang tanya baik-baik, jawablah baik-baik. Si Bawani tu tanya pasal free education, lu melancong entah sebut tentang haiwan, galaxy note, entah apa lagi isu yang seriously damn terkeluar. Problems? Problems? Problems? (Gua rujuk pada masalah yang entah apa dia kata).

Bro P.O.N ada kupas tentang free education di Malaysia. Memang ada, caranya?

Belajarlah betul-betul, kalau cemerlang tak payah bayarkan? Hehe. Tapi gua tak pakar bidang PTPTN. Jadi maafkan gua pasal benda ni.

Tapi at least dia berani bertanya. Ya, negara-negara lain terutamanya di Finland kalau gua tak silap, free education 100%. Lepas tu kau kata jangan samakan Malaysia dengan negara lain.

Tapi yang gua pelik mendengar hujah-hujah palsu atau sekadar mahu putarbelit, aish. Tidak strong words gua. Gua pelik mendengar bebelan yang mengarut. Apa kaitan dengan soalan? Apa? Apa?

Listen! Listen! Seriously, lu kata pasal soal respek? Heh. Jangan mimpilah mahu dapat respek. Mereka yang sokong lu tu pun sebenarnya ada senget sikit walaupun gua syak mereka juga terkejut dan bersimpati dengan si Bawani tu. Tapi apa boleh buat, orang India kan, teda kaitan. Heh.

Ya, ini first time gua kritis habis setelah sekian lama. Tapi janganlah tunjukkan kebodohan yang amat sangat. You expect people to respect you? Seriously. Mereka dalam dewan itu pun tidaklah sokong sangat, sebab gua yakin mereka itu bijaksini, kalau bijaksana sudah tentu dorang melawan.

Yalah. Siapa tahan kena bebel kan? Kalau guru sekolah kita dulu pun kita malas mau dengar bebelan, apatah lagi dengan bebelan mengarut.

Kesian gua sama Bawani tu, kalau salah eja betulkan. Dia mahu tahu tentang free education, kena bebel pula dengan animal rights, problems, er..entah apa lagi.

Part paling epic fail, "Siapa mahu Galaxy Notes?"

Heh. Kalau gua kena tanya begitu, gua jawab mau. Orang bagi jangan ditolak, tapi untuk respek pada orang macam tu, maaflah. Tidak akan, melainkan dah berubah.

Bukan mata duitan, dia bagi barang free. Siapa tak mau kan? Heh.

Dan paling sadis, apabila dia rasa dirinya lebih berilmu daripada si Bawani tu.

Di situ hati gua menggelegak, gua pantang orang kata dia lebih pandai daripada orang lain. Macam penumbuk gua ni boleh hinggap di pipinya, oh tidak. Haram. Mungkin kena pada tulang rusuknya.

Seriously, gua benci orang temberang mengaku pandai. Nabi tidak pun temberang walaupun baginda membawa KEBENARAN. Malah kalau dia tak tahu, dia akan kata tidak tahu.

Dan kenapa perlu ada perbezaan darjat? Berbangga dengan pangkat lecturer? YA. Inilah penyakit kita. Hati kita yang berbangga dengan pangkat besar. Sedangkan nabi yang lagi tinggi pangkatnya pun layan budak dengan baik. Tiada pun dia kata, "aku nabi, kau budak. Kita berbeza." TIADA!

Epic fail kedua, memaparkan video tentang Islam, dan berbangga diri sebagai Islam. Ini...

Memang kena kutuk habis lu ni. Sebab itu gua malu. Dear readers, dia muslim, tapi jangan anggap Islam itu salah, individunya tu yang ada masalah mental. Sila faham.

Itu yang merisaukan gua, orang lain judge based on apa yang menjadi pegangan, dan dia pula merosakkan nama Islam dengan cara yang mengundang padah. Seriously, gua katakan, Islam itu indah pada agama, jadi jika individu buat salah, individu itu salah. Bukan Islam.

