Comrades

Saturday, 11 January 2014

Bisvit Selimut 15

"Aku baca novel tu. Aku dapat rasa Dash tu lebih kurang jer macam aku. Tapi yang bezanya, dia third cultured kid, aku masih di Malaysia. Jadi mungkin suasana tu lainlah." Mereka berempat tidak memotong atau menyampuk. Rin mengambil nafas sebelum memulakan semula ceritanya.

"Apa aku lihat, Dash ada self-realization yang tinggi, dia berusaha mencari sampai dia basuh dirinya di kem tu. Aku rasa diriku lagi teruk kot dari dia. Sebab environment ku tak seteruk dia, tapi still aku tak berusaha nak berubah. Aku tau banyak basic agama compare tu dia yang tak tahu langsung banyak benda. Tapi aku langsung tak amal, of course aku lebih teruk kan? At least dia tak tahu, aku pula tahu tapi tak buat."

Zapp!! Kata-kata Rin menusuk hati mereka berempat. Air mata Rin hampir mengalir tapi dia berusaha menahannya.

"Sampailah aku baca kisah-kisah perubahan dia. Aku rasa dia lagi beruntung. From that moment aku bertekad aku ingin berubah. Tapi..aku takut..."

"Kenapa?" Jiji bertanya.

"Aku takut aku tak mampu nak berubah Ji. Time cuti adalah aku rajin-rajin sikit pergi surau, nak belajar apa yang aku rasa dapat isi hati aku yang penuh kotoran ni. Tapi..."

Mereka berpandangan. "Seringkali aku diperlekehkan. Aku tahulah aku bukan lahir dari keluarga yang mengamalkan agama tu seratus peratus. Aku tahulah aku ni taklah pandai baca Quran, tapi kenapa nak sindir-sindir aku? Kenapa nak judge aku? Salahkah aku nak berubah?"

"Rin. Pedulikan apa mereka kata. You just need to be stronger. Yang nak berubah tu kau, bukan dorang. Berubah kerana Allah, insya Allah kau boleh." Jiji cuba memotivasikan Rin. Dia sendiri maklum, perubahan ke arah kebaikan pasti sukar dan susah. Tapi di akhirnya, pasti tersenyum gembira. It's not easy yet it's wonderful.

Rin tersenyum. "You're right, Ji. Memang sakit sangat apabila kena macam tu, tapi aku tekad juga nak teruskan usaha aku."

Dia masih ingat tazkirah maghrib yang disampaikan oleh seorang ustaz. Time tu ceramah umum. Bunyinya macam ini.

* *

"Manusia tinggalkan kebaikan kerana takut kepada manusia adalah syirik." kata ustaz itu. Huh? Apakah? Soalan muncul di dalam kepala.

"Kenapa? Sebab dia tinggalkan kebaikan kerana takut manusia cakap dia riak. Ada faham?" kata ustaz itu lagi. Jemaah lelaki di hadapan semuanya terangguk-angguk.

"Katakanlah kita ni nak solat. Kita solat di bilik sahaja. Tak mau pergi masjid. Takut orang nampak kita. Takut orang puji kita, terus kita riak. Itu masalahnya, riak" Rin mula mendapat gambaran apa yang ingin disampaikan.

"Sepatutnya kepada Allah SWT sahaja kita patut takut dan gerun. Bukannya pada makhluk selainNya." ustaz itu menekankan suaranya. Jemaah lain semua tertunduk, Rin sendiri turut tertunduk, malu.

Kata-kata itu menyentap hatinya. Betul, buatlah sesuatu kerana Allah nescaya hati tenang. Bukan kerana manusia atau benda lain. Dia pujuk hatinya, 'berubahlah keranaNya, bukan sebab cakap-cakap dari manusia.'

* *

"Walau apapun, kami tetap akan sokong kau Rin." Adi memberi semangat kepada Rin, Ain mengangguk-angguk, Jiji dan Ika sekadar tersenyum.

Rin juga turut tersenyum senang. Ya. Di sini mungkin agak mudah untuk dia berubah sebab faktor persekitaran yang supportive. Kalau di rumah tu, kadangkala dia rasa janggal untuk buat semua tu walaupun di hadapan Mak Yam dan Pak Ali, dia okay. Tapi dengan parents dia, mungkin dia dianggap alien kot.

"Dah, jangan fikir banyak. Jom makan, banyak makanan aku beli tadi." ujar Ain.

"No wonder makin bam bam macam belon dipam 100 kali tekanan udara." ujar Adi dengan muka tidak bersalah. Ketawa Jiji dan Ika pecah, Rin pula tersenyum lucu. Ain mengecilkan matanya, lalu dipukul Adi dengan bantal busuknya.

"Dah dah. Kalau nak continue violence scene korang, pergi jauh-jauh. Kesian Rin lapar sekarang perutnya ni." Jiji meleraikan 'pertengkaran' mereka berdua. Ika pula menolong Jiji menyediakan makanan yang dibeli tadi. Ain dan Adi keluar untuk cuci tangan, Rin menuruti mereka, diikuti oleh Jiji dan Ika sebaik saja Ain dan Adi kembali semula ke bilik.

"Okay, semua dah cuci tangan kan?" ujar Jiji, umpama ibu kepada 4 orang anak.

"Ika," Jiji mengisyaratkan Ika untuk lead baca doa makan. Dalam hati Rin terasa senang, mudah-mudahan dia mampu untuk berubah menjadi lebih baik.

(bersambung...)

2 comments:

  1. i wonder bila mau habis ni.. bagus ko buat ebook. serious, syok kena baca.. macam feeling2 baca novel ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh ja. tp xbest la buat ebook, biar tertanya2 endingnya, sy pun tertanya2. haha.

      Delete