Mau kait dengan politik? Tak payahlah. Gua malas cerita politik ni.

Cuma, gua syak buasirotak akan buat entri ini, dan pro-pembangkang ada bahan mahu hentam kerajaan.

Penat gua tengok orang dewasa bermaki, baik tengok Running Man, kalau tidak pun, baik layan lagu, atau pun, baik tengok UAI punya ceramah. Lagi bagus.

 Contohilah Sabah Sarawak. Takda gaduh-gaduh pun. Hehe.

Last fenomena? Ulat bulu?

Banyak di rumah. Gua geli. Dan hairan kenapa ramai. Ok cukup.

Tidur. LISTEN! LISTEN! Besok tutorial.

Tuesday, 15 January 2013

Lelaki dan Perempuan

Lelaki dan perempuan, saling memerlukan, saling berkasih sayang.

Tapi gua tidak mau cerita cintan cintun. Buang masa.

Gua mau ulas kenapa bekerja dengan perempuan lebih selesa daripada bersama lelaki. KEYWORD, SELESA.

1. Variasi Idea

Kalaulah korang perasan atau tidak, kalaulah, kalau, perempuan ini jenis yang skema dan teliti (memang ada yang rockers tapi itu belakang cerita), tetapi idea mereka tidak boleh ditolak walaupun mereka perempuan. Kadangkala, idea seorang perempuan lebih baik daripada perancangan sepuluh orang lelaki. Yalah. Perempuan ini kebanyakannya jenis teliti, so kalau dia keluarkan idea memang yang lain daripada lelaki. Tapi apapun, variasi idea tetap ada.

2. Rajin

Heh. Mesti ramai percaya teori lelaki malas daripada perempuan, benarkah? Heh. Perempuan memang rajin, malah ada kawan-kawan kata best bekerja dengan perempuan sebab semua diorang buat, tanpa lelaki menyumbangkan apa-apa pun. Betul. Tapi tak baik begitu. Serajin mana pun perempuan tu, tolonglah wahai lelaki. Apakah tidak gentleman sungguh. Sifat rajin seorang perempuan sangat tinggi, sehinggakan mereka terdesak mahu berdiet. Eh? Kaitan? Rajin. Ya, perempuan rajin. Lelaki kurang rajin, tapi tidak semua.

3. Senang bergaul

Huh? Apakah? Mengarutkah? Heh. Dengan perempuan, kita boleh dengar banyak cerita daripada dimensi atau perspektif mereka berbanding lelaki. Lelaki ini ramai yang malas mahu cerita pot pet pot pet, tapi kalau perempuan, segala macam rahsia diketahui. Jadi itulah dikatakan senang bergaul.

4. Perbincangan berkesan

Benarkah? Kadang-kadang sahaja. Sebab perempuan jenis ikut kalau dia mahu, atau bagi idea kalau dia ada idea. Ya, ini pengalaman gua. Kebanyakan perempuan jenis ikut dan jenis bagi idea ini sama rata. Memang berkesan. Lelaki? Pun ada. Tapi masalahnya, lelaki ini jenis pemalu. Heh. Benarkah.

5. Bekerjasama

Okay, ini pun dikira rajin juga. Tapi sebenarnya berbeza antara kerjasama lelaki dan lelaki, serta lelaki dan perempuan. Kalau lelaki dan lelaki, si A buat kerjanya, si B pun buat kerjanya. Kalau si B sudah siap, dibiarkan saja si A sendiri-sendiri. Tetapi kalau perempuan, dorang tengok, menunggu. Kot-kot lelaki tu mahu bagi kerja lagi. Tapi lelaki ini biasanya gentleman, dorang akan kata "Tidak apa. Biar saya buat yang ni."

Heh. Jangan marah. Sekadar suka-suka yang membuatkan otak kita berfikir. Ada mungkin pendapat gua ni salah.

Tapi berdasarkan pengalaman gua, gua lebih selesa bekerja dengan seseorang yang memahami dan sanggup membuat kerja. Kenapa? Sebab seseorang yang memahami akan sedar ada tugas perlu disiapkan dan sanggup tambah bebannya sendiri walaupun gua rasa gua patut ambil lebih berbanding dia.

Kalau ikut pengalaman gua dulu, pernah gua bekerja dengan sekumpulan lelaki, di mana? Itu biarlah rahsia. Gua sendiri buat kerja, gua sendiri cari maklumat, gua sendiri buat itu buat ini. Time tu memanglah, gara-gara perlu dibentangkan, jadi tak berkira sangat. Gua bagi tugas pun sikit-sikit ja pada ahli, memandangkan dorang ni jenis yang gua rasa kurang serius. Sorry, I am serious.

Tiba masanya untuk pembentangan, hah! Soalan yang diajukan, gua tembak sendiri. Entah betul atau tidak. Sejak itu gua tidak lagi bekerja dengan dorang. Bukan apa, baik gua cari member yang sanggup tolong betul-betul.

Itu satu. Ada lagi satu ketika tugasan perlu dibuat. Ini kes kedua dengan kumpulan lelaki yang lain. Dalam kes ini, pembahagian tugas memang ada, memang lancar dan bagus. Jadi masing-masing ada tugas. Cumanya kadangkala hasil kajian gua agak kurang berpuas hati, sebab macam low quality saja. Tapi apa boleh buat. DAH KERJA LAST MINIT. Heh.

Itu kes dengan lelaki. Kalau dengan bini-bini? Gua akui selesa. Sebab mereka terus bagi tugas, dan terus buat. Yang penting tahu dan faham. Malah kadangkala mereka akan tolong tanpa kita sedar. Ya. Ini point penting. Mereka AKAN TOLONG TANPA KITA SEDAR. Ada maklumat kita tidak dapat cari, then kita report, suddenly mereka beritahu dah ada maklumat tersebut. Syukur. Tidak berkulat otak.

Itu antara pengalaman-pengalaman gua, dan gua kupas di sini bukan untuk tembak sesiapa. Apa yang penting sini kita bersungguh-sungguh melaksanakan tugas, tidak kiralah dengan lelaki atau perempuan. Tidak semua lelaki tu pemalas dan tidak semua pula perempuan itu rajin.

Tugas boleh dilaksanakan dengan baik, kalau kita buka hati, buka minda, dan bersedia untuk bekerjasama. Gua hairan ada yang tidak mahu bekerjasama dengan perempuan, entah kenapa. Malu apa? Dalam kes belajar atau bekerja, ianya diharuskan. Bukannya berbincang mahu kahwin. Ish ish ish.

Entahlah. Jangan marah yerr. Sekadar pandangan gua, tapi gua personally lebih selesa bekerja dengan perempuan berbanding lelaki, bukannya sebab perempuan tu cute. Tapi atas sebab-sebab yang gua telah jelaskan di atas. Hadam bagus-bagus.

Heh. Allah tidak larang bekerjasama dengan lain jantina yang penting tahu jaga batas. Wallahualam.

Monday, 14 January 2013

Man vs Woman

Dunia, sekarang bukan lagi zaman lelaki seperti zaman dahulu, tapi sekarang dunia dikuasai oleh laki-laki dan perempuan.

Tapi dari segi agama, lelaki sentiasa nombor 1 dan will always no 1. Jadi gua tak akan kupas isu itu.

Jom kita lihat.

1. Sukan Bola sepak

Menurut pandangan gua, rata-rata lelaki lebih ramai minat bola daripada orang perempuan. Why? Lelaki boleh baca taktik, dan lebih hebat jika mereka boleh analisis perlawanan seperti penganalisis di TV, berbanding wanita. Mereka tahu menyokong, dan gua belum jumpa setakat ini kritikal analisis oleh kaum perempuan. Jadi gua anggap dalam hal ini, lelaki menang, 80-20.

2. Pengurusan pentadbiran

Kebanyakan organisasi sekarang tidak lagi seperti dahulu di mana lelaki lebih dominan berbanding wanita, tapi kini ada wanita telah menjadi ketua organisasi. Contoh termudah, pengarah IPG Keningau diketuai oleh seorang wanita. Lelaki? Jadi pengikut. Tapi tak bermakna lelaki tidak berkelayakan, cuma teori lelaki ini malas khas untuk golongan muda-muda bukan tua-tua. Tapi skor untuk persaingan ini, 50-50.

3. Game

Ini gua berani kata lelaki menang. Setakat ini, gua belum jumpa gamers perempuan yang betul-betul main game mantap. Kalau setakat solitaire, spider solitaire, heart tu baik toksah. Upgrade sikit, farmville, cityville, entahville pun tak payahlah. Kalau game macam DotA, latest game release, itu gua respek. Tapi jarang gua nampak, bukan jarang. TAK ADA LANGSUNG MELAINKAN JUMPA DI INTERNET. Jadi dari segi ini, lelaki menang 80-20.

4. Business

Ini, 50-50. Sekarang ramai businesswoman (gua maksudkan mereka bisnes yang baik-baik, bukan GRO atau pelacur). Perempuan aktif malah ada yang menjadi pengurus syarikat. Lelaki? Sudah tentu ada. Semestinya ramai, dan aktif juga. Jadi gua kekal dengan 50-50.

5. IPTA/IPTS

Ini? Heh. Kalau dulu ada berita pasal ini, tapi jika rujuk kelas gua, ianya seimbang. Tapi jika lihat secara menyeluruh, perempuan ramai daripada lelaki. Reasons? Entah. Lelaki pemalas? Tak juga rasanya. Ada lelaki rajin. Heh. Skor? Perempuan menang 55-45.

6. Kebersihan

Aik? Kenapa? Heh. Penting juga ni. Tapi setakat ini, confirmlah perempuan menang, tapi memang ada lelaki pembersih juga. Maksud gua, suka jaga kebersihan, sentiasa kemas tempatnya (kalau penampilan lain cerita), tapi sememangnya perempuan menang dengan skor 65-35.

7. Artis

Artis perempuan lebih ramai. Contoh mudah, artis youtube. Asyik-asyik perempuan. Perempuan, perempuan. Yuna, Shila, Najwa, Tasha lagi. Segalalah. Mana lelaki? Paling-paling pun, Hafiz, Aizat, Jimmy Palikat, tapi tak layan PSY. Gangnam-gangnam. Skornya? Perempuan menang 55-45.

8. Pelawak

Pelawak dari segi? Gua masukkan semua tak kira live ka, drama ka, sitcom ka, movie ka. Lelaki dominan. Tak payah cerita banyak. Ada ke pelawak perempuan? Ada tak ramai. Kalau perempuan buat lawak pun, lelaki je ketawa. Perempuan lain meluat. Tak caya cuba. Pastikan anda itu comel barulah buat lawak. Lelaki menang 70-30.

9. Kesihatan

Kebanyakan perempuan lebih menjaga kesihatan berbanding lelaki tak kiralah sihat atau tidak. Lelaki kalau dah sakit baru mahu jaga diri. Perempuan? Gemuk sikit dah komplain. Jadi skor gua sama? Nope. Perempuan menang 65-45.

10. Pakaian

Lelaki simple, perempuan kompleks. Tapi masalahnya, kompleks perempuan itu buka aurat, lelaki simple tutup. Main bola lain cerita, itu pun tetap haram. Perempuan banyak bergaya, lelaki kurang? Nope. Lelaki pandai bergaya, tapi gayanya simple. Skor, perempuan menang 55-45.

11. LGBT

Heh. Panas ni. Panas!! Sama sahaja. Tiada kompromi. Kalau yang diam-diam, senang didekati, ok juga. Kena faham betul-betul dan tegur baik-baik. Tapi kalau sampai buat demo tu, baik toksahlah. Bertaubatlah. Taubat. Gay Lesbian sama sahaja. Dominannya sama.

12. Masalah sosial

Sekarang ini kebanyakannya perempuan. Yalah, kes buang bayi? Mengandung? Zina? Perempuan bukan? Lelaki escape. Tapi bodohlah dua-dua, kenapa buat? Kenapa tidak fikir? Kenapa tak ambil iktibar? Jawab sendiri. Skor? 50-50.

13. Sukan umum

Lelaki dan perempuan kongsi skor sama iaitu 50. Dua-dua rajin bersukan, tapi ingat, kesihatan merangkumi pemakanan, tempat tinggal, sosial, sukan dan banyak lagi. Jadi jangan fikir sama. Cumanya, dua-dua rajin bersukan. Heh. 50-50.

14. Movie

Perempuan menang. Mahu ulas? Tak perlu. Asal ada Aaron Aziz, cukup dah perempuan menang 80-20.

15. K-PoP

Selalunya perempuan menang. Gua setakat ini belum jumpa lelaki FANATIK K-pop. Paling-paling pun ada junior gua minat Bigbang. Baru satu. Kalau perempuan minat k-pop laki-laki, jadi lelaki minat SNSD, T-Ara, Kara, F(x), IU, After School, Miss A, Sistar lah? Heh. Perempuan menang 90-10.

16. Politik

Lupa pula pasal ini. Tapi dominannya lelaki. Pengikut pun ramai lelaki. Buat demo pun yang cedera muka lelaki. Jadi lelakilah banyak dominan, jadi gua berani kata lelaki menang 90-10.

17.  Memandu

Lelaki menang buat kesalahan lalu lintas, perempuan menang drive cermat? Yakah? Gua rasa dari segi peraturan, memang perempuan menang. Lelaki? Heh. Dahlah masuk simpang tiada signal, curi parking. Tapi gua tak kira laki atau perempuan, asal gua punya giliran, no ladies first. Heh.

18. Pengurusan Kewangan

Lelaki boros? Perempuan jimat? Jangan percaya seratus peratus. Lelaki boros pada makanan, perempuan selalunya boros pada pakaian. Tapi gua tak rasa gitu. Semua sama saja. Cuma lelaki lebih banyak guna wang, untuk apa gua tak tahu. Belanja perempuan kot. Heh. Perempuan menang 55-45.

19. Gosip

Selalunya, lelaki jenis tidak ambil kisah. Malas mahu tanya banyak-banyak. Perempuan cenderung untuk umpat-umpat. Heh. Itu tipikal. Tapi mengikut pandangan gua, sama saja lelaki perempuan. Kalau perempuan mengumpat, lelaki mengutuk. Sudah tu mengutuk berjemaah. Heh. Sama saja, 50-50.

20. Gadget

Gadget apa? Iphone? Smartphone? Blueberry? Laptop? Semualah. Tapi kalau berkaitan ICT, lelaki menang. Lelaki pakar selesai masalah laptop dan handphone. Jadi lelaki menang 65-35.

21. Belajar

Heh. Perlukah ini? Perempuan menang 60-40. Gua tak mau ulas. Sendiri fikir.

Baiklah, itu saja setakat ulasan gua. Jika ada tambahan sila kemukakan. Jika ada kesilapan maafkan. Heh. Gua mahu study.

Gua taip untuk mengajak manusia berfikir kenapa ada persaingan. Baguskah atau tidak? Terpulang. Bergantung pada diri kamu. Selesa bekerja dengan perempuan? Tidak apa. Dengan lelaki pun tidak apa. Tapi jangan berbangga kerana kamu seorang lelaki atau perempuan, terutama perempuan. TANPA ADAM TIADA HAWA. Paling penting, kita semua dari Allah. Dan perbezaan itu sentiasa ada. Wallahualam.

P/S - Gua selesa bekerja dengan mana-mana jantina, tetapi dengan perempuan lebih senang. Why? Nanti gua kupas. Heh.

Blink 182

"If you break my heart, then I'll change your mind, and I'll do it again"

Yes, I am blink 182 fan. Tapi tidak sehardcore seperti fan-fan lain.

Cuma, gua rasa, blink 182 kini boleh tergolong dalam kumpulan legendary punk rock band seperti Green Day, Offspring, dan juga lain-lain.

Malah sejarah mereka gua tahu serba sedikit, tapi tidak berapa banyak. Gua juga tahu kejadian 2008 yang menimpa pemain drum mereka, dan gua juga tahu Tom Delonge ketua kumpulan Angels & Airwaves.

Tapi setelah gua mengamati lirik-lirik Angels & Airwaves, gua rasa gua kurang minat terhadap band tu.

Dengan blink 182, sentiasa dengar lagu mereka. Bukan apa, tidaklah taksub tapi best.

Salah satu faktor kami buat band FlySweater juga sebab blink 182, dan gua jadikan Travis Barker sebagai gua punya idol untuk bidang ini, sebab dia terer main drum. Gua sekadar amatur.

Tapi lagu-lagunya best walaupun mengarut. At least tidaklah sekarut lagu-lagu zaman sekarang yang kebanyakannya pasal CINTA.

Jangan hairan jika naik kereta gua lagu blink 182, K-pop dan KJK berkumandang. Biasalah, gua anak muda. Minat gua terhadap muzik juga tinggi, walaupun akhirnya sambung di bidang keguruan.
Tapi tidaklah terfikir sehingga mahu jadi artis, cukup saja kasi hibur orang sambil nyanyi. Ceh.

Lagu blink 182 yang latest kurang dah pasal cinta-cinta, kebanyakannya mula sentuh tentang realiti. Ada sebuah lagu "Pretty Little Girl", tapi ketika gua amati liriknya, lagu itu khas untuk isteri Tom, menceritakan kehidupan perkahwinan.

Tapi jangan salah faham, sila fikir 720 darjah. Dia maksudkan situ, walaupun seringkali bergaduh, tapi sayang itu tetap ada. Ini tidak, asyik gaduh mahu cerai, cerai, cerai. Entah!

Tapi ironik bait lirik yang gua tulis paling atas, sila baca.

Gua susah mahu faham benda tu, sebab mendalam maksudnya. Heh.

Gua memang fan mereka, tapi tidaklah taksub sehingga mahu buat tatu, jangan singkatkan fikiran kalau fan terhadap sesuatu, memang 100% ikut macam dorang.

Satu lagi kalau mereka main secara live, sudah pasti temponya juga agak laju. daripada 150 naik hingga 175 atau 200.

Gua menunggu album ketujuh mereka yang bakal keluar akhir 2013.

Heh. Banyak cerita pasal blink 182 ni, tapi gua tahu. Tidak semua yang minat band ni.

Setakat ini gua hanya jumpa 3 orang yakni member-member gua sendiri yang minat mereka ni

Walaupun kita sekarang mengalami fenomena artis youtube seperti Yuna (?), Najwa Latif, dan sekarang latest Tasha Manshahar, tapi gua tetap minat band ini.

Dan juga, gua suka lagu yang membawa maksud mendalam, yang mengajak orang berfikir, serta realiti.

Gua rasa patut ada artis youtube buat lagu realiti, barulah tahu dunia ini tidak indah.

Heh.

P/S - I'm also like to hear K-Pop but tidaklah sefanatik seperti fanatik mampus yang lain. Oppa gangnam style!

MENGARUT SUNGGUH PIC UPLOADER INI.

Friday, 11 January 2013

Permudahkan yang susah

"Bro, aku tak hafal doa qunut, macam mana nak solat subuh?"

"Kak, saya takde bawa telukung, susahlah nak solat."

"Bro, time tahiyat akhir tadi, aku duduk style antara dua sujud, sempitlah. Boleh ke bro?"

"Bro, tadi aku lupa lafaz niat solat, aku niat dalam hati je. Boleh ke?"

Gua bukanlah orang yang pakar agama, pakar hukum, sekadar tahu basic untuk solat-solat ni, alhamdulillah.

Tapi setakat gua belajar, semua keadaan di atas ini, boleh solat dan sah solat selagi mana syarat solat itu dipenuhi.

Kebanyakan kita sekarang telah mula terbit rasa insaf, maka mulalah cari ilmuwan agama untuk minta nasihat, kadangkala kita ini terlalu malu.

Gua dulu begitu, jahil. Tengok style orang solat je. Tengok orang membalikkan tangan ketika mengucap salam, gua pun ikut je. Sehingga gua ditegur oleh bapa gua sendiri.

Lepas tu, ikut sedap hati pula angkat takbir setiap kali bangun daripada sujud ke qiam. Dah kena tegur oleh ustaz.

Itu gua dulu. Tapi alhamdulillah, sekarang gua dah tidak buat lagi benda begitu.

Dear readers, kalau korang menghadapi masalah begitu di atas, jangan risau. Teruskan solat.

Paling popular ialah solat subuh, gua dulu hafal mau mampus doa qunut ni kerana mau lulus PAFA, nasiblah gua bebudak time tu.

Namun, setelah gua terbaca sebuah artikel, sebenarnya doa qunut ini tak wajib pun, kalau tinggal, disunatkan sujud sahwi je. Kalau tak buat pun qunut mahupun sujud sahwi tu, tetap sah solat subuh.

Tapi heran gua ada orang tuduh mereka yang kata qunut itu tidak wajib WAHABI. Ya, gua akui ada orang kata qunut itu bidaah. Gua rasa itu pelik. Bidaah apa kalau nabi pernah buat, kan?

Lepas tu, lafaz solat. Memang dulu gua berabis menghafal semua tu, manalah tau kan, setakat ikut apa yang dalam PAFA. Tapi setelah terbaca sebuah buku, lafaz niat tu tak wajib pun, tapi gua tetap masih ingat lafaznya. Cuma tidak lagi dipraktikkan setelah diberitahu niat itu dari hati ja.

Mudah bukan? Tak perlu hafal panjang-panjang, cukup niat di hati.

Qunut tu bukanlah tak perlu hafal, sebaiknya hafal. Siapa tahu ada orang terlalu fanatik mazhab, nanti dihentam macam-macam. Padahal Imam Syafie pun kata sunat qunut, bukan wajib. Kalau korang baca sejarah, Imam Syafie pernah tidak baca doa qunut solat subuh bersama pengikut Imam Abu Hanifah (betulkan jika salah), dan menjadi imam solat subuh kepada Imam Malik serta tidak baca doa qunut. Kenapa? Dia menghormati mazhab-mazhab tersebut.

Jadi, kalau lu risau tak hafal doa qunut, teruskan saja solat. Nabi tak kata pun qunut ini wajib, sila rujuk kitab. Ada tu dia kata qunut itu tidak wajib, dan nabi pernah menyertakan doa qunut dalam solat fardhu selama sebulan, iaitu qunut nazilah.

Tentang telekung, janganlah risau. Pernah dengar tak orang luar negara yang muslim pakai telekung? Sebab itu diwajibkan melabuhkan tudung dan pakaian, agar senang mahu solat. Ini tidak, bagi alasan tak mau solat sebab tiada telekung, aurat tak buka. Siapa suruh sexy sangat.

Pakai labuh-labuh, cukup dapat nampak muka dan tangan sahaja. Cukup, berwudhu', hadap kiblat dan solat. Pastikan bersih. Sah solat. Insya Allah.

Tentang duduk iftirasy, iaitu duduk tahiyat terakhir. Jangan risau, mana-mana pun boleh. Jangan bikin orang bingung, nanti ramailah bertanya-tanya, kaki saya sakit, macam mana nak duduk begitu.

Duduk cara bagaimanapun tetap sah melainkan duduk cara binatang duduk, itu haram. Imam Syafie saja yang duduk iftirasy ketika tahiyat akhir, manakala imam lain duduk tawarruk. Tapi solat tetap sah, dan mana-mana pun betul.

Ada lagi, perletakan tangan ketika qiam. Ini popular sebenarnya. Ada orang di dada, atas pusat, dan bawa pusat. Setakat ini gua belum jumpa orang yang meluruskan tangannya disisi ketika qiam. Belum ada. Tapi jangan risau, mana-manapun betul kecuali cara yahudi. Sila lihat cara yahudi dan juga syiah sembahyang. Jangan terpengaruh.

Semua yang berlaku ada khilafnya, sebab ada sebahagian ulama jumpa hadis itu, ada jumpa hadis ini. Jadi, yang penting rajin belajar, kaji dan faham. Kalau dah ok, amal. Kalau ada orang tanya, jawab bagus-bagus. Insya Allah ok.

Tak susah nak solat ini, tak perlu nak ikut terus, dan paling penting jangan terlalu taksub. Cukuplah sekadar yang mampu, apa yang penting, takbir, suratul fatihah, rukuk, iktidal, tokmaninah, sujud betul, duduk betul dan tahiyat akhir.

Pernah ada seorang bertanya kenapa iqamat subuh dilewatkan, dia bertanya bukan sebab apa, sekadar ingin tahu. Yalah, itu soalan yang gua rasa bagus juga, sebab ada orang kalau tanya tentang sesuatu yang tak ngam, mesti mengamuk.

Seorang sahabat ini berkata, untuk meramaikan jemaah subuh. Dia tanya lagi, tidak terlalu lewatkah? Sebab pukul 5 azan subuh, 5.30 baru iqamat.

Ketika itu gua tolong sahabat itu jawab, ramai yang rasa lucu tapi sebenarnya memang benar. Dibolehkan lewat iqamat bagi solat subuh bagi memberi pelunag orang untuk mandi junub sebelum datang ke masjid.

Lucu bukan? Sebenarnya, itu antara point yang gua dengar dari ustaz gua mengenai ini dalam tazkirah beliau. Malah dalam buku ustaz Hasrizal pun ada sebut penduduk Turki melewatkan subuh, sebab satunya, mereka bermazhab Hanafi.

Ini fakta betul, gua tidak memain, serius. Mazhab Hanafi melewatkan subuh, sehingga subuh hampir habis baru mereka iqamat dan solat.

Haaa. Bagi kes yang selalu kekurangan jemaah, mungkin bolehlah guna pendapat ini, supaya lebih ramai jemaah.

Dan kalau boleh, jangan terlalu ikut mazhab saja sehingga membuang pandangan orang lain, contohnya Imam Syafie suka qunut, maka kita pun berhempas pulas menghafalnya dalam waktu yang singkat. Padahal pendapat lain tiada qunut pun tidak apa. Ambil yang mudah saja, di samping menghafal qunut itu secara berperingkat. Nanti jadi imam, senanglah nak baca. Kan?

Jadi rasanya itu saja, maaflah gua tiada link atau sumber, tapi silalah rajinkan diri membaca di internet yang sumbernya sahih, ke masjid dengar tazkirah dan cari buku mengenai panduan solat.

Karangan buku itu, seorang alim bernama Ibnu Qayyum al Jauziah kalau tak silap. Ada tu, Panduan Solat mengikut Sunnah Nabi, bapa gua beli jadi gua bacalah. Rupanya banyak benda yang kita rasa tak perlu itu sebenarnya sunnnah manakala yang kita rasa perlu itu bukan sunnah.

Jadi, gua mohon maaf banyak-banyak sebab tak sertakan sumber. Tapi gua sekadar berkongsi ilmu mengenai hal-hal ini, yalah. Gua tidak berapa ingat buku apa, tapi ingat siapa sebut macam tu.

Mudah-mudahan Allah permudahkan urusan dan ampuni dosa kita semua. Amin.